Coafurile Lumii. Partea 5: Stilul Nord-American de Îngrijire a Părului

Coafurile Lumii. Partea 5: Stilul Nord-American de Îngrijire a Părului

O călătorie antropologică în căutarea frumuseții și a unor metode originale de îngrijire a părului ne-a adus în America de Nord - acolo unde părul... într-adevăr are o voce! Un continent specific, plin de diversitate și de plante minunate, incomparabile. Rețetele străvechi se regăsesc alături de produsele moderne, în timp ce coaforul este ales în funcție de tipul de păr și de... rădăcinile sale etnice.

Mulți oameni susțin că America de Nord este... o lume întreagă blocată într-o coajă de nucă. Diversitatea culturilor, a civilizațiilor antice, a națiunilor și ansamblurilor de credințe se manifestă prin creativitatea inepuizabilă în ceea ce privește îngrijirea frumuseții. De la regiunile discrete și pline de armonie ale Canadei, traversând splendoarea și diversitatea glorioasă a Statelor Unite ale Americii, până la Mexicul colorat și plin de combinații secrete și la Cuba încinsă, în care se dansează toată noaptea - în America de Nord, părul are posibilități incredibile de a fermeca prin frumusețea sa.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI ÎN DIFERITE COLȚURI ALE LUMII PARTEA 5 - AMERICA DE NORD

Ce putem învăța de la femeile din Mexic, Canada și SUA?

ÎNGRIJIREA PĂRULUI - AMERICA DE NORD: CUBA

Cuba este o țară renumită pentru dans și cântec, o țară în care se poate vedea dragostea pasională nu doar pentru muzică. Părul uimitor al femeilor cubaneze este meritul unei îngrijiri speciale, în timpul căreia se folosesc extracte din copaci și arbuști de natură endemică ( ceea ce înseamnă că nu se găsesc nicăieri în afara Cubei). Această insulă se dovedește a fi o comoară a unui palmier de plută și a jaguey - un arbore din familia laurului care are rădăcini impresionante, aeriene și o varietate de proprietăți de înfrumusețare și condiționare. O altă plantă demnă de menționat este ficusul din familia Moraceae - acesta produce suc de lapte, care este folosit în fabricarea produselor medicinale și cosmetice - în special, cele destinate îngrijirii și coafării părului. Conține un număr mare de taninuri, rășină, ceară, proteine și uleiuri volatile, astfel că îngrijește perfect părul într-un climat extrem de cald și neprietenos pentru acesta.

Cubanezii adoră tratamentele cu uleiuri pentru păr - ei folosesc adesea uleiul lor "nativ" obținut din Roystonea regia, cunoscut sub numele de palmier regal Cubanez. Acest ulei este considerat o armă puternică împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile, deoarece protejează părul și scalpul de soarele arzător și de radiațiile UV. Aplicarea uleiului de păr se realizează mult mai des decât în Europa, deoarece temperaturile ridicate sporesc necesitatea unei îngrijiri mai intense a părului.

  • extractul de coral (extract de bici de mare) este extrem de prețios în îngrijirea frumuseții - Cuba, fiind una dintre puținele regiuni ale lumii, care se poate lăuda cu o cantitate atât de mare de corali. Extractele sale sunt valoroase în cosmetică și devin adesea componente ale cremelor anti-îmbătrânire, precum și ale măștilor și șampoanelor destinate îngrijirii părului matur. Coralul este sursa de pseudopterosină - unul dintre cele mai eficiente ingrediente responsabile de hidratarea și întinerirea atât a pielii, cât și a părului. Extractul de coral are, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare puternice, astfel, este ideal pentru îngrijirea scalpului.
  • pouteria sapota (mamey zapote) - este un fruct mare, oval, cules manual din copacul veșnic verde, cu pulpă portocalie și un sâmbure negru mare. Cubanezii adoră să îl mănânce la micul dejun, deoarece este la fel de nutritiv ca o banană. Are gust de avocado, banană și dovleac și este popular în toată America Centrală.

Femeile din Cuba s-au îndrăgostit de efectele sale uimitoare și, astfel, îl aplică cu plăcere pe părul lor (sub formă de mască, balsam sau chiar șampon). Pouteria abundă în antioxidanți, inclusiv betacaroten și livrează un șir de vitamine: C, A și B, precum și minerale: cupru, potasiu, calciu, magneziu și fier.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI - AMERICA DE NORD: Canada

Canada este bine cunoscută pentru natura sa superbă, neatinsă, virgină, impecabilă și variată. Nu întâmplător steagul este împodobit cu o frunză de arțar - siropul de arțar este mândria Canadei. Aceasta este țara care deține a doua cea mai mare suprafață geografică. Zonele acoperite de păduri din Canada se întind până la 310 milioane de hectare. Poate acest rezultat să exprime dragostea Canadei pentru natură și pentru îngrijirea mediului înconjurător? Ce folosesc ei pentru a avea grijă în mod corespunzător de frumusețea, părul și scalpul lor? Se pare că au cu ce se lăuda.

  • chokeberry (Aronia) - planta este deja cunoscută în întreaga lume, dar cele mai remarcabile soiuri ale acesteia cresc în toate regiunile virgine din Canada - de unde a ajuns și în Europa. S-a dovedit a fi o plantă de mare putere. Fructele de chokeberry și sucul obținut sunt considerate drept cea mai puternică sursă de antioxidanți. Aceasta este una dintre cele mai întineritoare substanțe - are calități antirid, de întărire și regenerare. Chokeberry este adesea componentă a cremelor de față și a produselor cosmetice specializate destinate îngrijirii părului. Conținutul său cuprinde puterea diferitelor minerale și micronutrienți, în timp ce concentrația mare de antioxidanți este recomandată nu doar în cosmetologie, ci și în profilaxia anticancerigenă. Cantitățile mari de vitamina P (Bialflonoide) protejează scalpul de bacterii, ciuperci și drojdii și protejează părul împotriva toxinelor provenite din mediul înconjurător. Și aici nu se sfârșește bogăția de substanțe valoroase care se găsesc în chokeberry. Este apreciat, de asemenea, datorită concentrațiilor mari de toate vitaminele B, precum și de vitamina K, C și E. Aceste vitamine echilibrează procesele din celulele organismului, îmbunătățind aspectul și starea firelor. Aronia se poate lăuda și cu o cantitate incredibilă de minerale: fier, calciu, cupru, bor, mangan și iod, fosfor, potasiu și zinc. Chokeberry este un adevărat stimulent multivitaminic atât pentru păr, cât și pentru scalp.
  • uleiul de canola - este o altă mândrie a Canadei. Uleiul de canola face parte dintr-o familie care cuprinde atât uleiuri rafinate, perfecte pentru bucătărie, cât și uleiuri naturale, presate la rece, cu proprietăți de înfrumusețare și sănătate. Astfel, uleiul de canola este ideal pentru părul cu porozitate medie și mare - îl hidratează și îl regenerează, îl face elastic, combate uscarea excesivă a scalpului. În plus, este potrivit și pentru aplicarea pe față - este bine absorbit și nu creează probleme la spălare. Netezește cuticula părului și (ceea ce este de mare importanță pentru canadieni) protejează împotriva influenței negative a factorilor externi, precum și a temperaturilor ridicate și scăzute.
  • bătrânișul Canadian (erigeron canadensis) - este o plantă anuală care crește și în Europa, dar nu se culege și nu se cultivă, deoarece, după opinia majorității, este ... o buruiană. Între timp, extractul obținut dintr-o plantă minusculă, cu flori extrem de fine, constitue un ingredient ideal pentru șampoane și balsamuri destinate scalpului gras. Are proprietăți antiinflamatoare, inhibă seboreea, vindecă rănile și are un efect tonifiant asupra pielii.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI - AMERICA DE NORD: Mexic

Femeile mexicane sunt considerate a fi niște norocoase - Aztecii și Mayașii au transmis acestora cunoștințele despre plantele, ierburile și fructele străvechi, care au proprietăți curative și de înfrumusețare extrem de puternice. Această tradiție milenară este încă prezentă în viața actuală a mexicanilor. Femeile au de unde să aleagă - multe plante și ierburi cu puteri deosebite le susțin zilnic îngrijirea părului. Iată care sunt cele mai valoroase:

  • cactus - nu lipsește în Mexic, asta e sigur. Plantele gigantice cu aspect dezavantajos oferă proprietăți de înfrumusețare, sănătate și regenerare. Cactusul stimulează creșterea părului și combate căderea acestuia, hrănește și revitalizează perfect, regenerează scalpul și menține un nivel corespunzător de hidratare a părului, sporindu-i elasticitatea. Mexicanii sunt fericiți să își răsfețe părul cu suc de cactus, deoarece îi îmbunătățește aspectul prin curățarea perfectă a scalpului, ridicarea părului de la rădăcină, întărirea structurii și sporirea strălucirii.
  • avocado - nu în zadar este considerat un super-aliment - avocado este belșugul de vitamine și acizi grași valoroși. Acesta constituie unul dintre cele mai importante produse alimentare din Mexic. Este utilizat pe scară largă în bucătărie în scopuri culinare, însă locuitorii din America Centrală îl apreciază nu doar sub formă de guacamole. Uleiul esențial extras din avocado verde este remediul perfect pentru părul deteriorat, care are nevoie de regenerare și reînnoire. Uleiul de avocado este un ulei ușor, bine absorbit, fiind o adevărată bombă de vitamine pentru păr (are nu mai puțin de șapte vitamine necesare pentru îngrijirea corectă a părului și a pielii). Poate fi folosit atât pe părul cu porozitate medie, cât și pe cel cu porozitate mare, deoarece posedă proprietăți antioxidante și regeneratoare puternice pentru păr.
  • ceara de candelilla - (euphorbia cerifera) - este unul dintre cele mai dense uleiuri utilizate de obicei în produsele cosmetice. Mexicanii o folosesc ca unguent pentru părțile uscate și crăpate ale corpului și ca remediu pentru vârfurile de păr - în acest fel obțin o protecție maximă împotriva deteriorării. Ceara de candelilla hrănește perfect părul și este un emolient foarte eficient, conținând o serie de hidrocarburi, rășină, acizi grași și esteri. Atunci când este aplicată pe păr, aceasta netezește imediat părul și îmblânzește firele rebele. Cu toate acestea, trebuie folosită cu moderație, întrucât ceara de candelilla se îndepărtează extrem de greu la spălare.
  • pitaya - cunoscută și sub numele de fructul dragonului are o formă neregulată și o compoziție destul de neobișnuită. Pentru locuitorii din Mexic, este un deliciu dulce și savuros, cu proprietăți de sănătate și întărire. De asemenea, a fost folosit de mult timp în cosmetică - are proprietăți antioxidante puternice, ceea ce înseamnă că încetinește procesul de îmbătrânire și protejează împotriva stresului oxidativ. Pitaya își datorează proprietățile sale inestimabile, puternic întineritoare, betalainelor - compuși microscopici care, în afară de proprietățile cosmetice, acționează ca un sprijin în lupta cu diabetul și cancerul. Pitaja, adică fructul dragonului, este bogată, de asemenea, în vitamine, inclusiv în vitamina C, riboflavină, vitamina B (necesară pentru o bună creștere a părului), niacină și tiamină. Totodată, dispune de o serie de minerale (calciu, fier, fosfor). Prezența sa în produsele de îngrijire a părului le sporește prestigiul și asigură o regenerare mai intensă.
  • papaya - cunoscută în Mexic de veacuri, mai exact, din timpul populației Maya. A fost folosită pe scară largă în tratamentul rănilor și ulcerelor, deoarece regenerează perfect pielea. Astăzi, este folosită nu doar ca medicament, ci și ca agent cosmetic de încredere. Papaya curăță perfect pielea, este un ingredient al exfolierilor enzimatice (inclusiv al celor pentru scalp) și o componentă fermecătoare a șampoanelor și balsamurilor pentru păr. Papaya întărește și hidratează părul, reconstruiește și păstrează colagenul și, astfel, influențează în mod pozitiv structura părului și a pielii. Mexicanii apreciază pulpa de papaya pentru proprietățile sale puternice de întinerire și regenerare: conține o mulțime de vitamine: C, A, K, E și o serie de vitamine din grupul B, care joacă un rol important în creșterea și aspectul sănătos al părului. Mai mult, fierul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul, calciul și magneziul sunt o serie întreagă de minerale importante pentru păr și piele, care se regăsesc în papaya.
  • smochinul de India (Opuntia ficus-indica) - este un soi de cactus neobișnuit, cu frunze plate și flori exotice portocalii. Sucul obținut din smochinul de India are o compoziție bogată, care abundă în vitamine și minerale, flavonoide, acizi organici și betalaine. Mexicanii îl folosesc cu plăcere ca ingredient în măștile de păr. Smochinul de India este binevenit în șampoane și este consumat sub formă de supliment, întrucât i s-au confirmat ... proprietăți de slăbire.
    Smochinul nu este doar pulpă și suc - din frunzele sale se obține mucusul, care este o componentă importantă a măștilor de păr și de față (mexicanii folosesc adesea același mucus, proaspăt cules din smochin, aplicându-l pe păr și pe piele). Un alt produs extraordinar extras din acest cactus neobișnuit este uleiul, care are proprietăți puternice, bioactive, de întinerire și regenerare. Este adesea folosit sub formă de ser facial și ca ulei pentru ungerea părului.
  • ardeiul iute - ingredientul de bază al bucătăriei mexicane are nenumărate proprietăți cosmetice prețioase. Se pare că ardeiul iute era deja cunoscut de Azteci și Maya - în combinație cu cacao acesta era numit "băutura zeilor", care încetinea îmbătrânirea, adăuga vitalitate, stimula circulația sângelui, îmbunătățea starea de spirit și modul de gândire și funcționa ca agent de detoxifiere. Pentru mexicani, ardeiul iute este un ingredient secret care accelerează creșterea părului și stimulează bulbii capilari să lucreze. Ardeiul iute combinat cu uleiuri și frecat în scalp îmbunătățește microcirculația, oxigenează pielea și întărește metabolismul celular. Datorită acestei proprietăți, părul devine mai puternic, încetează să mai cadă și crește mai repede.
  • guava - acrișoară ca o căpșună, cremoasă ca o banană, suculentă ca un măr, cu gust ușor dulce, asemănătoare fructului de curmale - în Mexic, este considerată un antioxidant gustos și puternic, cu proprietăți regeneratoare. Adolescenții folosesc sucul de guava pentru a ameliora simptomele acneei, de asemenea, acesta hrănește perfect părul gras și ameliorează iritațiile scalpului. Guava nu doar reglează nivelul de sebum, ci asigură și un grad corespunzător de hidratare a părului și a scalpului și împiedică îmbătrânirea acestora, prevenind în același timp pierderea vitalității.

ÎNGRIJIREA PĂRULUI - AMERICA DE NORD: SUA

Statele Unite ale Americii - o țară în care oamenii își satisfac visele de egalitate, libertate, bogăție, faimă. Înseamnă asta oare că și visele de a avea un păr uimitor au șansa de a deveni realitate? Se pare că o țară bogată din punct de vedere etnic abordează îngrijirea părului extrem de profesionist: Părul afro are specialiștii săi și saloanele de coafură orientate corespunzător, în timp ce, părul gros și cu porozitate scăzută al rezidenților asiatici beneficiază, și el, de o îngrijire specială. Mai exact: fiecare tip de păr își va găsi aici propriul loc.

Americanii au, de asemenea, un punct slab: este vorba de îngrijirea părului european - există saloane specializate care oferă doar tratamente folosind caracteristicile populare ale Bătrânului Continent.

De asemenea, rezidenții americani de sex feminin apelează cu entuziasm la rețete tradiționale, cunoscute și folosite până în prezent de către nativii americani. Următoarea listă prezintă cele mai populare substanțe naturale, ce au efecte extraordinare în îngrijirea părului.

  • bumbacul (ulei din semințe de bumbac) - cunoscut și cultivat în Statele Unite de decenii, de asemenea fiind apreciat și pentru proprietățile sale în domeniul cosmetic. Cea mai puternică substanță care îmbunătățește părul este uleiul din semințe de bumbac (după cum indică și numele) extras din semințele sale. Este ideal pentru îngrijirea părului uscat și deteriorat, lipsit de elasticitate și vitalitate. Regenerează părul fragil și protejează perfect vârfurile. Uleiul din semințe de bumbac este renumit pentru proprietățile sale emoliente și pentru echilibrarea barierei hidro-lipidice a scalpului, prevenind uscarea excesivă și iritarea acestuia.
  • porumbul - un alt ulei cosmetic prețios este cel obținut din germenii de porumb. Statele Unite ale Americii sunt un furnizor de top al porumbului și al produselor obținute din acesta. Uleiul de porumb este o adevărată comoară, plină de vitamine (C, A, K, D, E și cele din grupa B), precum și de minerale (potasiu, sodiu, calciu, fier, magneziu și zinc) și de acizi grași valoroși (oleic și linoleic). Deoarece concentrația de vitamina E din uleiul de porumb este de două ori mai mare decât în uleiul de măsline, el reprezintă cel mai bun remediu pentru îmbunătățirea aspectului părului.
  • soia - una dintre principalele culturi crescute în SUA. Soia este folosită pe scară largă în industria alimentară, iar uleiul extras din ea a fost considerat unul dintre cele mai bune. Acesta se potrivește perfect pentru gătit, în timp ce varianta presată la rece și nerafinată este apreciată în cosmetică. Uleiul de soia este un ingredient cheie în profilaxia anti-îmbătrânire; conține o mulțime de vitamine și microelemente și de asemenea, este foarte bogat în proteine - esențiale în procesul de regenerare a părului. Totodată, uleiul de soia previne pierderea umidității, protejează părul de temperaturile înalte (soare puternic, căldura emisă de uscător). Cetățenii americani găsesc adesea extracte de germeni de soia în produsele de îngrijire a părului și a genelor - întărește foarte mult bulbii și sporește procesul de creștere a părului.
  • meadowfoam (Limnanthes alba) mai poartă un nume frumos: perla de prerie. Uleiul obținut rezultă din planta cu vârsta de un an și este un antioxidant extrem de puternic. Locuitorii din America îl apreciază ca ingredient în produsele cosmetice destinate îngrijirii părului și feței. Meadowfoam i-a încântat pe cosmetologi cu asemenea proprietăți, astfel că florile sale au fost comparate cu spuma de mare. Perla de prerie include o serie de acizi grași cu lanț lung și concentrații mari de trigliceride. Astfel, ea hidratează perfect pielea și părul, regenerează și hrănește, reduce ridurile, se absoarbe bine și nu suprasolicită părul.
  • hamamelisul (hammer virginiana) este o substanță apreciată pentru proprietățile sale astringente, antiseptice și antiinflamatorii. Habitatul natural al hamamelisului este America de Nord. Extractul obținut din scoarța sa are o serie de proprietăți hrănitoare. Printre cele mai importante se numără cele dezinfectante, astringente, antioxidante. Hamamelisul este utilizat pe scară largă în îngrijirea pielii grase sau acneice și ca hidratant aplicat prin masaj pe scalp și păr pentru a echilibra nivelul secreției de sebum și a inhiba seboreea. Hamamelisul tratează perfect orice inflamație, iritație și ulcerație. Este, de asemenea, un ingredient des întâlnit în antiperspirante, întrucât împiedică transpirația pielii.
  • extractul de scoarță de salcie neagră (salix nigra) este cel mai bun remediu pentru părul gras, mătreață sau seboree excesivă. Salcia neagră este un element caracteristic peisajului din zonele estice ale Americii de Nord. Acesta acționează ca agent antibacterian și stimulează reînnoirea celulelor pielii. Se folosește adesea în exfoliante pentru piele, față și corp. Acțiunea sa este adesea comparată cu acidul salicilic, însă salcia neagră este mai eficientă și mai delicată: în pofida prezenței de salicilați, nu irită pielea.
  • serenoa repens, cunoscută sub numele de saw palmetto - această plantă este una binecunoscută de indigenii din America. Femeile o apreciau mai ales pentru că împiedică încărunțirea părului și previne căderea prematură a acestuia. Este ideală pentru îngrijirea părului matur, deteriorat, obosit și sensibil. Saw palmetto conține o mulțime de acizi grași (capric, capron și caprilic, lauric, miristic, oleic și palmitic) și fitosteroli care asigură un nivel corect de hidratare a pielii și părului și au capacitatea de a stimula sinteza colagenului, deci sprijină foarte mult regenerarea țesuturilor. Carnitina și acidul lipoic prezente în saw palmetto inhibă inflamația scalpului și combat chelia.
  • ulei de jojoba - arbuștii de jojoba sunt o priveliște distinctivă a Arizonei, a Californiei și a câtorva zone din Mexic. Uleiul de jojoba este, de fapt, o ceară lichidă care conține unul dintre cele mai apreciate ingrediente în îngrijirea părului și a pielii - squalanul. Această substanță este prezentă și în sebumul uman - fiind responsabilă pentru nivelul corespunzător de hidratare a pielii, suprimă seboreea și calmează pielea excesiv de uscată.
    Uleiul de jojoba este una dintre cele mai apreciate substanțe cosmetice - prezența sa în produsele de îngrijire a părului sporește prestigiul produsului cosmetic - jojoba se numără printre cei mai perfecți emolienți, iar esterii săi sunt cei mai buni prieteni ai pielii. În plus, uleiul de jojoba se absoarbe ușor, sporește strălucirea părului și îmbunătățește perfect starea acestuia. Ba mai mult, nu supraîncarcă părul.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate