Sunt o mulțime din acestea. Uleiuri esențiale. Pe lângă faptul că poartă cele mai impresionante arome și au putere terapeutică, acestea vă pot îngriji pielea și părul. Care sunt beneficiile uleiurilor esențiale? Află și tu cum să le folosești la maximum în rutina ta de frumusețe, evitând iritațiile nedorite.
Ne place să căutăm produse naturale pentru îngrijirea părului și a scalpului, deoarece știm că tot ce este mai bun vine din natură. Totuși, este oare naturalul întotdeauna egal cu sigur? Există o mulțime de controverse în jurul uleiurilor esențiale - chiar dacă acestea sunt populare în domeniul frumuseții și se regăsesc în multe produse pentru păr, unele persoane avertizează împotriva nocivității lor. Care este adevărul?
Dacă doriți să aflați mai multe despre uleiurile esențiale și despre modul în care acționează, trebuie să le cunoașteți proprietățile și să verificați cum acestea diferă de alte uleiuri.
Acestea sunt substanțe parfumate puternic concentrate, extrase din plante proaspete sau uscate. Un ulei esențial poate fi extras din frunze, flori, semințe, tulpini, rădăcini și scoarță. Cum se obține? Se extrage prin distilarea cu aburi a unor părți selectate dintr-o plantă. Cu toate acestea, există și alte modalități de a extrage uleiurile esențiale, inclusiv filtrarea, fitolizarea sau extrudarea.
Modul de extragere a uleiurilor esențiale influențează consistența acestora. Astfel, acestea nu sunt uleioase, fiind lichide și având mai degrabă aspectul unui ser apos decât al unui ulei. Un aspect amuzant este că hidrolizii sunt produsele secundare ale producției de uleiuri esențiale.
Uleiurile esențiale pot fi folosite în îngrijirea părului întrucât constituie un amestec concentrat de diverși compuși. Totuși, nu și cei care pot fi găsiți în uleiurile naturale presate la rece. În loc de lipide, vitamine și minerale, fiecare ulei esențial este compus în cea mai mare parte din aldehide, esteri, cetone, alcooli și terpene.
Cu toate acestea, uleiurile esențiale au proprietăți terapeutice și curative remarcabile. Pe lângă faptul că sunt folosite în aromoterapie (concentrat de parfum), ele sunt folosite și în cosmetică deoarece:
În timp ce discutăm despre beneficiile uleiurilor esențiale, trebuie să știți că acestea nu se dizolvă în apă, ci se combină cu grăsimile și alcoolii. De aceea, sunt foarte răspândite în industria parfumurilor.
Uleiurile esențiale naturale sunt cel mai des întâlnite în parfumuri, deoarece esența unei anumite plante - aroma sa minunată - este captată în ulei. Datorită acestei proprietăți, uleiurile esențiale sunt populare în aromaterapie, băi sau masaje ale căror scop este relaxarea și calmarea nervozității după o zi grea.
Cu toate acestea, apelăm din ce în ce mai des la uleiurile esențiale în îngrijirea părului și a corpului. Datorită proprietăților lor antibacteriene și antifungice, acestea sunt recomandate mai ales pentru scalp și părul problematic.
Unele persoane susțin că, pentru a evita efectul iritativ, este important să aveți grijă în timpul utilizării uleiurilor esențiale pentru păr și piele. Păcat, dar au dreptate.
Toate uleiurile esențiale trebuie folosite cu precauție. Ele sunt active și conțin cantități mari de substanțe concentrate, astfel că pot fi iritante mai ales pentru pielea și scalpul sensibil. Pentru a vă asigura că un anumit ulei esențial nu vă va dăuna, ar trebui:
Mulți oameni habar nu au cum să aleagă uleiurile esențiale. De altfel, multe dintre uleiuri sunt similare, așa că rareori știm care este cel mai potrivit pentru noi.
Alegerea produselor gata preparate, infuzate cu uleiuri esențiale, este cea mai ușoară cale - șampoane, balsamuri, loțiuni pentru scalp și clătiri pentru păr. Adesea este soluția cea mai bună, deoarece achiziționarea unui ulei esențial poate fi costisitoare din cauza dificultăților de producere a ingredientului - de exemplu, producerea unui litru de ulei de trandafir de înaltă calitate necesită sacrificarea a până la 200 de flori! În plus, atunci când achiziționați un produs din comerț, nu trebuie să vă faceți griji dacă este potrivit pentru dumneavoastră.
În pofida celor menționate mai sus, cu siguranță ar trebui să folosiți uleiuri esențiale pure în îngrijirea părului. Cu ajutorul lor puteți rezolva o mulțime de probleme ale părului, cu condiția ca acestea provin din sursă sigură și că le aplicați în mod corect. Așadar, cum să folosiți uleiurile esențiale pentru păr și scalp? Aruncați o privire la cele mai simple modalități.
Atunci când ne decidem să încercăm tratamente cu ulei pentru păr, de obicei optăm pentru uleiuri vegetale naturale presate la rece. Chiar dacă uleiurile esențiale îndeplinesc și ele acest scop, nu le puteți folosi separat - ele trebuie adăugate la un ulei de bază (suport). Uleiul de nucă de cocos sau uleiul de argan pot fi baza pentru tratamentul cu uleiuri de păr. Ambele sunt purtători extraordinari de nutrienți, funcționând în cazul părului cu porozitate scăzută (cocos) sau cu porozitate medie/înaltă (argan). Uleiurile esențiale pot fi folosite pentru tratamentele pentru scalp și păr la domiciliu.
Chiar și în timpul unei spălări de păr, puteți introduce uleiuri esențiale care, în același timp, vă condiționează scalpul și vă ajută să îl păstrați curat. Dacă șamponul dvs. nu conține uleiuri esențiale, nu ezitați să le adăugați. 10 picături dintr-un ulei esențial ales sunt suficiente pentru 100 ml de orice șampon - uleiul de mentă lasă o aromă plăcută și proaspătă de mentă.
Foarte populare, clătirile pe bază de plante, sunt destul de problematice când vine vorba de preparare; trebuie să infuzați corect plantele și să le răciți. Pe de altă parte, prepararea unei clătiri de păr cu ulei esențial este floare la ureche. Adăugați câteva picături dintr-un ulei esențial ales și puțin lapte (emulgator care împiedică uleiul să plutească la suprafața apei) la un litru de apă călduță. Folosiți amestecul pentru clătirea părului după fiecare spălare, masându-l și pe scalp.
Comentarii: #0