Cum creați un SPA acasă? Sfaturi utile și rețete inedite

Cum creați un SPA acasă? Sfaturi utile și rețete inedite

Toamna este un anotimp al anului destul de nostalgic, în timp ce serile de iarnă tind să se prelungească... Ați dori să faceți această melancolie tomnatică un pic mai veselă? Creați un SPA la domiciliu. Nu numai că este în ton cu magia toamnei și a iernii și vă face să vă simțiți relaxată, dar, de asemenea, dă un imbold ceasului biologic, conferă energie și are un efect de condiționare uimitor asupra pielii. Tratamentele SPA nu trebuie neapărat să fie efectuate într-o stațiune de SPA. Puteți obține beneficii de pe urma lor în intimitatea propriei case. Suntem pe cale să vă împărtășim cele mai bune sfaturi pentru a crea un SPA la dumneavoastră acasă.

Ce este SPA-ul de fapt?

SPA vine de la latinescul sanus per aquam, adică "sănătate prin apă". Călătoriile la ape vindecătoare erau un fenomen cu mult timp în urmă. Spa - oraș belgian - este renumit pentru apele sale calde și este ca un sanctuar al tratamentelor pentru sănătate. Orașul a contribuit la crearea denumirii acestora. În zilele noastre, denumirea de spa cuprinde numeroase activități de relaxare și înfrumusețare într-o baie.

Obiceiurile din trecut de a folosi puterea salutară și vindecătoare a apei sunt încă populare și prețuite. Băile pentru sănătate și relaxare, masajele cu uleiuri parfumate, scruburile și alte tratamente corporale sunt exemple de terapii SPA. Acestea au ca scop restabilirea vitalității, sănătății și frumuseții. SPA-ul profesional presupune să plătiți sume mari de bani și să vânați o dată liberă într-o stațiune SPA. Cu toate acestea, tratamentele pe care le efectuați acasă vă vor oferi relaxare la fel de mult ca și cele pentru care sunteți nevoită să plătiți.

Scopul unui SPA: băi pentru corp, temperatura apei

Fără îndoială, cel mai plăcut moment din întregul ritual SPA este cel în care vă scufundați într-o cadă plină cu apă caldă și parfumată. Stați așa, cum rămâne cu apa? Caldă sau fierbinte? Care este temperatura apei care vă va răsfăța pielea? Desigur, depinde de așteptările dumneavoastră și de cât timp doriți să stați întinsă și să leneviți:

  • baia caldă (37°C - 39°C) este o formă perfectă, dar rapidă, de relaxare pentru persoanele active: încălzește și ameliorează mușchii dureroși; 15-30 de minute este durata optimă în care ar trebui să stați în cadă.
  • apa călduță (31°C - 36°C) este, de asemenea, foarte relaxantă, atenuează oboseala, vă face să vă simțiți puțin somnoroasă. 15 minute în această baie sunt suficiente.
  • baia răcoroasă (25°C - 30°C) este un fel de împrospătare de care avem adesea nevoie. O baie rece stimulează, intensifică fluxul sangvin și metabolismul. Stați în cadă până la 5 minute.

Cum afectează căldura organismul? Baia cu apă caldă are beneficii pentru sănătate? Știm că este plăcut să ne fie cald și că o baie fierbinte se simte ca în rai. Păcat că nu este cel mai sănătos lucru cu care vă puteți răsfăța. Nu lăsați niciodată temperatura apei să depășească 40°C. Apa prea caldă face ca pielea să se usuce și declanșează îmbătrânirea prematură. Pielea poate începe să se descuameze și să producă mâncărimi.

Rețeta pentru cel mai bun SPA acasă, sau cei opt pași care vă despart de o piele fără cusur

1. Alegeți momentul din zi

Se pare că ora la care efectuați ritualurile de SPA contează. Ideal ar fi să le faceți seara, când nimeni și nimic nu vă stă în cale și nu vă strică momentul de relaxare. Anunțați-vă colegii de apartament și prietenii că sunteți indisponibilă, închideți telefonul și lăsați-vă să fiți doar cu sentimentele și simțurile dumneavoastră.

2. Creați atmosferă

Atmosfera este secretul unui ritual SPA de succes. Încercați să creați o atmosferă romantică și faceți rost de tot ceea ce v-ar putea calma simțurile: lumânări parfumate, flori, uleiuri, puneți muzică de ambianță sau de relaxare sau sunete din natură (ploaie, valurile mării, pădure). Decorați baia cu lămpi intermitente sau cu bile decorative din vată de bumbac. Poate vă place să ascultați cărți audio de poezii? La fel de bine puteți lua un pahar de vin, o carte, ciocolată, ceai verde sau căpșuni. Cu alte cuvinte, luați orice vă va face relaxarea și înfrumusețarea mai plăcute.

3. Îngrijiți-vă corpul în stil SPA. Ce să folosiți și cum?

Cu cât mai natural, cu atât mai bine. De aceea, cosmeticele de tip DIY completează întregul ritual și uimesc atât prin efect, cât și prin ingrediente, textură, culoare și aromă care relaxează simțurile.

În timpul sesiunii de SPA, s-ar putea să folosiți multe produse pe care le aveți acasă: uleiuri, unt, sare, lapte, miere, plante, ierburi, hidrolat, zaț de cafea, uleiuri esențiale sau argile cosmetice.

4. Pregătiți o baie aromatică

Posibilitățile sunt nelimitate și fiecare dintre sesiunile SPA poate arăta și mirosi diferit. Vă puteți îmbogăți baia cu uleiuri naturale sau parfumate, puteți turna niște săruri sau bombe de baie efervescente, puteți adăuga puțin lapte sau pune în cadă o pungă de in închisă ermetic, plină cu plante aromatice și balsamice. Nu uitați să nu faceți apa prea fierbinte. Dacă doriți să stați mai mult timp în baie, evitați și apa prea rece. Temperatura optimă este de 36-39°C.

5. Faceți scrubul perfect pentru corp

Un scrub de casă cu cafea sau zahăr este de neegalat atunci când este potențat cu un ulei natural de înaltă calitate și i se adaugă puțină varietate cu uleiul esențial potrivit. Scruburile de corp DIY sunt adesea mai eficiente decât cele gata făcute. Nu uitați să îl folosiți în mod regulat, astfel încât să vă puteți etala în scurt timp corpul ferm și neted, fără celulită.

6. Nu omiteți zona feței: preparați o mască naturală

Baia SPA de acasă este momentul ideal pentru o mască de față DIY, deoarece pielea este mai absorbantă și mai moale datorită căldurii și, astfel, absoarbe mai bine substanțele nutritive; porii deschiși și epiderma moale permit o curățare în profunzime.

Când stați în cadă, nu uitați de o mască bună; ideal este să o faceți chiar dumneavoastră! Una care să hrănească, să condiționeze și să curețe pielea în același timp. O argilă cosmetică roz sau albă reprezintă un ingredient perfect. Combinați-o cu o apă florală la alegere, suc de aloe, uleiuri, infuzii de plante - toate acestea pentru a obține un produs cosmetic perfect pentru nevoile tipului dumneavoastră de ten.

7. Îngrijiți-vă părul cu cel mai bun ulei

Tratamentul cu ulei pentru păr - în mod similar cu fenomenul SPA - a apărut cu mult timp în urmă și completează cu brio ideea de wellness. Acesta constă în hrănirea în profunzime a părului și (ceea ce e important) a foliculilor cu un ulei natural sau cu un amestec bine compus din uleiuri. Distribuiți uleiul pe părul umed, inclusiv pe scalp. După ritualul de SPA, clătiți bine uleiul și spălați părul cu șampon.

8. Condiționați-vă pielea cu o loțiune naturală DIY

Uleiurile naturale sunt principalii dumneavoastră aliați, așa că apelați la ele ori de câte ori puteți. O loțiune de corp naturală pe bază de unt de shea și ulei de macadamia oferă efecte uimitoare care iau forma unei pieli perfect hidratate, elastice și netede. Acest tip de balsam este potrivit și pentru mâini și picioare, așa că îl puteți păstra la dumneavoastră într-un borcănel și întinde pe piele ori de câte ori simțiți nevoia. Propria compoziție aromatică vă va pune fără îndoială într-o stare de bună dispoziție (amintindu-vă de sesiunea SPA de acasă).

Produse cosmetice DIY ușoare și eficiente pentru un SPA la domiciliu

Ulei de baie aromatic

Amestecați 25 ml de ulei de jojoba, 25 ml de ulei de avocado cu aprox. 10 picături de ulei esențial de lavandă (puteți la fel de bine să alegeți un alt ulei esențial relaxant care are un miros care vă place sau să combinați mai multe uleiuri). Asigurați-vă doar că uleiul este sigur, nu provoacă reacții alergice și nici nu irită pielea.

SPA acasă: sare de baie DIY relaxantă și bogată în nutrienți

Amestecați câte o cană de sare de mare (fină sau grunjoasă), sare roz de Himalaya și sare amară (cunoscută și sub numele de Epsom). Dacă doriți, puteți combina mai multe tipuri de granulații pentru ca amestecul de baie parfumat să fie mai încântător. Amintiți-vă doar că granulele mari durează mai mult să se dizolve.

Sarea, în special sulfatul de magneziu (Epsom), este o sursă bogată de minerale și este renumită pentru efectul său detoxifiant, relaxant și de reparare a pielii. Este paradisul pielii grase și acneice, scapă corpul de toate imperfecțiunile și îl lasă neted și hrănit. Sarea absorbită de piele în timpul unei astfel de bă rămâne la interior între 4 și 9 ore.

Dacă nu vă plac granulele de sare de pe fundul căzii, puneți sarea într-o pungă mică (de organza sau de in) și scufundați-o în apă. În acest fel, sarea se topește eliberând toate substanțele de condiționare.

SPA acasă: săculeți de baie DIY cu plante

În afară de sarea de baie, puteți pune și alte ingrediente deosebite într-o pungă. Cele demne de luat în seamă sunt ierburile și tărâțele de ovăz. Le puteți amesteca cu câteva picături din uleiul esențial preferat (au și acestea un puternic efect de condiționare și relaxare) și puteți adăuga coji de citrice, flori uscate (tei, gălbenele, cimbru), batoane de scorțișoară sau păstăi de vanilie.

Pajiști și păduri pentru baia dumneavoastră. Ce ierburi sunt potrivite pentru SPA?

Avem de unde alege și cu siguranță ar trebui să dedicăm ceva timp pentru a obține mai multe informații despre beneficiile plantelor pentru frumusețe. Vă prezentăm cele mai populare amestecuri pe care le puteți face pentru SPA-ul dumneavoastră de acasă.

BAIE CU LEUȘTEAN, MENTĂ ȘI ROINIȚĂ

Această baie ameliorează mușchii și durerile menstruale. Vă poate ajuta chiar să vă relaxați mușchii obosiți după un antrenament.

Leușteanul are efect antifungic, în timp ce roinița calmează și alină.

BAIE CU SALVIE, STEJAR ȘI ISOP

Baia calmează nervii, destinde mușchii și articulațiile dureroase. Salvia acționează asupra sistemului nervos, îmbunătățește starea de spirit și ține stresul la distanță, în timp ce scoarța de stejar are un efect astringent, antibacterian, antifungic, antiviral, antiinflamator și întărește pielea. Isopul este o sursă bogată de numeroase substanțe bioactive, are un efect incredibil de condiționare și de vindecare a pielii, stimulează prin aromă și calmează simțurile.

BAIE CU LAVANDĂ

Este un clasic în rândul tipurilor de băi SPA.

Lavanda are un miros caracteristic pe care multe dintre noi îl adorăm. Calmează atât corpul, cât și mintea, restabilește echilibrul și ameliorează stresul. Aroma de lavandă este relaxantă, în timp ce infuzia de lavandă are efect asupra mușchilor de pe tot corpul și este soluția salvatoare după un antrenament intens. Baia cu lavandă este ideală pentru persoanele care suferă de nevroze și tulburări nervoase, dureri de cap cronice și migrene.

SPA acasă: scrub cu cafea DIY

Amestecați o jumătate de ceașcă de zaț de cafea cu ulei de avocado (pentru a obține o pastă omogenă). Îmbogățiți amestecul rezultat cu o linguriță de scorțișoară și adăugați 5 picături de ulei esențial (ideal ar fi ulei de grapefruit sau de portocale pentru a face un scrub anticelulitic).

Turnați amestecul într-un borcan simpatic. Frecați scrubul pe piele timp de câteva minute și clătiți bine. În loc de cafea, încercați tărâțe de ovăz mărunțite sau granule de zahăr (masați pielea până când zahărul se topește).

SPA acasă: scrub cu sare DIY

La prepararea acestui exfoliant, folosiți sare cu granulație fină pentru a evita iritațiile pielii. Amestecați-o cu ulei natural (ideal ar fi să folosiți un amestec de ulei de ricin și ulei de avocado). Apoi, adăugați încet uleiuri esențiale: până la 10 picături pentru a nu declanșa iritații ale pielii. Amestecați bine toate ingredientele folosind mișcări delicate. Puneți scrubul rezultat într-un borcan elegant sau într-un alt recipient pe care îl puteți închide ermetic pentru a păstra aroma în interior.

SPA acasă: ulei pentru masaj corporal

Un masaj este o parte esențială a ritualului de SPA. Este cel mai puternic mod de a relaxa mușchii și de a calma nervii. Puteți să vă masați singură corpul, mai ales atunci când doriți ca masajul să condiționeze pielea. În acest scop, folosiți uleiuri naturale: evitați uleiurile sintetice din drogherii (acestea sunt adesea făcute din parabeni și alcooli, ceea ce nu e indicat pentru pielea încălzită după o baie). Amestecați uleiul natural ales cu câteva picături de ulei esențial: multe dintre ele au un efect de condiționare, stimulează fluxul sangvin, detoxifică și calmează.

Masați pielea apăsând-o ușor. Dacă doriți, puteți achiziționa un instrument special de masaj. Un astfel de tratament curăță celulele de toxine, stimulează fluxul limfatic și are un efect anticelulitic și de tonifiere.

SPA acasă: o loțiune de corp pufoasă îmbogățită cu ulei de macadamia

Puneți aproximativ 200 g de unt de shea și 15 g de ceară de albine într-un vas și încălziți-l ușor pe aragaz, astfel încât ingredientele să se topească (nu le lăsați să fiarbă). Luați vasul de pe foc și lăsați-l să se răcească puțin (dar nu-l lăsați să se întărească).

Adăugați aproximativ 50 g de ulei de macadamia și 20 g de ulei de jojoba. Pentru ca loțiunea să miroasă fantastic, infuzați amestecul cu uleiul esențial preferat.

Următorul pas presupune amestecarea componentelor. Asigurați-vă că amestecul se răcește, dar este suficient de moale. Folosiți un mixer și amestecați pasta până când devine pufoasă și aerată.

Puneți loțiunea într-un recipient și folosiți-o după fiecare baie. Nu ezitați să o masați și pe pielea de pe mâini și tălpi.

SPA acasă: mască cosmetică DIY pentru față cu argilă și ulei

O argilă cosmetică este o concentrație de minerale valoroase care au un efect de curățare uimitor. Argila albă este cea mai blândă, dar alegeți-o pe cea care se potrivește cel mai bine tipului dumneavoastră de ten. Este pulverulentă, așa că cel mai bine ar fi să o amestecați cu ulei de jojoba, de argan sau de avocado, astfel încât să capete calități suplimentare, de exemplu, să tonifieze, să repare, să îmbunătățească aspectul și să condiționeze pielea sau să aibă un efect antirid. Puteți lăsa masca să acționeze cât timp faceți baie și să o clătiți după aceea. Dacă aveți o apă florală, pulverizați-o pe față după ce clătiți masca. Hidrosolii hrănesc pielea, îi echilibrează pH-ul și acționează ca un toner de față.

SPA acasă: o mască de păr ideală pe bază de ulei

Dacă părul dumneavoastră are nevoie de reparare, în timp ce scalpul strigă după substanțe nutritive și curățare, nimic nu funcționează mai bine decât un ulei natural. Alegeți uleiul potrivit pentru tipul de porozitate a părului dumneavoastră sau alegeți-l pe cel care funcționează pentru toate tipurile de păr (ulei de argan, de macadamia, de ricin).

Dacă visați la o îngrijire a părului la cel mai înalt nivel, folosiți amestecuri profesionale de uleiuri pentru păr. Nanoil este o gamă de uleiuri avansate, perfect formulate, pentru creșterea și hrănirea părului. Acestea blochează căderea părului, fortifică, condiționează atât părul, cât și scalpul. Faceți un test de porozitate a părului și alegeți un ulei Nanoil care să aibă grijă de podoaba dvs. capilară în mod profesionist.

 

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate