Șamponul. Un mod neobișnuit de a vorbi despre cosmeticele obișnuite

Șamponul. Un mod neobișnuit de a vorbi despre cosmeticele obișnuite

Un must-have absolut atunci când vine vorba de îngrijirea părului! Fără îndoială, nimeni nu se poate lipsi de șampon, mai ales cei care își doresc să aibă părul frumos (și curat). Surprinzător este faptul că încă știm puține lucruri despre acest produs, iar lipsa aceasta de cunoaștere ne face să alegem frecvent produse cosmetice nepotrivite, care nu se potrivesc cu tipul nostru de păr. Este păcat, deoarece îngrijirea părului și buna lui stare începe cu un șampon - acesta este unul dintre cele mai frecvent folosite produse cosmetice pentru păr, așa că nu ar trebui să acceptăm niciun compromis în acest caz. Trebuie conștientizat faptul că folosirea unui șampon bun este primul pas spre un păr sănătos. Cum găsiți 'făt-frumosul' șampoanelor? Ce ingrediente incluse în șampoane trebuie evitate? Pe ce trebuie să ne concentrăm atunci când cumpărăm un șampon și cum să îl potrivim cu tipul nostru de păr?

Cuvântul "șampon" sună asemănător în multe limbi. Strămoșul său este cuvântul hindus chāmpo, care înseamnă masaj al scalpului. Adevărul este că, în urmă cu aproape peste 100 de ani, hindușii se puteau deja lăuda că au unul dintre cele mai bune produse cosmetice cu care să-și spele părul. Și anume, era vorba de pudra de plante numită Shikakai și pudra de nucă Reetha, care nu numai că reîmprospătau părul, dar îl și condiționau. Astăzi, Shikakai este considerată o alternativă la șampoanele chimice disponibile în toate drogheriile. Când vine vorba de masaj, acest tratament ar trebui să fie foarte apreciat de cei care vor să aibă bulbi de păr puternici și sănătoși.

În prezent, există multe versiuni diferite de șampoane pe piață, astfel încât să puteți opta pentru cel care satisface ireproșabil nevoile părului dumneavoastră. Din acest motiv, mărcile de cosmetice oferă șampoane pentru părul fin, dens (aspru), lipsit de strălucire, blond sau brunet, vopsit, cu tendință de îngrășare sau deshidratat, afectat de mătreață... toată lumea poate reuși să găsească produsul potrivit.

Cu toate acestea, secretul unui șampon bun nu stă neapărat în scopul său, ci mai degrabă în compoziția și forma în care a fost produs. Cea mai populară variantă este, firește, șamponul lichid, însă aceasta nu este singura ipostază a acestui produs. E util să aflați care sunt tipurile de șampoane și care este scopul pe care îl servesc, precum și acțiunea pe care o oferă. Acest lucru poate aduce o perspectivă nouă în materie de îngrijirea părului.

Șamponul pentru păr și tipurile acestuia

Șamponul lichid - cunoscut de toată lumea, este cel mai popular tip de șampon. A fost creat de brandul Schwarzkopf și aproape peste noapte și-a detronat concurentul anterior, care era un șampon pudră. Versiunea lichidă a șamponului este realizată în cea mai mare parte dintr-o soluție de săpun insecticid sau de amoniac - complet dizolvată în apă. Acești detergenți sunt responsabili pentru crearea spumei. Pentru a preveni deshidratarea părului, soluția de săpunuri, și compoziția în sine, este îmbogățită cu soluții "tampon" de reacție acidă, precum și cu substanțe de condiționare care sunt responsabile pentru a oferi părului strălucire și un aspect sănătos (acestea sunt împărțite în produse care oferă strălucire și produse antistatice).

Șamponul uscat - cei care consideră că șamponul uscat este o invenție apărută în ultimii ani ar trebui să mai ghicească o dată. Șamponul uscat este bine cunoscut de secole și adevărul este că primele șampoane au avut chiar forma "uscată" (de exemplu, Schwarzkopf a introdus pe piață primele șampoane sub formă de pudră împachetată în pliculețe mici; pudra făcea spumă atunci când era amestecată cu apă). Primul șampon uscat care nu a necesitat folosirea apei, Minipoo, a apărut în anii '40 ai secolului al XX-lea, imaginea acestuia fiind Twiggy - una dintre cele mai faimoase supermodele britanice din acea vreme, cunoscută pentru impunerea tendințelor în materie de frumusețe. Producătorul promova produsul ca oferind o alternativă la curățarea și împrospătarea părului atunci când nu exista posibilitatea de a curăța șuvițele în mod obișnuit. Se presupunea, de asemenea, că Minipoo era potrivit pentru copii, deoarece nu provoca usturimi în ochi. Acest șampon din anii '40 era realizat din talc a cărui funcție era aceea de a absorbi sebumul din păr. Șampoanele din zilele noastre sunt închise în flacoane prevăzute cu atomizor, datorită căruia este mai ușor să le pulverizezi uniform pe tot părul. Acum, acestea își bazează acțiunea pe amidonul de orez delicat și lejer. Un șampon uscat bun are calități de împrospătare și condiționare (datorate cheratinei, vitaminelor și uleiurilor) și nu conține săruri de aluminiu, siliconi și nici parabeni.

Șampon micelar - acesta este un produs destul de nou. Din câte se pare, loțiunea de curățare micelară obișnuită a fost cea care i-a inspirat pe producători să creeze un șampon micelar. Eficiența și aspectul inovator al loțiunii micelare de curățare au fost cele care i-au motivat pe creatori să combine caracteristicile acesteia cu un șampon. După cum poate ați ghicit, șamponul micelar prezintă miceli - molecule foarte precise în performanțele lor, atrăgând toxinele și murdăria fără a perturba structura de lipide a scalpului sau lipidele care sunt elementele constitutive naturale ale părului.

Șampon-cremă de curățare - în cele mai multe cazuri este un produs specializat, dermatologic care, datorită formei sale, este potrivit pentru îngrijirea pielii deosebit de sensibile. Șampoanele-cremă fac parte din grupul de produse care sunt blânde și facilitează procesele de vindecare a scalpului problematic cu simptome de dermatită atopică, psoriazis și mătreață cronică. În plus, șampoanele-cremă de curățare sunt capabile să elimine senzația de mâncărime constantă a scalpului, să calmeze pielea și să facă față exfolierii excesive și necontrolate a epidermei.

În plus, șamponul cremă este util și atunci când vine vorba de trendul rutinei fără șampon ("No Poo"), care depinde de renunțarea la toate substanțele chimice posibile incluse în produsele cosmetice (în principal agenții de spumare). De asemenea, merită menționat faptul că șamponul-cremă nu conține lauril-sulfat de sodiu, siliconi, coloranți sau parabeni. În plus, acest tip de șampon lasă părul perfect curat și purifică scalpul, deși, așa cum am menționat mai sus, nu prezintă agenți care să producă spumă. Nu în ultimul rând, aplicarea sa se aseamănă cu utilizarea unui balsam de păr.

Șampon fără clătire - în primul rând, din punct de vedere al aplicării, acest produs poate fi comparat cu un șampon uscat. În mod frecvent, șampoanele fără clătire sunt închise în sticle de tip spray. În ceea ce privește compoziția, acestea nu conțin nici talc, nici pudră, au o formă mai degrabă fluidă și prezintă substanțe vegetale. Șamponul fără clătire este folosit și în spitale, deoarece nu irită și nu provoacă alergii. Mai mult, șamponul fără clătire este foarte practic de utilizat. Tot ce trebuie făcut este să-l pulverizăm pe păr, să-l masăm în scalp și să-l uscăm cu un prosop. Acest tip de produs, în ciuda calităților sale de împrospătare, ar trebui să condiționeze firele fără a perturba bariera lipidică naturală.

Șampon pe bază de ulei - reprezintă o grupă de șampoane specializată, puțin cunoscută. Este produs din uleiuri naturale ca, de exemplu, ricin, soia, parafină și diverse ceruri (de pildă, ceară de albine). Astfel de șampoane nu au agenți de spumare. Practic, sunt recomandate pentru părul deteriorat și uscat și trebuie aplicate la fel ca uleiurile naturale pentru păr (utilizarea șampoanelor pe bază de ulei seamănă cu tratamentul părului cu ulei). Pentru clarificare, șamponul pe bază de ulei trebuie să fie frecat pe scalp și pe toată lungimea părului, urmând ca după 30 de minute să fie clătit cu apă caldă. Odată ce ați încheiat procedura, părul devine proaspăt și moale. Este important de menționat că șamponul pe bază de ulei nu trebuie folosit prea des, deoarece are calități puternic reparatoare care pot supraîncărca părul.

● Șampon cu dublă acțiune - cu alte cuvinte, este un șampon care combină caracteristicile unui șampon obișnuit și ale unui balsam. În mod frecvent, un astfel de produs se numește un cosmetic 2în1. Acest tip de șampon a fost conceput pentru a economisi timp și pentru a hrăni părul în timpul spălării. Într-adevăr, șampoanele cu dublă acțiune sunt convenabile din punct de vedere al utilizării, însă sunt puțin controversate. În primul rând, nu sunt potrivite pentru toate tipurile de păr, iar folosirea lor frecventă ar putea nu numai să îngreuneze părul, ci și să irite scalpul. În plus, acțiunea unui astfel de șampon este una care, pe de o parte, ridică cuticulele părului (tipic pentru un șampon), dar pe de altă parte, închide cuticulele pentru a netezi părul (tipic pentru un balsam). Cu alte cuvinte, șamponul 2în1 combină două preparate complet diferite care își exclud reciproc acțiunea. Este mai bine să nu le folosiți simultan.

Șamponul alcalin - acesta este un produs distinct. În primul rând, trebuie precizat că nu ar trebui să fie folosit în mod constant, deoarece rolul acestui șampon este de a curăța în profunzime și foarte intensiv părul, chiar și structurile sale interioare. Șamponul alcalin este folosit frecvent de hairstyliști înainte de tratamentele de coafare specializate pentru a hrăni firul de păr în profunzime. Pentru ca substanțele nutritive și regeneratoare să pătrundă mai ușor în păr, firele trebuie să fie curățate cu precizie - iar șamponul alcalin este perfect pentru a face acest lucru, deoarece deschide suplimentar cuticulele părului. Se întâmplă adesea ca după o astfel de curățare atentă a părului, firele să necesite să fie tratate cu produse speciale de refacere a lipidelor, de acidificare și de închidere a cuticulei. De asemenea, e important să conștientizăm că șamponul alcalin poate părea perfect pentru a fi folosit înainte de a expune firele de păr la tratamentul cu ulei - acest lucru facilitează pătrunderea moleculelor de ulei în adâncimea firelor. De fapt, o dată pe lună, se sugerează efectuarea unui tip special de procedură de ungere a părului care se combină chiar cu tratamentul alcalin.

Compoziția șamponului. La ce ar trebui să fiți atenți?

Un aspect la fel de crucial cu care trebuie să vă familiarizați este lista de ingrediente din care este alcătuit un anumit șampon.

Ce elemente din compoziție determină dacă un anumit șampon este bun și ce elemente ar trebui evitate?

Cum să recunoaștem dacă un șampon este bun pentru părul nostru și, chiar mai important, dacă este sigur pentru scalp?

În primul rând, cea mai importantă și de menționat calitate a unui șampon bun este că acesta nu trebuie să ofere scalpului o acțiune comedogenă. Ca să clarificăm, acesta nu trebuie să conțină substanțe sintetice, agenți intens iritanți și nici derivați din petrol. Prin urmare, este înțelept să cumpărați șampoane a căror compoziție se bazează pe substanțe naturale și delicate; șampoane care nu au parabeni, siliconi, substanțe SLS și SLES, alcooli care usucă, precum nici siliconi grei și nevolatili. Ar trebui să aveți în vedere care sunt ingredientele de evitat.

Lista ingredientelor care pot avea efecte adverse asupra părului:

  • Sulfații Sodium Lauryl Sulphate, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES - detergenți foarte iritanți care înfundă porii pielii. În plus, aceștia sunt capabili să pătrundă în sânge și pot deteriora straturile protectoare ale părului, ceea ce crește fragilitatea acestuia.
  •  Parabeni de tipul Methyl, Ethyl Propyl, Butyl - sau pur și simplu parabeni care provoacă inflamații ale pielii și pătrund în sânge.
  •  Propylene Glycol, PG Xylene Glycol - este un grup de glicoli care poate fi foarte toxic pentru organismul uman. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că nu pătrund în organism în abundență.
  •  Ulei mineral, petrolatum, ulei de parafină - este o serie de substanțe derivate din petrol care au tendința de a se depune într-un organism, acumulându-se în principal în intestine. Atunci când sunt aplicate pe piele, acestea îi slăbesc bariera de protecție și favorizează înmulțirea bacteriilor.
  • Ftalați - periculoși mai ales pentru femeile însărcinate și pentru cele care alăptează. Ftalații pătrund în laptele matern și ajung în placenta fătului. Se consideră că aceștia dăunează semnificativ celulelor generative.
  • Alcooli - deshidratează părul și scalpul, însă nu toți sunt dăunători. Cei mai periculoși, alcoolii cu lanț scurt, sunt în mare parte: Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol și Ethanol.

Un păr frumos este simbolul feminității și, nu putem nega, mândria oricărei femei. De aceea, merită să fim atente la ce folosim pentru a ne condiționa părul, precum și la ce fel de șampon punem în coșul nostru în timp ce facem cumpărăturile. Frumusețea și starea bună a părului încep încă de la spălarea și curățarea părului. Tocmai din acest motiv este esențial să investim bani într-un șampon de înaltă calitate, care va intensifica acțiunea livrată de balsamuri și va elimina uleiul natural după tratamentul de ungere a părului.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate