Spălarea Părului Fără Șampon Comercial. În ce constă metoda No Poo?

Spălarea Părului Fără Șampon Comercial. În ce constă metoda No Poo?

Un păr cu aspect proaspăt fără șampon. Este oare posibil? Se pare că renunțarea la un șampon din comerț se poate realiza ușor, deoarece există numeroase metode alternative de spălare a părului. Aflați care sunt beneficiile curățării părului datorită metodei No Poo.

Înainte să vi se întâmple din nou să puneți mâna pe un șampon pentru păr fără să vă gândiți sau înainte de a începe să vă panicați când descoperiți că tocmai ați rămas fără el, citiți acest articol.

Dăunează Șamponul Părului?

Din ce în ce mai des oamenii discută și pun la îndoială subiectul utilizării șamponului și a nocivității acestuia. La urma urmei, în cele mai multe cazuri, acest produs de îngrijire conține agenți de curățare agresivi, cum ar fi SLS (Sodium Lauryl Sulfate) și SLES (Sodium Laureth Sulfate), care sunt detergenți sintetici ieftini. Acestea sunt substanțele responsabile pentru o curățare eficientă. De asemenea, ele sunt responsabile pentru obținerea spumei plăcute a unui șampon comercial.

Din păcate, aici se termină avantajele și încep dezavantajele, deoarece detergenții anionici pe care îi conțin șampoanele sintetice:

  • dezbracă scalpul de bariera hidro-lipidică și îl deshidratează
  • provoacă iritații, roșeață și mâncărimi
  • perturbă glandele sebacee și glandele uleioase
  • ar putea perturba echilibrul acido-bazic al scalpului
  • duc la apariția diferitelor afecțiuni ale pielii, de exemplu mătreața
  • pot conduce indirect la subțierea și slăbirea părului

Fără Șampon, adică Metoda "No Poo"

Nu toate șampoanele de păr sunt atât de nocive, pentru că, până la urmă, puteți întâlni produse de curățare a părului cu o compoziție bună, care conțin agenți de curățare blânzi. Totuși, nu se poate fi prea precaut niciodată, de aici și tendința No Poo. Despre ce este vorba?

No Poo, care este o sintagmă ce derivă de la no-shampoo reprezintă, așa cum sugerează și numele, spălarea părului fără utilizarea unui șampon sintetic. Scopul principal al acestei metode este de a limita sau de a reduce considerabil numărul de detergenți nocivi în îngrijirea zilnică a părului. În mod surprinzător, nu este chiar atât de simplu - partea complicată a acestei metode este de a găsi alternative rezonabile, datorită cărora spălarea părului fără șampon va fi posibilă și eficientă.

Mulți oameni cred că nu există nimic care ar putea înlocui un șampon obișnuit. Cu toate acestea, spălarea părului prin adoptarea metodei No Poo Poo câștigă în popularitate, deoarece numărul persoanelor care o urmează este în continuă creștere. Ce folosesc aceștia în locul unui șampon?

Alternative la Șampon. Cu Ce să ne Spălăm Părul?

Știți ce puteți folosi în loc de un șampon din comerț pentru a vă curăța părul? Această metodă No Poo, doar aparent limitată, deschide multe căi de îngrijire a părului, având în vedere că există numeroase alternative pentru spălarea obișnuită a acestuia. Iată care sunt cele mai populare.

SPĂLAREA PĂRULUI CU BALSAM

Toți cei care cunosc diverse metode de spălare a părului știu că părul poate fi spălat doar cu balsam. Această metodă (numită și co-wash) este recomandată celor care au părul deshidratat, deteriorat sau creț - un balsam conține doar detergenți blânzi, al căror scop principal este de a lăsa firele de păr condiționate. În același timp, acest produs curăță părul fără a-l lăsa uscat sau încurcat. Totuși, un astfel de mod de spălare a părului fără șampon ar putea intensifica problema scalpului gras. De asemenea, nu trebuie efectuat mai des de 2-4 ori pe săptămână.

SPĂLAREA PĂRULUI CU ULEIURI

O metodă destul de intrigantă este spălarea părului cu uleiuri, care, de fapt, nu este foarte răspândită. Cu toate acestea, merită să încercați această metodă, deoarece uleiurile grase sunt incredibil de eficiente în colectarea altor impurități grase și - datorită acestei proprietăți - în curățarea scalpului și a părului. Totusi, apare o întrebare, și anume, cum să eliminăm uleiul de pe cap? Teoretic, dacă folosim o cantitate mică de ulei bine absorbit (de ex. jojoba, inca inchi sau migdale), atunci nu trebuie să îl clătim, deoarece nu lasă părul prea încărcat. Însă, uneori ar putea fi nevoie să îl emulsionăm cu un balsam.

SPĂLAREA PĂRULUI DOAR CU APĂ

Cea mai surprinzătoare metodă No Poo este utilizarea în mod exclusiv a apei (o metodă numită "doar apă"). Este, însă, eficientă spălarea părului fără utilizarea unor produse cosmetice sau substanțe naturale? Într-adevăr, pe vremuri, oamenii obișnuiau să-și spele părul în apa de râu și nimeni nu se plângea că are mătreață, păr gras sau că observă primele semne de calviție. Cu toate acestea, apa din zilele noastre este mai dură și clorinată, iar părul este acoperit cu alte tipuri de impurități - toxinele, gazele de eșapament și excesul de seboree sunt greu de îndepărtat folosind doar apă. Totuși, nu puteți fi învinuit că ați încercat. Cu siguranță, spălarea părului folosind doar apă nu va dăuna și vă permite să îl împrospătați, de exemplu, între spălările de păr propriu-zise.

SPĂLAREA PĂRULUI CU SĂPUN

În timp ce discutăm subiectul spălării părului No Poo, nu uităm să menționăm și săpunul. Până la urmă, săpunurile naturale solide ar putea fi folosite nu doar pentru a curăța corpul, ci și părul. La ce tipuri de săpunuri solide ar trebui să apeleze un susținător al metodei No Poo?

  • Săpun cu hidroxid de potasiu - acesta reprezintă o combinație de săruri de potasiu, glicerină, acid citric și altele, fiind lipsit însă de coloranți, parfumuri și conservanți sintetici. Este antiseptic, accelerează regenerarea și se dizolvă ușor în apă. Bineînțeles, este foarte eficient în curățarea părului.
  • Săpun pe bază de ulei - acesta este un săpun pe bază de ulei de măsline (cum ar fi săpunul de Castilia sau săpunul de Marsilia) sau un amestec de uleiuri (cum ar fi săpunul negru african, fabricat din ulei de cocos și de palmier, combinat cu unt de shea și semințe de arbore de cacao). Prezintă proprietăți antibacteriene și lubrifiante, prin urmare, săpunul pe bază de ulei este recomandat pentru spălarea părului predispus la mătreață.
  • Săpun din plante - acesta este un săpun vegetal fabricat din plante selectate, cum ar fi calamus, coada-calului, brusture, mușețel, urzică sau apă de vrăjitoare. Acest tip de săpun servește bine ca agent de curățare pentru părul gras și scalpul iritat.
  • Săpun cu sulf - este îmbogățit cu 3-5% sulf, datorită căruia prezintă proprietăți antibacteriene și antiseboreice puternice. Poate fi folosit pentru a spăla părul gras. De asemenea, este recunoscut ca fiind o alternativă mai naturală și mai sănătoasă al șamponului anti-mătreață.

SPĂLAREA PĂRULUI CU BICARBONAT DE SODIU

O metodă destul de controversată de spălare a părului fără șampon este curățarea firelor cu bicarbonat de sodiu. Firește, această metodă are la fel de mulți susținători ca și oponenți. Cu toate acestea, merită să recunoaștem că acest șampon de casă nu este greu de preparat - tot ce trebuie să faceți este să combinați bicarbonatul de sodiu cu apă. Acum, puteți aplica amestecul pe păr și continuați să îl masați pe scalp timp de 2-3 minute. Clătiți cu apă călduță. Bicarbonatul de sodiu este perfect pentru a curăța, dezinfecta și reîmprospăta. De asemenea, este antibacterian.

NOTĂ!

pH-ul bicarbonatului de sodiu este bazic, ceea ce ar putea părea să nu fie benefic pentru scalpul natural acid - pH-ul părului va fi perturbat. Din acest motiv, fiecare spălare a părului cu bicarbonat de sodiu ar trebui să fie urmată de o clătire acidă a părului.

SPĂLAREA PĂRULUI CU INFUZII

În timp ce se discută subiectul spălării naturale a părului, trebuie să existe un loc special pentru diversele tipuri de infuzii care ar putea fi utilizate în mod eficient ca alternative la șamponul sintetic. Problema este, însă, de a găsi plante care să conțină saponine, un compus natural de spălare care este eliberat sub influența căldurii. Printre altele, acestea sunt: pelinul, urzica, calendula, aloe, lemn dulce, schinduf, tătăneasă, conopidă, iederă, sunătoare, yerba mate ("holly genus"), ginseng, in, chimen negru și multe altele.

Bineînțeles, puteți experimenta puțin sau puteți încerca una dintre cele două cele mai populare idei de spălare a părului cu infuzii ecologice.

  • Nuci de săpun (soapnut/soapberries) - prepararea unei infuzii de nuci de săpun este ușoară și nu necesită mult timp. Se pun 7-8 nuci în 0,5 litri de apă și se țin la fiert timp de 5 minute. După ce s-a răcit, turnați infuzia într-o sticlă și agitați-o pentru a genera spumă. Acum puteți trece la spălarea părului și a scalpului cu infuzia de nuci de săpun. Este bine de reținut că această infuzie de nuci de săpun trebuie să acționeze cel puțin câteva minute pe păr.
  • Infuzie de Săpunăriță - proprietăți similare are și rădăcina de săpunariță. Pentru prepararea acesteia aveți nevoie de 2 linguri de săpunariță pe care trebuie să le acoperiți cu 2 pahare de apă. Se ține la fiert timp de 5 minute și se lasă să se răcească. Acest tip de infuzie poate fi folosit ca un șampon obișnuit pentru spălarea părului și a scalpului.

ALTE METODE LA DOMICILIU

În pofida celor mai populare metode No Poo, există câteva zeci de idei pentru a înlocui un șampon sintetic. Mai jos puteți găsi lista cu metodele cele mai des întâlnite pe forumurile din internet și în ghidurile de îngrijire a părului.

  • Spălarea părului cu făină - făina obișnuită este o sursă de saponine, care sunt agenți de spălare blânzi, proveniți direct din natură. Făina poate fi folosită pentru a crea un șampon uscat de casă, iar atunci când se combină cu apă (3-4 linguri de făină la 125 ml de apă caldă) se obține o pastă de spălat părul. Care este cea mai bună făină pentru spălarea părului? În general, merită să apelați la făină de secară, făină de grâu, făină de porumb, făină de hrișcă și făină de ovăz.
  • Spălarea părului cu argilă - argilele sunt substanțe naturale binecunoscute pentru proprietățile lor de curățare. Le puteți folosi nu doar pentru a prepara o mască de față, ci și o mască de curățare a părului, care va absorbi fără efort impuritățile de pe firele de păr. În acest scop puteți utiliza toate tipurile de argile, pe care trebuie să le combinați cu apă și să le mențineți pe scalp, prin masaj, timp de câteva minute. Părul va rămâne curat după ce veți clăti argila.
  • Spălarea părului cu gălbenuș de ou - deși un șampon de ouă se dovedește a fi popular, puțini sunt cei ce cunosc că un astfel de produs poate fi preparat acasă. Doar un ou, o jumătate de suc de lămâie și câteva linguri de ulei/condiționer preferat este tot de ce avem nevoie. Șamponul de casă din ou va fi gata după ce se combină toate ingredientele. Spălarea părului cu gălbenuș de ou nu doar că este eficientă, dar, totodată, împarte reciproc proprietățile cu masca regenerantă. Cu toate acestea, aplicarea excesivă a acestei metode ar putea avea efecte nedorite, deoarece gălbenușul de ou este bogat în proteine și care, ulterior, s-ar putea dovedi a fi dăunătoare pentru păr în cazul utilizării în exces.
  • Spălarea părului cu leșie - ca alternativă la șampon puteți apela și la un amestec de cenușă și apă, adică la leșie, considerată a fi un agent de curățare ecologic. Într-adevăr, spălarea părului cu cenușă poate părea o idee bizară, dar este foarte eficientă. Cum se prepară leșia? Versiunea rapidă presupune amestecarea cenușii de lemn cu apă, până la obținerea unei consistențe asemănătoare unei creme; atunci când este masată pe scalp, funcționează ca un șampon. Dacă aveți mai mult timp, puteți umple 2/3 dintr-un recipient cu cenușă, adăugați apă, amestecați și puneți deoparte. După 3 zile veți observa un lichid săpunos adunat deasupra, adică leșia pe care ați intenționat să o obțineți.
  • Spălarea părului cu Shikakai - Shikakai este o pudră de spălat părul obținută din nuci hinduse (Acacia concinna) care bineînțeles, abundă în saponine. O puteți cumpăra online, însă merită să fiți atenți la calitatea și originea produsului. Spălarea părului cu Shikakai presupune amestecarea pudrei fie cu apă, fie cu gel de aloe. Odată ce consistența este potrivită, puteți aplica amestecul pe cap, masați-l și clătiți. Acest tip de șampon nu doar curăță, ci se ocupă și de mătreață, precum și lasă părul moale și elastic.
  • Spălarea părului cu gel pentru femei - un gel obișnuit pentru femei (intim) este prietenos cu scalpul și delicat, deoarece nu conține detergenți. Poate fi folosit ca o alternativă la șampoanele din comerț, mai ales că spumează excelent.

Spălarea Părului Fără Șampon - Probleme

Trecerea la metode naturale de spălare a părului este o provocare. Deși nu este ușor să renunțați la acest șampon cu miros atât de plăcut, care vă creează impresia de hipercurățare, cu siguranță merită să încercați să o faceți. Ce probleme pot apărea atunci când decideți să vă spălați părul cu metoda No Poo?

  1. Impresia de păr murdar - detergenții pe care îi are un șampon sintetic acționează ca o foaie abrazivă ce îndepărtează totul din păr: reziduurile de produse cosmetice, murdăria, toxinele și chiar stratul natural de lipide. Niciuna dintre metodele ecologice de spălare a părului nu produce rezultate atât de drastice, prin urmare, după ce am ales un mod alternativ de spălare a părului, am putea avea impresia că părul nostru nu este curat și chiar mai îngreunat ca de obicei.
  2. Un păr mai greu de aranjat și cu un aspect mai neplăcut - majoritatea șampoanelor din comerț conțin substanțe de condiționare suplimentare, care oferă părului moliciune (de exemplu, silicoane). Evident, alternativele naturale nu au astfel de substanțe, prin urmare, în momentul în care renunți la utilizarea unui șampon obișnuit, părul ar putea deveni aspru, mat, greu de descurcat și indisciplinat. Totuși, aceasta este doar o fază de tranziție, care se încheie odată ce echilibrul hidro-lipidic este normalizat.
  3. Iritații și mătreață - după înlocuirea unui șampon sintetic cu ceva mai ecologic, pielea ar putea fi iritată și afectată de mătreață. Aceasta este consecința tendinței scalpului de a produce cantități uriașe de sebum care, în mod normal, era îndepărtat de un șampon, iar acum rămâne pe cap. Și această este o fază de tranziție: mătreața, iritațiile și părul gras vor dispărea la scurt timp după ce glandele sebacee își vor recăpăta echilibrul și se va reface bariera hidro-lipidică.
  4. Un mod mai pretențios de spălare a părului - spălarea părului cu un șampon obișnuit durează doar câteva momente, deoarece spumează bine, se distribuie ușor pe păr și se îndepărtează rapid. Din păcate, acest lucru nu se aplică în cazul metodelor naturale No Poo, deoarece procesul durează mai mult. Spre exemplu, trebuie să pregătiți un șampon de casă (de ex. un amestec de praf de copt sau o infuzie de săpun) care nu face multă spumă și este mai greu de distribuit uniform pe păr. Având în vedere acest lucru, spălarea părului No Poo ar putea dura mai mult timp decât în mod normal.

Un Sfat Bun!

Nu vă descurajați! Într-adevăr, perioada dintre renunțarea la folosirea unui șampon sintetic și restabilirea echilibrului scalpului ajunge să fie una descurajantă, dar cu siguranță merită să o parcurgeți. Spălarea părului fără utilizarea șamponului este mai ieftină, mai naturală și oferă beneficii părului pe termen lung. Doar încercați!

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de argan
Ulei de jojoba
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate