Răsfățarea pielii în timpul băii. Îmbăierea ca modalitate de a obține un corp uimitor

Răsfățarea pielii în timpul băii. Îmbăierea ca modalitate de a obține un corp uimitor

Deși poate părea surprinzător, baia este una dintre cele mai bune metode de a vă face pielea corpului suplă și frumoasă. Știți cum să aveți grijă de corpul dumneavoastră în timpul și imediat după baie? Sunteți familiarizată cu beneficiile băilor regulate? Simțiți-vă ca Cleopatra și scufundați-vă corpul într-o baie hrănitoare cu lapte și miere sau folosiți alte idei pentru a avea o baie incredibil de relaxantă.

Odată ce o zi grea s-a încheiat, meritați cu siguranță un moment de relaxare și de destindere. Și nu există nimic altceva care să facă acest lucru posibil decât baia - și nu trebuie să fie unul dintre acele tratamente sofisticate de la SPA, ci doar o baie obișnuită făcută acasă. Secretul este însă să alegeți aditivii de baie potriviți (de exemplu uleiuri naturale cosmetice). Abia atunci îmbăierea aduce rezultatele dorite, care iau forma unui corp și a unui suflet liniștit. La urma urmei, corpul nostru adoră băile, așa că de ce să nu profitați la maxim de ele!

Îmbăierea în cultură. Curiozități!

O veche zicală japoneză spune: „Fă o baie pentru că te vei simți aproape ca în rai”. Japonezii dau băilor un sens foarte metaforic. De exemplu, în ziua de Anul Nou, ei se spală pe corp cu apă rece pentru a-și spori șansele de a obține prosperitate. În cultura lor, apa nu simbolizează doar purificarea corpului, ci și una spirituală.

În Azerbaidjan există și alte tipuri de ritualuri legate de îmbăiat. Azerii fac băi în ... țiței care, de fapt, este considerat un panaceu pentru toate problemele pielii. Pentru unguri, băile făcute în piscinele termale sunt o modalitate de relaxare pe parcursul întregii zile, la fel ca pentru danezi, care asociază băile cu hygge.

Totuși, cea mai serioasă abordare a băilor este la turci cărora tradiția de curățare a Hammam este un fel de experiență metafizică - o baie făcută în baia turcească durează câteva ore și este împărțită în câteva etape, fiecare dintre ele are un sens aparte.

Chiar și oamenii care trăiau în antichitate au recunoscut puterea băilor. Cel mai cunoscut ritual de îngrijire corporală era baia făcută în lapte de măgăriță și miere. Se crede că una dintre aceste susținătoare ale băilor cu lapte a fost Cleopatra, care, de fapt, le făcea cu regularitate. Acest ritual trebuia să îi păstreze tinerețea și frumusețea. Ceea ce este interesant, oamenii care pregăteau băi pentru Cleopatra aveau nevoie de lapte luat de la 700 de măgărițe pentru a umple o cadă de baie! Când vine vorba de împărătesele europene, se crede că Ecaterina cea Mare făcea băi în gălbenuș de ou, ulei de migdale, apă de trandafiri și... vodcă!

Beneficiile băilor. Ce avem de câștigat?

Astăzi, de când am început să recunoaștem multiplele scopuri și potențialul acestui tratament, din ce în ce mai multe persoane declară că fac băi lungi în loc de dușuri rapide. Dacă avem ocazia, intrăm într-o cadă pentru a ne răsfăța cu această îndeletnicire care este strict legată de apa caldă și de uleiurile aromatice. Cu toate acestea, este un lucru bun?

Scufundarea corpului într-o baie este, în general, o modalitate de a vă relaxa și de a vă destinde după o zi lungă și obositoare. Acest tratament simplu poate reduce semnificativ riscul de depresie, deoarece aduce ușurare, ne ajută să ne calmăm și elimină urmările unei expuneri îndelungate la stres.

În plus, scăldatul nu ar trebui să fie asociat doar cu o simplă plăcere, deoarece este și o procedură terapeutică. Scufundarea corpului în apă la o anumită temperatură ajută la ameliorarea tensiunii musculare, la tratarea crampelor musculare, precum și la reducerea durerilor la nivelul articulațiilor și al capului, de exemplu. Unele persoane compară efectele provocate de băile relaxante cu rezultatele obținute datorită masajului corporal complet.

Printre avantajele băii se numără, de asemenea, detoxifierea organismului și aprovizionarea acestuia cu substanțe nutritive esențiale. În plus, acest tratament stimulează fluxul sanguin și limfatic, ceea ce contribuie la combaterea celulitei și chiar face corpul mai suplu.

Dacă vrem să rămânem departe de o răceală, scăldatul vă va ajuta să vă stimulați sistemul imunitar. Când vine vorba de tulburări de somn, se spune că o baie caldă combate insomnia, facilitând adormirea.

Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai mari avantaje ale scăldatului este efectul anti-îmbătrânire pe care îl are acest tratament. Antioxidanții combinați cu relaxarea într-o cadă de baie sunt suficienți pentru a întârzia procesele de îmbătrânire, fac pielea mai elastică, precum și pentru a reduce decolorările, ridurile și alte semne pe care trecerea timpului le lasă pe corpul nostru.

Cum se prepară baia la domiciliu?

Vestea bună este că nu trebuie să vizitați un SPA pentru a profita la maximum de ceea ce vă poate oferi baia. O astfel de baie relaxantă, întineritoare și energizantă poate fi preparată cu ușurință acasă.

Este de la sine înțeles că aveți nevoie de o cadă de baie, însă există mai multe elemente care sunt necesare pentru acest ritual de înfrumusețare. Ce altceva merită pregătit?

Apa de baie

Fără apă nu veți pregăti baia - nu există nici un dubiu cu privire la aceasta, nu-i așa? Practic, cel mai bine ar fi ca apa să nu fie prea dură, deoarece acest lucru ar putea contribui la înrăutățirea stării corpului. Ați putea încerca să filtrați apa, dar, din fericire, acest lucru nu va fi necesar. Temperatura este cea care contează cel mai mult:

21-27ºC - baia călduță are efect calmant
34-37ºC - baia caldă relaxează și destinde
38-42ºC - baia fierbinte stimulează circulația sângelui

Cosmetice pentru baie

Într-adevăr, diversitatea aditivilor pentru baie ar putea să ne surprindă. Puteți alege produsele în funcție de nevoile/tipul de piele sau vă puteți concentra pe tratarea anumitor probleme ale pielii. Cu toate acestea, trebuie să ne dăm seama că nici o baie cu spumă, săruri, lapte, bile și alte produse similare nu se ridică la nivelul ierburilor și uleiurilor naturale - singurele lipsite de conservanți și substanțe sintetice.

Spa acasă. Ce ar trebui să adăugați la baie?

Fără îndoială, cel mai simplu mod este să turnați spumant de baie în apă. Cu toate acestea, uneori nu merită să faceți rabat de la calitate și, prin urmare, pregătirea unei băi cu aditivi naturali s-ar putea dovedi incredibil de benefică. De fapt, această practică vă oferă mai multe posibilități - lucrul pe care îl adăugați în apa de baie influențează proprietățile și efectele băii de acasă. Evident, puteți combina și amesteca ingredientele astfel încât să creați o baie adaptată nevoilor dumneavoastră.

Ce merită să adăugați la o baie pentru a întreține mai bine pielea?

Uleiuri de baie

Cei mai buni dintre aditivii naturali pentru baie sunt uleiurile care întăresc bariera hidro-lipidică naturală a pielii, mențin un nivel adecvat de hidratare, hrănesc, adaugă delicatețe, catifelare și elasticitate. Evident, fiecare baie cu ulei poate avea diverse proprietăți, care sunt strict conectate cu uleiul pe care îl alegem pentru acest ritual de înfrumusețare de acasă:

  • ulei de migdale - tratează vergeturile și celulita
  • ulei de nucă de cocos - are grijă de hidratarea pielii, o protejează
  • ulei de argan - hrănește, regenerează și ameliorează iritațiile
  • ulei de semințe de in - este antiinflamator și regenerează
  • ulei de jojoba - adaugă catifelare, ameliorează semne de, de exemplu, eczeme
  • unt de shea - calmează și regenerează pielea arsă de soare

Uleiuri esențiale pentru baie

Dacă doriți să adăugați câteva proprietăți aromoterapeutice băii dumneavoastră, atunci ar trebui să apelați la uleiuri esențiale. Nu numai că sunt capabile să vă pună într-o stare de bună dispoziție, să vă relaxeze sau să vă revigoreze (în funcție de cel pe care îl alegeți), dar sunt și antiseptice și au efecte de întreținere ale pielii. Mai jos găsiți lista celor mai populare uleiuri esențiale pe care le puteți folosi:

  • ulei esențial de bergamotă - reduce transpirația, ameliorează semnele de acnee și herpes, reduce tensiunea nervoasă
  • ulei esențial de lămâie - ajută la reumatism, la vindecarea eczemelor și albește decolorările
  • ulei esențial de lavandă - calmează, ajută la adormire, relaxează și, în plus, reduce inflamațiile pielii și vergeturile
  • ulei esențial de portocală - stimulează starea de spirit, energizează, ameliorează crampele musculare și face pielea mai elastică
  • ulei esențial de trandafir - are proprietăți de întinerire puternice, reduce vergeturile, previne ruperea capilarelor, este perfect pentru tratarea pielii uscate
  • ulei esențial de ylang ylang - stimulează micro-circulația, reduce producția excesivă de sebum și tratează stările de anxietate
  • ulei esențial de mentă - reduce iritațiile pielii cauzate de bărbierit sau mușcături de insecte, ameliorează durerea
  • ulei esențial de arbore de ceai - perfect pentru tratarea viermilor de piele și de unghii, ajută la vindecarea opăririlor

Băi de plante medicinale

Aruncarea ierburilor proaspete și uscate (sau, alternativ, a infuziei de plante medicinale) în apa caldă este o metodă perfectă de a îmbogăți băile obișnuite cu proprietăți suplimentare. Modul în care o astfel de baie va afecta corpul nostru depinde de plantele pe care le alegem:

  • mușețelul - este antibacterian, reduce acneea, ajută la adormire
  • floarea de tei - aduce ușurare, calmează, ameliorează mâncărimea și iritațiile
  • urzica - elimină toxinele, ameliorează durerea și reduce edemul
  • hameiul - ameliorează iritațiile, ajută la calmare și elimină problema insomniei
  • lavandă - relaxează, restabilește echilibrul, reduce stresul și durerile de cap
  • rozmarin - ameliorează iritațiile, calmează nervii și lasă pielea netedă
  • menta - este antiseptică, reduce semnele de reumatism, calmează nervii

Alți aditivi pentru baie

În afară de uleiuri și ierburi, puteți adăuga și alte substanțe care influențează pozitiv pielea. Vestea bună este că avem multe la îndemână, dar adesea nici măcar nu suntem conștienți de beneficiile enorme pe care le oferă:

  • lapte (cel mai bun dacă este de capră) - o baie cu lapte este un mod regal de a obține o piele tânără netedă, bine hidratată și hrănită
  • mierea - mierea naturală este un umectant, așa că merită să o adăugăm în băi dacă avem nevoie de hidratare
  • sulfura de mangan (cunoscută și sub denumirea de sare epsom) - unul dintre cele mai fine tipuri de sare care prezintă proprietăți relaxante și detoxifiante
  • semințele de in - infuzia făcută din semințe de in este bună pentru ameliorarea iritațiilor (inclusiv AZS) și lasă pielea hidratată
  • drojdia - datorită abundenței în vitaminele din grupa B, vindecă acneea, psoriazisul și alte tulburări dermatologice
  • bicarbonat de sodiu - este recunoscut ca un agent de curățare puternic care eliberează pielea de toxine și alte impurități

Cele mai bune rețete de baie

Dacă nu știți cum să vă îmbunătățiți ritualul obișnuit de baie pentru a obține efecte deosebite, puteți folosi următoarele rețete de baie. Iată care sunt cele mai bune băi de casă pe care le puteți prepara singură!

  1. Baie hrănitoare - se toarnă 1/2 litru de apă clocotită peste 50 g de gălbenele uscate, se pune un capac și se lasă la infuzat timp de 20 de minute. Se strecoară infuzia, se adaugă 125 ml de miere, se combină și se toarnă în apa de baie. Îmbogățiți cu câteva picături de acid hialuronic.
  2. Baie de întinerire - se amestecă 125 ml de miere cu 2 litri de lapte gras (cel mai bine dacă este de capră). Se adaugă în apa de baie și se îmbogățește cu 8 picături de ulei de trandafir. Opțional, puteți arunca petale proaspete de trandafir (arată superb!).
  3. Baie liniștitoare - se amestecă 100 g mușețel uscat, 50 de flori de tei, păducel și levănțică. Se pun ierburile uscate într-o pungă de pânză, se leagă și se scufundă în apă fierbinte. Strângeți-o de câteva ori în timpul băii pentru a ajuta plantele să elibereze substanțele nutritive.
  4. Baie anti acneică - se pun 1000 g de tărâțe de grâu într-o pungă, se acoperă cu apă și se fierb timp de 30 de minute. Se strecoară și se adaugă infuzia în apa de baie împreună cu 30 g de drojdie proaspătă și 10 picături de ulei esențial de bergamotă.
  5. Baie pentru catifelare - se prepară 250 ml iaurt, 2 linguri de miere și 125 ml ulei de măsline sau de migdale. Adăugați ingredientele în apa caldă și amestecați. Puteți adăuga mai mult de un singur ulei.
  6. Baie de curățare - se iau 200 g sulfură de mangan și 3 linguri bicarbonat de sodiu, apoi se adaugă ambele ingrediente în apă caldă. Îmbogățiți baia cu infuzie de urzică și câteva picături de ulei de arbore de ceai.

Cum să ajutați o baie să își sporească și mai mult potențialul de înfrumusețare?

O baie nu este doar o modalitate de liniștire a trupului și a sufletului, ci și o modalitate de calmare a pielii. Este acest tratament limitat la aceste trei aspecte? Prin aplicarea câtorva trucuri simple puteți transforma o baie obișnuită într-un SPA acasă și puteți oferi îngrijire întregului corp.

Pentru început, să ne concentrăm asupra îngrijirii părului care poate fi oferită în timpul unei băi. Tot ce trebuie să faceți este ca - înainte de a intra într-o baie plină de uleiuri aromatice - să aplicați fie o mască de păr, fie un ulei. Umiditatea și temperatura mai ridicată vor face ca tratamentul cu ulei pentru păr să fie mai eficient și să producă efectele tratamentului cu aburi pentru păr. În timp ce vă bucurați de beneficiile unei băi, substanțele hrănitoare pătrund în păr pentru a-l regenera și condiționa din interior.

În mod similar, putem avea grijă de pielea feței noastre. Nu trebuie decât să aplicați o mască de față (fie cumpărată din farmacie, fie făcută în casă) și să vă răsfățați într-un moment de relaxare, în timp ce substanțele hrănitoare ale măștii au grijă de tenul dumneavoastră. În mod natural, măștile de față aplicate ar trebui să răspundă nevoilor actuale ale pielii dumneavoastră.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate