Istoria Coafurii. Partea 1: Ce stiluri de coafură au fost considerate la Modă în Antichitate?

Istoria Coafurii. Partea 1: Ce stiluri de coafură au fost considerate la Modă în Antichitate?

V-ați întrebat vreodată cum își coafau oamenii din antichitate părul și ce tunsori erau considerate la modă în Egiptul antic? Adevărul este că, nu prea abordăm istoria coafurii, și păcat, deoarece acest subiect e cu adevărat interesant și merită cu siguranță explorat. În special când se apropie carnavalul și suntem în căutarea unei inspirații creative pentru a ne asorta impecabil coafura cu ținuta caracteristică unei anumite epoci.

Fără îndoială, părul este unul dintre elementele, alături de îmbrăcăminte, datorită cărora ne putem "condimenta" stilul și scoate în evidență trăsăturile noastre de personalitate. Iată de ce suntem atât de dornici să acordăm atenție nevoilor părului nostru, să avem grijă de șuvițe, să le tratăm cu uleiuri și să le stilizăm.

Adevărul este că, din timpuri străvechi, oamenii își dedică timpul rutinelor de îngrijire a părului. Firește, odată cu schimbarea definiției coafurilor la modă, care a fost continuu redefinită de-a lungul deceniilor, s-au modificat și tratamentele la care oamenii își expuneau părul.

Debutul Coafurii

De fapt, părul a fost tuns încă de la începutul existenței umane. La început, excesul de păr a fost îndepărtat doar din motive practice. Evident, părul lung era incomod și împiedica realizarea treburilor zilnice. Prin urmare, oamenii obișnuiau să îl tundă cu ajutorul unui cuțit de piatră sau să îl ardă.

Cu toate acestea, procedurile menționate mai sus nu se aseamănă deloc cu velaterapia actuală, cunoscută și sub numele de " tunsoarea cu lumânarea". Aceasta presupune arderea vârfurilor de păr cu ajutorul unei lumânări pentru a îndepărta vârfurile despicate. Este greu să numești aceste proceduri tocmai artă a coafurii.

Totul s-a schimbat odată cu apariția civilizației. Împreună cu îngrijirea de sine într-un mod mai conștient, oamenii au început să acorde o importanță mai mare igienei și așa au descoperit nucleul frumuseții. În acel moment, îngrijirea părului a evoluat și a devenit una dintre nevoile umane, iar cu timpul s-a transformat într-o metodă care facilitează manifestarea individualității fiecăruia. Astfel, se spune că adevăratul început al coafurii a apărut în Egiptul antic, Roma și Grecia.

Schimbările de Trend. Istoria Coafurilor

Călătoria prin istoria coafurii și a coafurilor trendy pornește din antichitate. Aceasta este chiar epoca în care au apărut primele instrumente de tuns. În cele mai multe cazuri, acestea semănau cu actualele lame de ras drepte sau cu cârlige ascuțite de secerător. Pe lângă acestea, oamenii au început să folosească accesorii pentru păr, cum ar fi pieptenele și stick-urile de păr. În pofida asemănărilor, coafurile egiptene, romane și grecești se deosebeau considerabil.

Ce Coafuri au fost considerate în Vogă în Antichitate?

COAFURI EGIPTENE

Oamenii care trăiau în Egiptul antic recunoșteau faptul că aspectul fizic era crucial. Cum erau tendințele în materie de coafuri în Egipt? Într-adevăr, cultura pop ne-a învățat că egiptenii obișnuiau să poarte părul neted, lung până la umeri, negru, cu franjuri drepte; o coafură asociată direct cu Cleopatra. Cu toate acestea, nu doar bob-ul clasic al Cleopatrei era la modă în acele zile, deși multe persoane erau dornice să poarte părul neted pentru foarte mult timp.

La fel de populară, mai ales în perioada Vechiului Regat, era coafura pageboy (o tunsoare de băiețaș). Având în vedere faptul că era greu de aranjat folosind părul natural, oamenii reușeau să înlăture această problemă purtând peruci. Mai mult, unii egipteni purtau benevol micro împletituri ce acopereau întregul cap sau care jucau rolul unor accesorii subtile pentru păr. În cazul servitorilor și sclavilor care lucrau, de exemplu, la construcția piramidelor, aceștia obișnuiau să se radă complet pe cap, în special din cauza climatului extrem de cald.

Merită să menționăm faptul că, în Egipt, coafurile masculine nu erau foarte diferite de cele purtate de femei. Partea masculină a egiptenilor, cei mai înstăriți, nu sclavii bărbieriți, purtau, de asemenea, părul lung, negru și drept.

Esențiale erau, de asemenea, diverse accesorii pentru păr, îndeosebi decorațiuni - mărgele, precum și piese de aur și nuanțe colorate. Totuși, culoarea era considerată cea mai importantă dintre decorațiuni. Împărăția părului era dominată de șuvițe negre ca smoala și maro închis. Cum își vopseau egiptenii părul? În cele mai multe cazuri, foloseau un amestec special de henna. De asemenea, ei erau conștienți de puterea uleiului pentru păr, prin urmare, această procedură era considerată esențială în menținerea părului sănătos și incredibil de strălucitor.

Ce este curios, arta îngrijirii și coafării părului din acele vremuri aparținea doar femeilor servitoare. Aceasta era sarcina lor de a îngriji și de a se ocupa de părul altora. Toate tratamentele pentru păr și rutinele de înfrumusețare nu erau efectuate individual.

COAFURI GRECEȘTI

Grecia antică este sinonimă cu culorile naturale ale părului și coafurile extravagante. Pe atunci, coafura era considerată o adevărată formă de artă. Cele mai populare erau coafurile netede, frecvent legate la spate, chiar deasupra gâtului. Adică un simplu coc? Și unde se ascunde măiestria aici?

Cea mai specifică trăsătură a coafurilor grecești erau șuvițele împletite fin și cu sârguință, decorate generos cu tot felul de bentițe, cercuri și alte accesorii similare. Nicăieri în istoria coafurii oamenii nu au folosit atâtea decorațiuni pentru păr ca în Grecia antică. Coerența care rezulta din coafură și din ținută contau cel mai mult. Ce este important de știut, acestea nu erau doar femeile grecești care purtau coafuri la modă. În Grecia antică și bărbații acordau atenție părului lor, însă, mai degrabă erau purtate coafuri spiralate și tunsori scurte.

Destul de popular era și părul împletit lejer, așa-numita coafura zeiței sau alte forme similare de bucle. Cea mai frecventă coafură grecească este cunoscută sub numele de coafura lampadion (un coc aranjat pe o parte a capului) care trebuia să amintească de o lampă cu ulei.

Grecia în special a fost locul unde s-a înființat prima Academie de Coafură de la Atena. În acest loc s-a realizat pentru prima dată ondularea părului. Pentru a transforma părul drept în valuri, coafezele foloseau tije fierbinți. Acest prototip grecesc de ondulator se numea calamistrum. În mod firesc, datorită acestui instrument, părul creț a devenit foarte popular în Grecia. În cele mai multe cazuri, buclele erau fie libere, fie prinse parțial în vârful capului. Bineînțeles, indiferent de stil, șuvițele erau întotdeauna decorate cu o bentiță.

Culoarea naturală a părului era intensificată datorită diverselor amestecuri realizate din plante, cupru, săruri minerale și... plumb toxic.

COAFURI ROMANE

În primul rând, o coafură romană trebuia să se potrivească cu o anumită persoană, de aceea, în comparație cu grecii și egiptenii, moda romană este considerată cu adevărat variată. Cu toate acestea, este ușor de distins câteva tendințe evidente pe care le-au urmat anumite grupuri de oameni. Cum își aranjau oamenii părul în Roma antică?

Cea mai populară tendință, în special în rândul femeilor cu spirit practic, era părul legat în vârful capului, aranjat într-un coc strâns care semăna cu un covrig. Uneori, înainte de a crea acest coc, părul era legat pentru a crea micro împletituri care erau prinse pe cap ulterior. Coafuri similare și la fel de practice puteau fi observate și pe capetele bărbaților cărora le plăceau coafurile scurte și simple.

Explozia coafurii romane a luat naștere în timpul zilelor de glorie ale Imperiului Roman, când au devenit populare coafurile care semănau cu clădiri spectaculoase. Într-adevăr, mulți arhitecți din zilele noastre ar putea învăța de la coaforii romani antici. Aceștia aranjau cu sârguință și grijă părul, adesea legat la spate într-un coc, având un aspect natural, în ciuda dimensiunilor impresionante.

Aproape niciodată coafurile romane nu au fost lăsate fără decorațiuni. Evident, accesoriile de păr alese cu multă dăruire erau realizate din bronz, aur sau argint. La fel de populare erau și agrafele de păr realizate din fildeș.

La fel ca în Grecia, coafurile din Roma antică erau realizate în mare parte de către servitoare. Femeile care aveau sarcina de a aranja părul și de a adăuga ultimele retușuri la coafurile romane se numeau kupasis (mai exista un alt grup de persoane care se ocupau de părul facial și care se numeau tonsores). Ele lucrau în special în therme, precum și în case particulare.

Majoritatea femeilor romane aveau părul de culoare deschisă. Șuvițele erau luminate și vopsite în blond folosind metode care nu erau întotdeauna sigure.

Părul Antic vs. Coafurile Actuale

În antichitate, arta coafurii se dezvolta rapid. Este chiar perioada în care putem găsi începuturile multor coafuri care sunt populare în zilele noastre. O mulțime de coafuri care se făceau în Grecia, Roma și Egiptul antic se poartă și astăzi, însă versiunile lor sunt adesea ușor reinventate. Cu toate acestea, asemănările sunt numeroase. La fel ca oamenii din antichitate, și noi avem grijă de firele noastre și vrem ca ele să arate îngrijite, înfrumusețăm părul. În mod similar cu cei din vechime, ajungem la uleiuri de păr pentru a-l condiționa, pentru a-i oferi strălucire și pentru a-l proteja de soare. După cum este ușor de observat, ne putem găsi inspirația nu doar în coafurile vechi, ci și în procedurile de înfrumusețare a părului.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate