Porozitatea părului și modalitățile de a o determina. Ce înseamnă că părul este poros?

Porozitatea părului și modalitățile de a o determina. Ce înseamnă că părul este poros?

Dacă nu ar fi structura părului și cunoștințele referitoare la nevoile acestuia, tratamentul cu ulei de păr nu ar fi atât de reușit. Cheia pentru a găsi uleiul de păr perfect, cel care va îndeplini așteptările noastre de îngrijire a părului, este definirea mai întâi a porozității părului. Știți cât de poros este părul vostru? Trebuie să aruncați o privire la acest articol pentru a afla mai multe despre acest subiect. 

Cea mai eficientă îngrijire a părului este cea care răspunde nevoilor părului nostru. Șuvițele pot fi afectate de diverse probleme și acestea sunt direct legate de modificările care apar pe structura exterioară a părului. Modul în care este construit părul are o influență majoră asupra modificărilor pe care le suferă șuvițele. Desigur, factorii dăunători la care avem tendința de a ne expune în mod continuu părul au un impact și asupra stării șuvițelor noastre.

Deși nu este atât de important modul în care este construit părul atunci când tratăm șuvițele doar cu un șampon sau un balsam ușor, tratamentul eficient cu ulei de păr necesită o selecție fără erori. Nu orice ulei servește tuturor tipurilor de păr. Îngrijirea părului creț ar trebui să difere de îngrijirea părului gras. Ce ulei de păr să alegeți? Răspunsul este părul.

ANATOMIA PĂRULUI

Scalpul nostru are aproximativ 100 de mii de foliculi. Fiecare folicul este o casă pentru un bulb de păr, deși nu fiecărui bulb de păr crește un fir de păr. Faptul interesant este că există 180-350 de fire de păr pe un centimetru pătrat de piele.

Cum se construiește un fir de păr?

În general, părul este împărțit în două părți: o rădăcină și o tulpină. Această primă parte este situată în interiorul dermului, în stratul său subcutanat. Firul de păr este partea vizibilă care, evident, este situată deasupra pielii. Dacă ar fi să enumerăm straturile din care este construit firul de păr, acestea ar fi medulara, cortexul și cuticula. Ultimele două straturi sunt făcute din cheratină, prin urmare rolul acestei substanțe este extraordinar atunci când vine vorba de îngrijirea părului.

În cazul cortexului, acesta este compus din fibre cheratinice verticale puternice care înconjoară concentric părul și sunt responsabile pentru flexibilitatea acestuia, de exemplu. Cheratina este o proteină cu rezistență excepțional de mare la deteriorare, ceea ce nu înseamnă că părul este indestructibil. În afară de acest element esențial, stratul are cantitatea optimă de apă care ar trebui să rămână în același strat pentru a păstra sănătatea părului. De asemenea, acest strat conține boabe de melanină, care este un pigment care dă culoare părului.

Stratul de cheratină al părului este situat cel mai în exterior. Este alcătuit din celule insensibile a căror formă poate fi descrisă ca o scară. De obicei, acestea sunt aranjate în 5-10 straturi care înconjoară părul ca un scut din țigle. Ele joacă un rol protector împotriva diferitelor tipuri de factori dăunători. Cuticulele de păr sunt fixate unele de altele, precum și de straturile interioare ale firului de păr datorită substanțelor uleioase. În consecință, furnizarea de fire cu AGE (acizi grași esențiali) este considerată absolut crucială.

Ce protejează părul?

Pe lângă cuticule, cele care creează o armură, părul este protejat de un strat de ceară și uleios, cunoscut și sub denumirea de sebum. Este secretat de glandele sebacee către foliculi de unde iese, menținând scutul de cheratină și oferind hidratare părului. De asemenea, merită menționat faptul că, în mare măsură, sebumul uman este format din acizi grași liberi.

POROZITATEA PĂRULUI

Ce este porozitatea părului? Este una dintre caracteristicile anatomice ale părului nostru. Acesta definește poziția pe care cuticulele de păr menționate mai sus o iau spre medulară. Interesant este că cuticulele de păr își pot schimba poziția. Cu cât cuticulele sunt mai deschise, cu atât ne este mai rău. Odată deschisă larg, medularul sensibil rămâne neprotejat și acest lucru are ca rezultat deteriorarea rapidă a părului. Acesta este tocmai motivul pentru care porozitatea părului este definită ca unghiul în care cuticulele părului sunt ridicate, sau mai des întâlnită, ca nivelul de deteriorare a părului.

Tipuri de porozitate a părului

Distingem trei porozități ale părului:

  • porozitate scăzută (cuticulele se suprapun una pe alta),
  • porozitate medie (cuticulele sunt ușor ridicate),
  • porozitate înaltă (cuticulele sunt larg deschise).

Nu este o caracteristică permanentă a părului, deși în unele cazuri putem stabili unele relații precum, de exemplu, faptul că părul creț este de obicei foarte poros. În orice alte cazuri, noi suntem cei care determinăm nivelul de porozitate al părului nostru. De fapt, tot ce trebuie să facem este să avem grijă de păr în mod corect, astfel încât să-l facem sănătos și să-l ajutăm să-și păstreze porozitatea scăzută. Porozitatea părului crește prin aflarea sub influența unor factori dăunători precum soarele arzător, procedura de iluminare, vopsirea, coafarea termică etc.

Interesant este că părul nostru poate avea diferite niveluri de porozitate, în funcție de partea firului de păr pe care o luăm la examinare - cu cât mai aproape de cap, cu atât porozitatea părului scade. Porozitatea ridicată este tipică pentru vârfurile de păr care sunt expuse la despicare și pierd rapid apă.

CUM SE DEFINIȚI NIVELUL DE POROZITATE A PĂRULUI?

Există diferite moduri de a defini porozitatea părului. Cum să aflăm care este structura părului nostru? Răspunsul cel mai precis va fi oferi vizitând fie cabinetul tricologului, fie salonul profesionist de coafură, unde vă puteți supune examinării la microscop. Când firele sunt în prim-plan, este mai ușor să definiți aranjamentul cuticulelor de păr în raport cu medulara. Totuși, dacă nu aveți posibilitatea să vizitați un tricolog, puteți defini singuri porozitatea părului.

Multe informații despre părul nostru sunt ușor de accesat doar observându-l cu atenție. De exemplu,

  • păr cu porozitate scăzută (tipic pentru femeile asiatice) este drept, neted, strălucitor, greu și lipsit de volum; nu este predispus la coafare, nu absoarbe bine apa deoarece este destul de dificil să se usuce după spălare;
  • păr cu porozitate medie (tipic pentru majoritatea femeilor) este slăbit, lipsit de strălucire și umiditate, devine ușor ondulat, este predispus la încrețire când este expus la umiditate, este ușor ca părul să devină despicat sau casant;
  • păr cu porozitate ridicată (deschis sau vopsit frecvent) este foarte deteriorat, aspru, mat, casant, excesiv deshidratat, despicat; are tendința de a se subția, precum și de a fi afectat de statică și frizz.

Testul de porozitate a părului este un instrument destul de util în definirea tipului de păr. Tot ce trebuie să faceți este să răspundeți la câteva întrebări simple referitoare, de exemplu, la cât timp trebuie să se usuce părul vostru, starea lui generală, starea vârfurilor părului, dificultăți de coafare etc. Odată terminat testul, vi se oferă un răspuns care indică nivelul particular de porozitate a părului. Cu o probabilitate mare, algoritmul este capabil să definească tipul de păr cu precizie.

Cum să verificați porozitatea părului acasă? Mulți bloggeri prezintă trei metode, mai puțin cunoscute, care nu sunt atât de demne de încredere și pot cauza dificultăți și mai mari în definirea porozității părului. Aceste metode includ:

  • Testul cu apa implică introducerea unui fragment de păr de 1-2 cm (1 inch) într-un pahar cu apă proaspătă și observarea cât de repede este nevoie ca părul să absoarbă apa (părul cu porozitate mare se îneacă cel mai repede);
  • Testul nucii de cocos este despre observarea modului în care părul reacționează atunci când este acoperit cu ulei de cocos pur (părul cu porozitate mare devine creț și arată rău);
  • Testul făinii este o metodă de stropire a părului pieptănat și desfăcut cu făină și de a verifica cât de multă rămâne pe păr (părul cu porozitate mare adună cea mai mare parte a făinii).

POROZITATEA PĂRULUI ȘI TRATAMENTUL CU ULEIUL PENTRU PĂR

Ce rost are să vă cunoașteți tipul de porozitate a părului? După cum s-a menționat la începutul acestui articol, porozitatea părului este informația cheie. Cunoștințele exacte cu privire la starea părului nostru contribuie în mare măsură la îngrijirea corectă a părului și la alegerea uleiurilor care vor reda sănătatea șuvițelor noastre. E de la sine înțeles că, un ulei nepotrivit este cel mai rapid mod de a deteriora aspectul părului.

Ce ulei de păr să alegeți?

Părul favorizează diverse metode de îngrijire atâta timp cât se potrivesc cu porozitatea sa. De exemplu, părul cu porozitate scăzută este bine atunci când tratamentul cu ulei durează mult, deși este ușor să supraîncărcați părul. Părul cu porozitate mare, la rândul său, necesită un tratament scurt cu ulei, dar profund sau spălări acide pentru a ajuta cuticulele să se închidă. Atât îngrijirea părului, cât și uleiurile trebuie să meargă mână în mână cu structura părului. Care ulei de păr este cel mai bun?

În funcție de porozitatea părului, uleiurile de păr ar trebui să varieze deoarece:

  • părul cu porozitate scăzută reacționează bine la uleiurile vegetale cu molecule mici care sunt sursa unei cantități mari de acizi grași saturați; moleculele lor pot pătrunde în păr prin trecerea prin cuticulele strâns suprapuse (de exemplu, ulei de palmier, ulei de nucă de cocos, unt de Shea, unt de Babassu, unt de Cupuacu, al căror număr mare este inclus în compoziția Nanoil pentru păr cu porozitate scăzută);
  • părul cu porozitate medie are nevoie de uleiurile vegetale cu molecule ceva mai mari cu predominanța acizilor grași monosaturați precum omega-7 și omega-9 (ulei de jojoba, ulei de macadamia, ulei de in, ulei de susan, ulei de semințe de dovleac, ulei de marula, ulei de orez, dintre care unele pot fi găsite în Nanoil pentru păr cu porozitate medie);
  • părul cu porozitate ridicată necesită o hrănire profundă datorită uleiurilor vegetale cu cele mai mari molecule și a celui mai mare conținut de acizi grași polisaturați incluși în uleiurile omega-3 și omega-6 (ulei de argan, ulei de migdale dulci, ulei de primulă, ulei de bumbac, ulei de porumb, ulei de semințe de struguri, dintre care marea majoritate este inclusă în Nanoil pentru păr cu porozitate ridicată).

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate