Uleiuri Esențiale. Le Puteți Aplica pe Păr și Scalp?

Uleiuri Esențiale. Le Puteți Aplica pe Păr și Scalp?

Sunt o mulțime din acestea. Uleiuri esențiale. Pe lângă faptul că poartă cele mai impresionante arome și au putere terapeutică, acestea vă pot îngriji pielea și părul. Care sunt beneficiile uleiurilor esențiale? Află și tu cum să le folosești la maximum în rutina ta de frumusețe, evitând iritațiile nedorite.

Ne place să căutăm produse naturale pentru îngrijirea părului și a scalpului, deoarece știm că tot ce este mai bun vine din natură. Totuși, este oare naturalul întotdeauna egal cu sigur? Există o mulțime de controverse în jurul uleiurilor esențiale - chiar dacă acestea sunt populare în domeniul frumuseții și se regăsesc în multe produse pentru păr, unele persoane avertizează împotriva nocivității lor. Care este adevărul?

Dacă doriți să aflați mai multe despre uleiurile esențiale și despre modul în care acționează, trebuie să le cunoașteți proprietățile și să verificați cum acestea diferă de alte uleiuri.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Acestea sunt substanțe parfumate puternic concentrate, extrase din plante proaspete sau uscate. Un ulei esențial poate fi extras din frunze, flori, semințe, tulpini, rădăcini și scoarță. Cum se obține? Se extrage prin distilarea cu aburi a unor părți selectate dintr-o plantă. Cu toate acestea, există și alte modalități de a extrage uleiurile esențiale, inclusiv filtrarea, fitolizarea sau extrudarea.

Modul de extragere a uleiurilor esențiale influențează consistența acestora. Astfel, acestea nu sunt uleioase, fiind lichide și având mai degrabă aspectul unui ser apos decât al unui ulei. Un aspect amuzant este că hidrolizii sunt produsele secundare ale producției de uleiuri esențiale.

Caracteristicile uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale pot fi folosite în îngrijirea părului întrucât constituie un amestec concentrat de diverși compuși. Totuși, nu și cei care pot fi găsiți în uleiurile naturale presate la rece. În loc de lipide, vitamine și minerale, fiecare ulei esențial este compus în cea mai mare parte din aldehide, esteri, cetone, alcooli și terpene.

Cu toate acestea, uleiurile esențiale au proprietăți terapeutice și curative remarcabile. Pe lângă faptul că sunt folosite în aromoterapie (concentrat de parfum), ele sunt folosite și în cosmetică deoarece:

  • au proprietăți antibacteriene și antifungice,
  • au efect analgezic și antiinflamator,
  • cresc fluxul sanguin la nivelul pielii,
  • au o putere de relaxare și de destindere în același timp,
  • controlează activitatea glandelor sebacee și secreția de sebum.

În timp ce discutăm despre beneficiile uleiurilor esențiale, trebuie să știți că acestea nu se dizolvă în apă, ci se combină cu grăsimile și alcoolii. De aceea, sunt foarte răspândite în industria parfumurilor.

Uleiuri esențiale în produsele cosmetice

Uleiurile esențiale naturale sunt cel mai des întâlnite în parfumuri, deoarece esența unei anumite plante - aroma sa minunată - este captată în ulei. Datorită acestei proprietăți, uleiurile esențiale sunt populare în aromaterapie, băi sau masaje ale căror scop este relaxarea și calmarea nervozității după o zi grea.

Cu toate acestea, apelăm din ce în ce mai des la uleiurile esențiale în îngrijirea părului și a corpului. Datorită proprietăților lor antibacteriene și antifungice, acestea sunt recomandate mai ales pentru scalp și părul problematic.

  1. Pentru piele: uleiurile esențiale folosite în mod corespunzător îmbunătățesc vizibil starea pielii, chiar dacă aveți o piele cu tendințe acneice sau lipsită de luminozitate. Acestea pot oferi luminozitate sau pot întuneca pielea, în funcție de nevoile tale, precum și asigură un efect de netezire și reduc imperfecțiunile pielii, cum ar fi alergiile și secreția excesivă de sebum.
  2. Pentru păr: trebuie să încercați, de asemenea, să le aplicați pe părul subțire, gras și în cazul tratării mătreții. Uleiurile esențiale fac minuni pentru scalpul cu mâncărimi și pentru bulbii slabi, întărindu-i și stimulând creșterea părului.

Sunt sigure uleiurile esențiale?

Unele persoane susțin că, pentru a evita efectul iritativ, este important să aveți grijă în timpul utilizării uleiurilor esențiale pentru păr și piele. Păcat, dar au dreptate.

Toate uleiurile esențiale trebuie folosite cu precauție. Ele sunt active și conțin cantități mari de substanțe concentrate, astfel că pot fi iritante mai ales pentru pielea și scalpul sensibil. Pentru a vă asigura că un anumit ulei esențial nu vă va dăuna, ar trebui:

  • să faceți un test de alergie la încheietura mâinii cu o zi înainte de a intenționa utilizarea lui,
  • să diluați uleiul esențial într-un alt ulei, de exemplu, ulei de argan sau ulei de migdale,
  • să îl folosiți în cantități foarte mici, aplicând treptat mai mult dacă doriți.

CELE MAI POPULARE ULEIURI ESENȚIALE

  • Uleiul de arbore de ceai - acționează împotriva bacteriilor, ciupercilor și virușilor, de aceea, este adăugat în produsele anti-mătreață și de curățare a scalpului.
  • Uleiul de eucalipt - împiedică bacteriile, de asemenea, dă o senzație foarte plăcută de prospețime, așa că este întâlnit mai ales în șampoane.
  • Uleiul de lavandă - probabil cel mai popular ulei esențial, are un efect antiseptic, calmează iritațiile scalpului, vindecă inflamațiile, infecțiile cu ciuperci și mătreața, poate reduce căderea părului.
  • Uleiul de mentă - pe lângă faptul că este antiseptic, funcționează ca un astringent, ameliorează, adaugă prospețime, ceea ce îl face un ingredient popular în șampoanele puternic purificatoare.
  • Uleiul de rozmarin - chiar dacă rozmarinul ne duce cu gândul la gătit, funcționează ca un antiseptic și stimulează fluxul sanguin, prin urmare poate reduce căderea părului.
  • Uleiul de lămâie - are o aromă de citrice uluitoare, dar în afară de asta, distruge bacteriile și ciupercile, funcționează ca astringent și împrospătează, așa că ar trebui să îl căutați în șampoane și clătiri pentru părul afectat de mătreață.
  • Uleiul de portocale - un alt ulei esențial de citrice care are efect bacteriostatic, prin urmare este o alegere excelentă atunci când se tratează infecțiile cutanate, blocând umiditatea în scalp și regenerându-l. Iată de ce oferă rezultate minunate atunci când este folosit în tratamentele pentru păr.
  • Uleiul de neroli - un pic de aromă de citrice, un pic de parfum floral pentru un efect calmant și liniștitor, care blochează seboreea.
  • Uleiul de obligeană - unul dintre uleiurile esențiale mai puțin răspândite. Deși nu pare să aibă prea mult sens, întrucât acesta are o putere antiinflamatoare intensă și îmbunătățește circulația sângelui, condiționând părul gras care tinde să cadă în exces.
  • Uleiul de cedru - o versiune eterică a uleiului de pin. Are o putere aromaterapeutică și antiseptică mult mai puternică.
  • Uleiul de salvie - extras din frunzele de salvie, uleiul funcționează uimitor în șampoanele pentru părul gras, deoarece nu numai că are efect antiinflamator, astringent și antiseptic, dar și blochează transpirația și dezvoltarea germenilor patogeni.
  • Uleiul de bergamotă - susține tratamentul împotriva mătreții și a secreției de sebum datorită acțiunii antibacteriene, antifungice și antiseptice, de asemenea, accelerează vindecarea epidermei deteriorate, de exemplu la persoanele care suferă de psoriazis.
  • Uleiul de mușețel - celebrul mușețel sub formă de ulei esențial vindecă inflamațiile și aduce ușurare, așa că este obișnuit în produsele care reduc roșeața și iritarea scalpului.

Ce uleiuri esențiale să alegeți?

Mulți oameni habar nu au cum să aleagă uleiurile esențiale. De altfel, multe dintre uleiuri sunt similare, așa că rareori știm care este cel mai potrivit pentru noi.

Alegerea produselor gata preparate, infuzate cu uleiuri esențiale, este cea mai ușoară cale - șampoane, balsamuri, loțiuni pentru scalp și clătiri pentru păr. Adesea este soluția cea mai bună, deoarece achiziționarea unui ulei esențial poate fi costisitoare din cauza dificultăților de producere a ingredientului - de exemplu, producerea unui litru de ulei de trandafir de înaltă calitate necesită sacrificarea a până la 200 de flori! În plus, atunci când achiziționați un produs din comerț, nu trebuie să vă faceți griji dacă este potrivit pentru dumneavoastră.

Cum se aplică uleiurile esențiale pe păr?

În pofida celor menționate mai sus, cu siguranță ar trebui să folosiți uleiuri esențiale pure în îngrijirea părului. Cu ajutorul lor puteți rezolva o mulțime de probleme ale părului, cu condiția ca acestea provin din sursă sigură și că le aplicați în mod corect. Așadar, cum să folosiți uleiurile esențiale pentru păr și scalp? Aruncați o privire la cele mai simple modalități.

1. Tratamentul părului cu ulei esențial

Atunci când ne decidem să încercăm tratamente cu ulei pentru păr, de obicei optăm pentru uleiuri vegetale naturale presate la rece. Chiar dacă uleiurile esențiale îndeplinesc și ele acest scop, nu le puteți folosi separat - ele trebuie adăugate la un ulei de bază (suport). Uleiul de nucă de cocos sau uleiul de argan pot fi baza pentru tratamentul cu uleiuri de păr. Ambele sunt purtători extraordinari de nutrienți, funcționând în cazul părului cu porozitate scăzută (cocos) sau cu porozitate medie/înaltă (argan). Uleiurile esențiale pot fi folosite pentru tratamentele pentru scalp și păr la domiciliu.

2. Șampon cu uleiuri esențiale

Chiar și în timpul unei spălări de păr, puteți introduce uleiuri esențiale care, în același timp, vă condiționează scalpul și vă ajută să îl păstrați curat. Dacă șamponul dvs. nu conține uleiuri esențiale, nu ezitați să le adăugați. 10 picături dintr-un ulei esențial ales sunt suficiente pentru 100 ml de orice șampon - uleiul de mentă lasă o aromă plăcută și proaspătă de mentă.

3. Clătirea părului cu ulei esențial

Foarte populare, clătirile pe bază de plante, sunt destul de problematice când vine vorba de preparare; trebuie să infuzați corect plantele și să le răciți. Pe de altă parte, prepararea unei clătiri de păr cu ulei esențial este floare la ureche. Adăugați câteva picături dintr-un ulei esențial ales și puțin lapte (emulgator care împiedică uleiul să plutească la suprafața apei) la un litru de apă călduță. Folosiți amestecul pentru clătirea părului după fiecare spălare, masându-l și pe scalp.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate