Părul în diferite zone ale lumii. Partea 1: Îngrijirea părului în stil asiatic

Părul în diferite zone ale lumii. Partea 1: Îngrijirea părului în stil asiatic

Părul frumos este punctul slab al oricărei femei din lume - indiferent de coordonatele ei geografice. Pentru cele mai multe femei e vorba doar de dorința de a avea grijă de păr și de un mod de a se exprima, în timp ce pentru celelalte, condiționarea părului are fie o dimensiune ritualică, fie ajută pur și simplu la definirea unei identități tribale. Există, de asemenea, unele tehnici de condiționare a părului care sunt determinate de cerințe religioase idiosincrasice. Indiferent de motiv - părul este întotdeauna în centrul atenției: aspectul și sănătatea sa. Este cu adevărat extraordinar cât de multe putem învăța despre această problemă de la femeile care trăiesc în diferite regiuni ale lumii. Doriți să aflați cum arată ritualurile de îngrijire a părului pe toate continentele? Continuați să citiți articolul. Cu siguranță se va dovedi a fi o adevărată sursă de inspirație pentru dumneavoastră.

Părul în diferite colțuri ale lumii - Partea 1 - Asia

Ce putem învăța de la femeile hinduse, japoneze sau rusoaice?

Îngrijirea părului în stil asiatic - China

Cum au grijă chinezoaicele de părul lor - Yin Yang, caprifoi parfumat și ginseng deosebit

Chinezoaicele sunt renumite drept posesoarele unui păr uimitor, iar aspectul în sine al îngrijirii părului este tratat de acestea foarte serios. Secretul cosițelor frumoase constă în utilizarea unei cantități uriașe de plante combinate cu îngrijirea părului inspirată de cele două forțe opuse, adică yin și yang. Conform primei forțe, părul are nevoie de un sprijin care trebuie să îi fie oferit din exterior. Pe scurt, se bazează pe hrănirea părului împreună cu bulbii din care acesta crește. Cea de-a doua forță, modelul opus, vizează "căldura toxică" care se răspândește în tot corpul nostru. Însăși căldura reprezintă inflamația care poate fi provocată de urmarea unei diete dezechilibrate, de exemplu. În cazul în care oricare dintre forțe, indiferent dacă yin sau yang, este perturbată, acestea necesită să i se acorde o îngrijire imediată și adecvată, cel mai bine fiind oferită pe baza unor substanțe cunoscute de mult timp.

  • Hijiki - un tip de alge brune (cel mai frecvent sunt disponibile sub formă de pulbere care trebuie amestecată fie cu apă, fie cu plante infuzate; acestea sunt adesea adăugate ca o componentă naturală în multe produse cosmetice). Hijiki este bogată în fibre, fier, magneziu și calciu. Practic, algele uscate pot fi înmuiate în apă, scurse și amestecate cu ajutorul unui blender de mână pentru a obține o pastă pe care să o punem apoi pe păr (un soi de mască de păr).
  • Iarbă de grâu - prezintă o cantitate incredibilă de vitamine și minerale. Chinezii nu folosesc iarba de grâu doar pentru scopurile sale de înfrumusețare, ci și ca element al unei alimentații echilibrate. Drept dovadă, iarba de grâu furnizează chiar și de 30 de ori mai multă vitamina B1 și calciu decât laptele, precum și de câteva ori mai multă vitamina C și caroten decât spanacul. În general, chinezoaicele folosesc iarba de grâu atât ca produs cosmetic, cât și ca supliment în cocktailurile de vitamine. Mai mult, sucul extras din iarba de grâu poate fi folosit ca soluție de spălare a părului sau ca balsam pentru scalp. Este deseori amestecat cu alte substanțe vegetale prețioase, de exemplu, în combinație cu alge hijiki sub formă de pulbere. Nu în ultimul rând, iarba de grâu este adesea folosită pentru detoxifierea părului și a scalpului.
  • Lemn câinesc - este o plantă care aparține oleaginoaselor; extractul său promovează creșterea părului. De asemenea, această substanță stimulează yin-ul, astfel că adaugă energie, întărește bulbii de păr și stimulează circulația sângelui în scalp.
  • Caprifoi - această plantă cățărătoare cu flori, care miroase frumos, este extrem de populară în China. Se găsește sub formă de balsamuri și soluții de spălare a părului. Această substanță este adăugată frecvent la produsele naturale de îngrijire a părului, deoarece caprifoiul nu are doar rolul de a înmiresma părul. Planta este totodată capabilă să confere părului lejeritate, netezime și strălucire.
  • Ginseng - rădăcina de ginseng este un adevărat succes nu numai în domeniul frumuseții, ci mai ales în domeniul vast al stării de bine. Chinezii tratează această plantă cu respect, deoarece este una dintre substanțele care conține puternice caracteristici de întinerire și combate celulele canceroase. În plus, extractul de ginseng susține sinteza proteinelor, care e esențială și pentru regenerarea părului (stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului, fortifică matricea părului). De asemenea, face parte din grupul celor mai puternici antioxidanți. Merită menționat faptul că ginsengul conține saponine, cunoscute și sub numele de ginsenozide, glicozide, vitamine (B1, B2, C), proteoglicani - panaxozide și aminoacizi. În cele din urmă, contribuie în mod direct la procesele de reînnoire naturală a părului și încetinește îmbătrânirea scalpului lipsit de suplețe.
  • Rădăcină de troscot chinezesc - în China, această plantă este cunoscută sub numele de Fo Ti (He Shou Wu). Medicina chineză încadrează rădăcina de troscot chinezesc în categoria substanțelor cu puternice caracteristici tonice și de întinerire. Mai mult, dacă este aplicată pe păr, rădăcina de troscot chinezesc îmbunătățește vitalitatea bulbilor de păr și menține pH-ul scalpului (echilibrează producția de sebum și reduce seboreea). De asemenea, această plantă este bună pentru curățarea scalpului și întărirea barierei hidrolipidice naturale.

Îngrijirea părului în stil asiatic - India

Cum au grijă femeile hinduse de părul lor - aplicarea uleiului, Henna și Secretele Ayurveda

Femeile hinduse își bazează îngrijirea părului și iubirea de sine pe medicina străveche, tradițională, numită Ayurveda. Secretele acestei medicine sunt scrise în Cartea Sfântă, care conține sfaturi și rețete primordiale, atât în scopuri medicale, cât și cosmetice. Aceasta este întocmai cartea de care femeile hinduse se folosesc cel mai mult - ele tratează Ayurveda ca pe un fel de oracol al frumuseții. Toate rețetele pe care le oferă acest medicament funcționează într-un mod minunat - gândiți-vă doar la părul frumos și strălucitor al femeilor care trăiesc în India.

  • Ulei de cocos - În India, acest ulei este nucleul unei îngrijiri corespunzătoare a părului. Uleiul de cocos e considerat un ingredient de bază și rareori e folosit singur. Femeile hinduse cred că uleiul de cocos funcționează mai bine dacă este combinat cu extracte de plante sau flori, care sunt capabile să intensifice acțiunea uleiului. Mai mult, atunci când este amestecat cu extracte vegetale, uleiul de cocos creează un fel de amestec impregnabil care nu numai că înfrumusețează, întărește și protejează părul, dar îi și accelerează creșterea și îi repară structurile interne (ajunge la matricea părului). Din acest motiv, uleiul de cocos apare frecvent sub formă de macerat în care se regăsesc și alte extracte vegetale prețioase. Datorită acestei proceduri, toate substanțele valoroase rămân în uleiul de cocos.
  • Amla - cunoscută și sub numele de agrișe indiene. Copacii de Amla sunt înalți, iar fructele lor sunt puțin mai mari decât cele de agrișe europene, dar culoarea și structura ambelor plante sunt asemănătoare. Cu toate acestea, sunt diferite caracteristicile pe care cele două plante le au. De exemplu, Amla e considerată un remediu minunat pentru părul subțire și fragil care nu vrea să crească. Mai mult, Amla întărește bulbii de păr și îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului. De asemenea, merită menționat faptul că Amla oferă o acțiune de încălzire, stimulează energia și acționează asupra celulelor scalpului. În consecință, bulbii capilari devin și ei stimulați, așa că încep să lucreze mai bine și mai eficient. Acest lucru duce la o creștere accelerată a părului.
  • Brahmi - o altă plantă măreață, de înfrumusețare și vindecare, care aparține de Ayurveda. Femeile hinduse folosesc Brahmi amestecându-l cu uleiuri naturale și aplicându-le direct pe păr și mai ales pe scalp. Această plantă e utilă pentru părul închis la culoare, deoarece intensifică culoarea naturală a firelor. În plus, Brahmi previne subțierea, susține procesele de reînnoire a celulelor capilare, combate mătreața și protejează părul împotriva deteriorărilor.
  • Bringaraj - frunzele tocate de Eclipta Alba nu se adaugă doar la uleiuri, ci și la tot felul de soluții de spălare, balsamuri, șampoane și creme. Adevărul este că Bringaraj îi face bine părului dacă este aplicat pe fire în cadrul metodei ungerii părului. Atunci când se utilizează sub această formă, Bringaraj întărește scalpul, stimulează bulbii părului, îi ajută să se înrădăcineze mai bine în scalp și previne căderea excesivă a firelor de păr.
  • Frunze de henna - o binefacere pe care multe femei din întreaga lume o iubesc. Henna reprezintă o alternativă la vopsele și alte produse chimice destinate colorării părului. Naturală și sigură - nu dăunează părului. Femeile hinduse susțin că henna nu numai că intensifică culoarea părului, dar și îmbunătățește starea firelor. De aceea, chiar și cele care nu sunt interesate de schimbarea culorii părului continuă să aplice henna pentru a le dărui strălucire șuvițelor lor, pentru a le netezi și pentru a le ajuta să-și recapete starea optimă. Pe scurt, henna are capacitatea de a vopsi părul, de a îngriji firele și de a le îmbunătăți starea.
  • Liliacul indian (Neem) - un arbore etichetat de Ayurveda ca fiind cu adevărat miraculos. Acest copac e considerat aproape sacru de către femeile hinduse, deoarece atât uleiul extras din această plantă, cât și pieptănul realizat din lemnul său accelerează creșterea părului, îl face mai gros și încetinește căderea excesivă. Merită subliniat faptul că puterea uleiului de neem este atât de mare încât trebuie diluat cu alte uleiuri, cum ar fi cel de cocos sau de migdale, pentru a preveni iritațiile. Mai mult, uleiul de liliac indian este bun pentru dezinfectarea scalpului și combaterea mătreții. Totodată, el stimulează circulația sângelui și se ocupă de nivelul pH-ului pielii. Uleiul reușește să întărească părul începând de la bulbii săi și să îi încurajeze creșterea accelerată. Când vine vorba de pieptănul din lemn de neem, acesta e considerat un instrument de păr irepresibil, deoarece masează scalpul în timp ce este folosit. Nu în ultimul rând, femeile hinduse cred că pieptănul din neem accelerează creșterea părului și fortifică firele.

Îngrijirea părului în stil asiatic - Japonia

Cum își îngrijesc femeile japoneze părul - Ulei de camelia, ulei Tsubaki și extract de bambus

Pentru femeile japoneze, esența unei îngrijiri adecvate a părului este un scalp curat. Pentru ele, e imposibil să aibă un păr sănătos fără a păstra curată pielea capului. Nu e de mirare de ce piața japoneză de cosmetice abundă în exfoliante pentru scalp, măști de curățare a scalpului și uleiuri naturale care nu numai că fac bulbii de păr mai puternici, dar au grijă și de scalp. Datorită acestora, circulația sangvină din scalp nu e perturbată, iar celulele sunt expuse constant la oxigen. În consecință, părul devine bine înrădăcinat și poate absorbi mai bine toate substanțele active și hrănitoare. Curățarea scalpului se poate face fie prin utilizarea diferitelor tipuri de șampoane specializate, a căror putere se bazează pe substanțe naturale, fie prin aplicarea unui scrub special pentru scalp. Principalul agent de curățare al multor produse japoneze pentru păr este o pudră obținută din lavă de vulcan. În plus, în Japonia, femeile își aplică de bunăvoie uleiuri pe păr. Cele mai populare substanțe folosite pentru tratamentul părului cu ulei sunt cel de camelia și uleiul tsubaki. Când vorbim despre rutinele de frumusețe ale niponelor, trebuie menționat faptul că ele încearcă să evite soarele. De ce? Pe scurt, ele cred că părul nu merită să fie expus la radiațiile UV dăunătoare; de asemenea, un chip alb, aproape palid, ascunde mai bine semnele de îmbătrânire. Mai mult decât atât, japonezele adoră toate frecțiile/tonicele posibile pe bază de plante și flori pentru păr, care sunt responsabile de întărirea părului și de prevenirea deshidratării. Trebuie menționat și faptul că femeile japoneze nu tratează alcoolul adăugat la produsele cosmetice ca pe un ingredient invaziv. De fapt, ele cred că alcoolul încălzește scalpul și îi sporește nivelul de absorbție (pielea transportă mai repede substanțele hrănitoare către structurile interioare ale părului). În plus, Japonia este cea care conduce în materie de trenduri ale părului - păr tip unicorn, păr de sirenă și tot felul de decorațiuni atașate podoabei capilare, inclusiv Kanzashii (decorațiuni create cu sârguință și prinse în împletituri și în orice alt tip de coafuri). Cele mai populare ingrediente de înfrumusețare a părului sunt:

  • Ulei Tsubaki - se extrage dintr-o plantă care produce niște flori foarte îndrăgite. Se spune că nimeni nu știe când înflorește și când moare această floare. Uleiul obținut din planta aceasta e considerat neprețuit. Tsubaki se absoarbe rapid în firele de păr și are capacitatea de a ajunge la structurile interioare ale părului. Practic, uleiul e perfect pentru condiționarea părului greu și gros, cu porozitate scăzută. Conferă o senzație de lejeritate, catifelare și strălucire părului. De asemenea, acest ulei reușește să echilibreze producția de sebum.
  • Ulei de camelia - un alt ulei minunat iubit de femeile japoneze. Conține o mulțime de vitamine (A, B, E) care sunt responsabile pentru întărirea părului și prevenirea căderii excesive. În plus, uleiul de camelia prezintă o substanță foarte caracteristică pe care doar ea o deține. Acțiunea acesteia poate fi descrisă ca fiind anti-aging, deci, cu alte cuvinte, este un puternic antioxidant care încetinește albirea părului și previne subțierea sa.
  • Extract de Isodon Trichocarpus - în Japonia se numește kuro-bana hikiokoshi. Această plantă minusculă are frunze asemănătoare urzicilor și flori delicate, de culoare violetă, asemănătoare unor clopoței. Extractul obținut din această plantă poate să accelereze creșterea părului, să stimuleze bulbii de păr și să încurajeze procesele de reînnoire celulară.
  • Sophora Angustifolia - extractul obținut din această plantă e la fel de dens precum mierea. El condiționează perfect părul. Mai mult, este util pentru păr atunci când e amestecat cu uleiuri naturale sau când e aplicat ca o mască de păr (oferă părului un efect similar laminării). În plus, Sophora Angustifolia stimulează circulația sângelui în scalp și are grijă de pielea capului.
  • Extractul de bambus - Îngrijirea japoneză a părului are la bază extractele obținute din lăstarii și tulpinile de bambus. Mirosul său minunat și caracteristicile și mai minunate, puternic întineritoare, îl fac să fie componenta cheie a șampoanelor, balsamurilor, cremelor, uleiurilor, misturilor de păr, măștilor, unturilor de corp... extractul de bambus este adăugat în aproape toate tipurile de produse de înfrumusețare. Cert este că extractul de bambus hrănește părul, îi întărește structura, îl ajută să rămână proaspăt mai mult timp și combate uscăciunea și asprimea firelor.

Îngrijirea părului în stil asiatic - Coreea

Cum au grijă coreencele de părul lor - frecții capilare, aloe și scalp perfect curat

Dacă îngrijirea japoneză a părului începe cu un scalp perfect curat, femeile din Coreea sunt aproape obsedate de această metodă de răsfăț pentru părul lor. Curățarea scalpului e o procedură care poate fi efectuată acasă sau la coafor. Femeile coreene au tendința de a folosi toate produsele de frecție capilară disponibile, iar aceste produse au nevoie ca scalpul să fie curat (acest lucru potențează acțiunea oferită de frecțiile capilare). În plus, clima coreeană este caldă și destul de înăbușitoare, prin urmare, o astfel de procedură de curățare a scalpului e considerată o metodă bună de condiționare a părului. Din acest motiv, coreencele își spală părul frecvent. Ele consideră că părul trebuie spălat atât de des cât este necesar, iar cel mai bun mod de a face asta este concentrându-se în special pe scalp. Prin urmare, coreencele au tendința de a curăța scalpul foarte des și de a-l masa cu precizie. Interesant este că ele cred că șamponul nu trebuie aplicat mai jos de lungimea urechii părului. Un alt produs cosmetic preferat de această categorie de femei îl reprezintă serul de păr - un produs popular și care a fost utilizat pe scară largă în Coreea de secole este acum recunoscut încet-încet și în alte părți ale lumii. Acest produs poate fi aplicat pe vârfurile părului sau pe zonele părului extrem de deteriorate. Scalpul, bulbii capilari și rădăcinile părului ar trebui tratate cu o frecție de păr pe bază de plante. În Coreea, serul de păr se numește "esență" și este un pionier nu numai în îngrijirea părului, ci și a feței, mâinilor și picioarelor.

  • Aloe - este o adevărată mândrie cosmetică a femeilor coreene. Cea mai bună formă de aloe este gelul, care se caracterizează prin viteza mare de absorbție. Acesta este obținut din plantele care cresc pe insula Jeju - cele mai curate și necontaminate terenuri din Coreea. Insula Jeju mai este numită și Insula Iubirii pentru că este frumoasă, romantică și curată, fără fum și toxine, nepoluată, negăzduind nici fabrici și nici zgomotul traficului. Aloe care crește pe această insulă își păstrează toate caracteristicile prețioase de îngrijire. Coreencele adoră să aplice aloe sub formă de ser (esență) pe față și pe păr, o adaugă în loțiunile de frecții capilare și în uleiul de cocos pentru a efectua tratamente de păr cu ulei. Așa cum am menționat mai sus, aloe sub formă de gel este cea mai bună variantă: nu se scurge pe față, este versatil și eficient. Cum acționează aloe asupra părului? În primul rând, conține o serie de vitamine prețioase (A,C, E și B), precum și acid folic, aminoacizi și minerale precum calciu, sodiu, potasiu, fier, magneziu, crom, zinc, mangan, cupru și acizi grași. În al doilea rând, hidratează părul și scalpul, catifelează firele, calmează scalpul, atenuează toate iritațiile posibile, stimulează circulația sângelui, netezește părul și întărește bulbii capilari.

Într-adevăr, femeile din Coreea sunt excepțional de mândre de părul lor des și ordonat. Cele mai apreciate coafuri din Coreea sunt cele care scot în evidență frumusețea șuvițelor strălucitoare și puternice. Ținând cont de acest lucru, nu este de mirare de ce nici așa-numitul haos controlat al părului și nici stilul boho nu sunt populare în această țară asiatică. În schimb, coreencele poartă coafuri netede și îngrijite, care îi pot uimi pe ceilalți prin strălucire și forma perfectă.

Îngrijirea părului în stil asiatic - Rusia

Cum au grijă rusoaicele de părul lor - propolis, cedru și pin siberian

Rusia e o țară cu o întindere vastă, așa că ne putem aștepta ca rusoaicele să abordeze subiectul îngrijirii părului în diverse moduri. Firește, modul de răsfăț al părului este strict corelat cu regiunea de țară în care locuiesc. În schimb, este surprinzător faptul că aproape toate produsele cosmetice pentru îngrijirea părului conțin aceleași ingrediente, iar acestea sunt:

  • Ulei de cedru - perfect pentru tratarea părului slăbit și subțiat. Stimulează circulația sângelui, încurajează bulbii capilari să lucreze mai eficient și accelerează creșterea părului. De asemenea, acest ulei este o sursă prețioasă de proteine, care reprezintă unul dintre cele mai importante elemente constitutive ale părului. În plus, uleiul de cedru poate fi folosit pentru tratamentul părului cu ulei pentru a vindeca firele uscate și deteriorate. Femeile din Rusia amestecă frecvent uleiul de cedru fie cu alte uleiuri naturale, fie cu gălbenuș de ou și apoi îl aplică pe păr. Trebuie subliniat faptul că uleiul de cedru ar putea oferi o acțiune prea puternică asupra scalpului dacă nu este dizolvat și cu alte substanțe naturale.
  • Ulei de pin siberian - un ulei foarte prețios care este considerat emblematic în Rusia. Se obține din semințele pinului siberian. Uleiul e dens și prezintă o concentrație mare de proteine. Pe lângă asta, uleiul de pin siberian conține o serie de vitamine din grupa B care contribuie la întărirea firelor de păr și sunt responsabile pentru colectarea sulfului în matricea părului. De asemenea, uleiul favorizează creșterea părului.
  • Drojdie - folosită în Rusia de secole pentru îngrijirea părului. Conține o mulțime de vitamine din grupa B, minerale (potasiu, seleniu, cupru, magneziu, zinc, fier și fosfor), precum și tirozină, arginină și cisteină, aminoacizi care sunt importanți pentru întregul organism. În general, aceștia oferă o acțiune de întărire foarte puternică și contribuie la îmbunătățirea stării pielii, părului și unghiilor. Măștile cu drojdie pentru față și păr sunt unele dintre cele mai populare în Rusia.
  • Propolis - cunoscut și sub numele de clei de albine. În compoziția sa, propolisul conține aproximativ 40% ceară care formează un strat filtrant de protecție naturală în jurul părului. Propolisul floral este ideal pentru îngrijirea părului pe timp de iarnă, deoarece protejează împotriva temperaturilor scăzute. Accelerează procesele de vindecare, regenerează țesuturile și calmează iritațiile scalpului. Propolisul mai este considerat și o protecție excelentă împotriva toxinelor, a poluanților din aer, protejând epiderma de ciuperci, blastomicete și de formele severe de mătreață.
  • Cătină albă - este adesea numită "ananasul rusesc" al oleaceelor. Acest arbust rămuros, care ajunge chiar și până la 6 metri înălțime, produce fructe portocalii cu sâmburi. Fructele sunt sursa uleiului de cătină albă, care este utilizată cu entuziasm de rusoaice pentru a-și îngriji părul. Această plantă constituie o sursă prețioasă de vitamina C, K, P, E, acid folic și acizi grași saturați. Pe lângă acestea, uleiul de cătină albă prezintă și macro și micro-elemente (cele mai importante sunt manganul, fierul și borul). El întărește părul și asigură o acțiune antiinflamatoare, netezește firul de păr și închide cuticula. În plus, acționează calmant și antiseptic, astfel că e o substanță perfectă pentru tratarea scalpului gras. Uleiul de cătină albă e considerat ca fiind una dintre cele mai populare substanțe naturale folosite în cosmeticele destinate părului.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate