Coafurile Lumii. Partea 4: Stilul Sud-American de Îngrijire a Părului

Coafurile Lumii. Partea 4: Stilul Sud-American de Îngrijire a Părului

America de Sud este un continent unde cosmetologia modernă și medicina estetică se întâlnesc cu tradițiile seculare și plantele străvechi de o mare putere. Anticii Incași au descoperit proprietățile de înfrumusețare și de sănătate ale ierburilor, extractelor de fructe, semințelor, rizomilor. Femeile din Brazilia își îmbunătățesc frumusețea cu toate progresele medicinei estetice și realizările avansate ale cosmetologiei. Este continentul, unde își are originea un amplu simț al frumuseții - de la uleiuri străvechi de mare putere la tratamente de îndreptare a părului cu keratină. Din fericire, avem șansa de a învăța multe despre îngrijirea părului din temperamentul, cunoștințele și experiența locuitorilor acestui colț de lume colorat, fierbinte, pătruns de sălbăticia naturii.

PĂRUL ÎN DIFERITE COLȚURI ALE LUMII PARTEA 4 - AMERICA DE SUD

Ce putem învăța de la femeile din Brazilia, Chile sau Argentina?

America de Sud: Argentina - Îngrijirea Părului

Femeile argentiniene sunt renumite pentru faptul că au grijă de părul lor sau, mai exact, că își îmbunătățesc aspectul prin toate mijloacele posibile de medicină estetică și cosmetologie avansată. Din cauza climatului cald și a temperaturilor ridicate, ele sunt oarecum nevoite să își îngrijească părul, scalpul și pielea mai intens. Una dintre substanțele populare și apreciate, cu puternice proprietăți benefice pentru sănătate și frumusețe, este camaldolese, numit și tepezcohuite, sau mimosa tenuiflora. Este un extract din scoarță de mimoză - un puternic antioxidant, tratat în Argentina ca un elixir al tinereții.

Este cunoscut în special pentru încetinirea proceselor de îmbătrânire a pielii și se regăsește cu succes în diverse produse dedicate îngrijirii pielii mature și a părului. În măștile și balsamurile de păr, are o funcție suplimentară de hidratare, ceea ce este extrem de important având în vedere un climat atât de cald și neprietenos pentru păr. Extractul de scoarță de mimoză întărește vasele de sânge și stimulează bulbii să funcționeze mai intens. Camaldolese poate fi folosit chiar și pe scalpul sensibil, deoarece va ameliora toate iritațiile, inflamațiile și va oferi protecție împotriva soarelui arzător. În plus, are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, precum și protecție împotriva infecțiilor, reduce umflăturile și roșeața de pe piele, stimulează bulbii și întărește foliculii de păr. În consecință, extractul de scoarță de mimoză previne căderea părului și îmbunătățește semnificativ starea acestuia.

Întreaga Americă de Sud s-a îndrăgostit de Camaldolese. Scoarța de mimosa este atât de apreciată încât și-a găsit un loc nobil în gama de cosmetice pentru păr lansată de Salma Hayek.

Un alt produs cosmetic natural foarte apreciat și cunoscut este untul de cacao. Acesta crește în toată America de Sud, dar cele mai bune varietăți pot fi găsite în regiunile sudice ale continentului. Untul de cacao este de culoare maro, seamănă cu o pastă de ciocolată și are un miros uimitor. Femeile din Argentina îl folosesc în îngrijirea feței, a corpului și a părului - deosebit de popular în rândul posesorilor de păr uscat, creț, rebel și lipsit de strălucire. Untul de cacao îngrijește perfect scalpul - calmează iritațiile, protejează împotriva soarelui puternic, tropical și îmbunătățește elasticitatea părului. Poate fi aplicat pe vârfurile părului pentru a le proteja de deteriorare.

America de Sud: Brazilia - Îngrijirea Părului

Brazilia este asociată în special cu zonele sălbatice și nepoluate din Amazonia. De acolo provin toate substanțele cele mai valoroase, renumite la nivel internațional, cu puternice proprietăți de înfrumusețare și condiționare. Amazonia este bogată în uleiuri și unturi naturale, tropicale, care sunt folosite cu mare drag de femeile din Brazilia pentru tratarea părului cu ulei, îngrijirea feței și a corpului, precum și pentru combinarea lor cu infuzii de plante destinate tratării bolilor ușoare și afecțiunilor pielii.

Ce folosesc Brazilienii în rutina lor de îngrijire a părului?

  • Untul de Cupuacu - este presat din semințele unui anumit soi de plantă de cacao (copacul Cupuasu), o rudă a untului de cacao. Cum influențează acesta părul? În primul rând, se absoarbe ușor și nu suprasolicită firele. Untul de Cupuacu este delicat cu scalpul, reînnoiește stratul hidro-lipidic al pielii, asigurând un nivel adecvat de hidratare a părului și a scalpului. Regenerează perfect, deoarece conține o concentrație ridicată de fitosteroli - aceștia, la rândul lor, au capacitatea de a stimula sinteza colagenului. În plus, fitosterolii reduc degradarea elastinei, întărind în același timp rădăcinile părului. Aceștia fac parte din cimentul intercelular al pielii noastre. De asemenea, untul de Cupuacu furnizează o mulțime de vitamine: C, E și A - antioxidanți puternici. Prezența acizilor grași nesaturați și saturați asigură o regenerare intensă a părului și permite untului de Cupuacu să se adapteze atât la părul cu porozitate mică, cât și la cel cu porozitate medie.
  • Uleiul Babassu - este extras din nuci recoltate din Palmierul Brazilian Cohune. Acesta conține până la 90% acizi grași saturați, care hrănesc de minune părul gros și greu al brazilienilor. Uleiul Babassu conține o mulțime de steroli vegetali și vitamina E - sarcina sa este de a spori luminozitatea părului, de a hrăni scalpul și de a-l curăța în profunzime pentru a elimina toxinele și sebumul. Mai mult, uleiul îmbunătățește starea părului, oferă moliciune și crește volumul, netezind în același timp structura. Datorită uleiului de Babassu, părul capătă protecție împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile și, în plus - un suport în lupta cu mătreața (are și efecte antiseptice).
  • Uleiul de Pequi - este un alt ulei exotic și mai puțin cunoscut, extrudat din semințele de Caryocar brasiliense. Este apreciat mai ales în îngrijirea părului tratat în exces, slăbit de coafarea la cald, vopsit sau decolorat. Uleiul de Pequi ajută la menținerea umidității și întărește structura părului, datorită căruia, acesta se menține într-o stare foarte bună: este puternic, strălucitor, în timp ce nu este nici uscat, nici creț. Uleiul Pequi va avea grijă și de vârfurile de păr deteriorate și deshidratate.
  • Uleiul de Roucou - este un ulei costisitor, dar prețios, care se ocupă de primele semne de îmbătrânire a părului - în cazul în care este folosit în mod regulat, acesta previne încărunțirea și căderea părului. În plus, el prezintă proprietăți antibacteriene și calmante. Uleiul Roucou provine din semințele copacului achiote (Bixa orellana) - un arbust sau un copac mic care crește în pădurea amazoniană. Atunci când este folosit în tratamentul cu ulei de păr, acesta conferă strălucire și moliciune firelor și transportă o serie întreagă de ingrediente regeneratoare, printre care magneziu, calciu, seleniu sau acid salicilic. În plus, uleiul de Roucou este și o adevărată comoară a așa-numitelor vitamine ale tinereții, adică vitamina A și E.
  • Uleiul de Nucă de Brazilia - este un alt ulei apreciat pentru proprietățile sale puternice anti-îmbătrânire. Compoziția acestuia prezintă o varietate de acizi grași (peste 75% de acizi palmitoleici, oleici și linolenici). Concentrația ridicată a acestora face ca uleiul de nucă de Brazilia să fie responsabil pentru buna funcționare a celulelor pielii și a matricei părului. În plus, ajută la combaterea diferitelor probleme ale pielii, precum și la hrănirea scalpului și la prevenirea iritațiilor, susținând reconstrucția și regenerarea cimentului intercelular. În plus, reglează nivelul de hidratare a părului și protejează împotriva efectelor nocive ale factorilor externi. Uleiul de nucă de Brazilia conține vitaminele E și A și fitosteroli foarte valoroși pentru păr (inclusiv sistosterol). Este, de asemenea, o sursă benefică de magneziu, care intervine în producerea proteinelor - cheratina - principalul material structural natural care constituie părul.

Uleiurile exotice presate și untul nu sunt unicele atuuri cu care se pot lăuda brazilienii. Cu toate acestea, merită să ne amintim că lor le datorăm faimosul tratament de îndreptare a părului cu keratină, vestit în întreaga lume.

  • Tratamentul Părului cu Keratină - cunoscut și sub numele de Tratament Brazilian cu Keratină sau Brazilian Blow-Out - o procedură efectuată pentru îmbunătățirea aspectului părului. Cele mai multe femei decid să se supună tratamentului pentru a-și îndrepta părul, însă beneficiul său major este hrănirea în profunzime bazată pe refacerea deficitului de cheratină din structurile interioare ale părului. Această terapie intens regeneratoare reconstruiește fiecare fir de păr, făcându-l mai gros, mai hidratat, precum și protejat împotriva deteriorării și deshidratării ce pleacă. Ca rezultat, părul devine radiant, sănătos și cu aspect superb. Tratamentul Părului cu Keratină sigilează solzii părului datorită cărora suprafața firului de păr este netezită. Datorită tratamentului, vă veți putea mândri de un păr gros, rezistent și plin de vitalitate, la fel ca femeile din America de Sud. Merită menționat, că cel mai bun tip de keratină provine direct din Brazilia, deoarece aceasta este zona de unde își are rădăcinile și tradiția - puteți fi siguri că keratina este prelucrată corespunzător și completată cu ingrediente de îngrijire de înaltă calitate.

America de Sud: Chile - Îngrijirea Părului

Femeile din Chile, se pot mândri și ele, cu un ulei natural de înaltă calitate. Unul dintre cele mai importante uleiuri este cel de maqui berry (Aristotelia chilensis), presat la rece din semințele fructelor recoltate de la arbustul cu același nume. Arbuștii de maqui berry cresc în stare sălbatică, iar fructele sunt culese manual de către indienii Mapuche, care cultivă plantele și extrudă uleiuri valoroase de secole, transmițând tradiția din generație în generație. Aceștia au însușit arta de a folosi nu doar sâmburii și fructele de maqui berry, ci și frunzele, rădăcinile și tulpinile sale.

Uleiul extras din fructele asemănătoare boabelor este o sursă valoroasă de antioxidanți. Prin urmare, este tratat cu respectul și pietatea cuvenite și este considerat elixirul tinereții. Acesta conține în mod prioritar omega-6 și omega-9, precum și o concentrație extrem de mare de vitamina E și steroli vegetali, care regenerează și înfrumusețează perfect părul. Uleiul de boabe de maqui îmbunătățește elasticitatea părului, menține ferm bulbii în foliculul pilos (în consecință, previne căderea părului), stimulează creșterea părului și regenerează pielea. De asemenea, întărește bariera hidro-lipidică a epidermei, completează lipsa grăsimilor din piele și păr și, totodată, îmbunătățește pătrunderea substanțelor nutritive în piele și în matricea firului de păr.

America de Sud: Ecuador - Îngrijirea Părului

Probabil cel mai exotic fruct tropical - mărul de zahăr - vine direct din Ecuador. Fructul seamănă cu o zmeură mare, de culoare verde-violet, care ascunde sub coaja sa groasă o pulpă dulce și aromată. Este bogat în numeroase minerale: (fosfor, calciu fier) și oferă un set de vitamine: A, E, C, PP. Ca ingredient benefic al diferitelor produse cosmetice pentru îngrijirea părului, mărul de zahăr prezintă proprietăți puternic nutritive, regeneratoare și calmante. Astfel, accelerează vindecarea zonelor iritate ale scalpului. Nu oferă doar vitamine și minerale, ci și îndepărtează perfect toxinele datorită conținutului de acizi din lămâie și măr, având rolul de a exfolia, dezinfecta și, în același timp, de a acidifica corespunzător scalpul prin normalizarea sebumului ( acizii oferă și proprietăți de stimulare a strălucirii). Femeile din regiunile din Ecuador tratează cu mândrie merele de zahăr și le folosesc cu entuziasm ca mască dedicată îngrijirii părului, scalpului și feței.

America de Sud: Columbia - Îngrijirea Părului

  • Minthostachys mollis (muña) - este o plantă medicinală care se găsește în special în Columbia și Venezuela, dar poate fi găsită și în nordul Braziliei, Ecuador și Peru. Principalul ingredient al plantei este uleiul de mentă, care conține mentol, izomentonă și numeroase terpene (inclusiv geraniol, pulegonă, linalol și alcool izoamilic). Extractul obținut din partea superioară a plantei de muña este utilizat în producția diverselor produse de îngrijire. Acesta are proprietăți antiseptice: dezinfectează, combate și vindecă infecțiile fungice și bacteriene ale pielii, îndepărtează insectele și protejează împotriva toxinelor. Muña ajută la eliminarea paraziților, combate scabia, mătreața, sprijină lupta împotriva dermatitei atopice, îmbunătățește alimentarea cu sânge, astfel că, atunci când este fricționată pe scalp, stimulează bulbii și, în consecință, accelerează creșterea părului. Datorită muña, pielea este mai bine aprovizionată cu substanțe nutritive. Columbienii beau infuzie din acesteplante, iar femeile folosesc muña pe piele și pe păr pentru a hrăni, regenera și purifica scalpul. În Columbia, există credința comună că planta muña este capabilă să combată virusul HIV și este folosită pe scară largă chiar și în cazul stadiului avansat al SIDA.

America de Sud: Peru- Îngrijirea Părului

În ceea ce privește îngrijirea corpului, a părului și a feței, Peruanii au cu ce se lăuda. Magnitudinea produselor naturale, perfect funcționale, este în primul rând meritul Incașilor - rețetele lor străvechi și substanțele de origine vegetală descoperite sunt încă foarte populare și în zilele noastre - nu doar în rândul populației autohtone. Ceaiul Inca, uleiul Inca Inchi sau amarantul sunt produse de renume mondial. Care este sarcina lor atunci când vine vorba de îngrijirea părului? Ce mai folosesc locuitorii din Peru pentru a îmbunătăți aspectul părului lor?

  • Săpunul Peruvian - mândria peruanilor - este natural (conține mai mult de 92% ingrediente de origine vegetală), delicat și excelent pentru spălare, având o reacție compatibilă cu pielea umană. Săpunul peruvian are o culoare frumoasă, de smarald și este potrivit pentru spălarea feței, a corpului și a părului. Produsul îndepărtează perfect uleiurile după tratamentul cu ulei de păr, regenerează părul uscat, asigură un nivel adecvat de hidratare, hrănește și curăță scalpul, redă strălucirea și face părul moale și plăcut la atingere.
    Săpunul peruvian este semilichid, amintind de o pastă azurie cu o aromă plăcută. Îndepărtează perfect machiajul, conferă fermitate pielii și se spală bine, fără a lăsa reziduuri grase. Un alt avantaj este că săpunul peruvian se dovedește a fi foarte eficient: este un produs cosmetic multifuncțional, natural, cu o consistență fină și o formulă agreabilă, bogată în nutrienți naturali.
  • Maca, denumită și ginsengul Peruvian - proprietățile sale benefice pentru sănătate sunt inestimabile. Maca este folosită în primul rând ca medicament și ingredient care îmbogățește dietele sănătoase, întrucât întărește oasele, adaugă energie, furnizează o serie de vitamine, îmbunătățește potența și fertilitatea. Este, de asemenea, o componentă a produselor cosmetice, inclusiv a celor pentru spălarea și hrănirea părului - prezența sa în măștile de păr este pe deplin justificată: maca este un adevărat stimulent de vitamine atât pentru păr, cât și pentru piele. Maca întărește, de asemenea, rezistența părului și îl protejează împotriva deteriorării. Merită menționat faptul că Incașii venerau maca încă din trecut și o foloseau în timpul ritualurilor religioase. Astfel de ritualuri aveau rolul de a indica exclusivitatea și efectele sale curative puternice.
  • Quinoa - utilizarea sa în produsele de îngrijire a pielii și a părului pare încă destul de exotică în unele regiuni ale lumii. Cu toate acestea, în Peru, quinoa nu surprinde pe nimeni ca produs cosmetic; adesea însoțește alte uleiuri naturale, de exemplu, untul de shea. Ca produs cosmetic, quinoa hrănește perfect pielea și părul, deoarece le oferă o mulțime de acizi grași omega-3, vitamine (inclusiv B2, cunoscută și sub numele de riboflavină, care oferă pielii și părului vitalitate și elasticitate), proteine și antioxidanți. De asemenea, produsul susține producția de colagen și protejează împotriva pierderii de umiditate. Este sursa numeroșilor aminoacizi și îmbunătățește repararea țesuturilor degradate. Peruanii îl folosesc cu plăcere pentru a regenera și proteja părul de deteriorări. Quinoa are grijă de nivelul corespunzător de hidratare a părului și îl protejează de uscare - de la rădăcini până la vârfuri.
  • Physalis peruviana - Incașii o numeau "goldenberry". În mod cert, fiecare femeie din Peru cu siguranță i-ar da o medalie de aur pentru conținutul său de nutrienți (vitaminele A, C, cele mai importante din grupul B: B1, B2, B3, precum și fosfor, fier și calciu). În îngrijirea părului, "boaba de aur" este o componentă valoroasă a măștilor și balsamurilor, deoarece regenerează perfect, îmbunătățește metabolismul celular, netezește, protejează și previne căderea părului. Physalis peruviana este, de asemenea, un deliciu minunat, ușor dulceag.
  • Uleiul din Semințe de Inca Inchi - provine de la un arbust mic, verde, care produce nuci gustoase, ascunse într-un fruct de o formă neobișnuită. Până în prezent, cea mai eficientă metodă de obținere a acestui ulei (cunoscut și sub numele de Sacha inchi) constă în stoarcerea manuală a semințelor în prese speciale. În acest fel, uleiul nu-și pierde proprietățile valoroase - este presat la rece și nerafinat. Uleiul de Sacha inchi este neobișnuit - proporțiile sale de acizi grași sugerează denumirea de " Ulei Inca de Omega". De ce? Aparent, conține aproximativ 48% acid gras omega 3, 36% acid gras omega 6, 8% acid gras omega 9. Acest echilibru ideal de acizi grași se transpune în proprietăți extraordinare de sănătate și înfrumusețare. Uleiul din semințe de Inca inchi are proprietăți regeneratoare puternice, pătrunde rapid și eficient în piele și păr, întărește rădăcinile și previne căderea părului. Mai mult, îmbunătățește structura părului, stimulează activitatea celulelor și amplifică reînnoirea acestora. Dar acestea nu sunt toate atuurile sale. Pe lângă aceasta, întărește corpul, reduce cicatricile și ridurile fine, întârzie procesele de îmbătrânire a părului (înclusiv încărunțirea). Uleiul de Inca inchi este, de asemenea, un antioxidant puternic, cu un conținut ridicat de vitamina A - fiind responsabil pentru creșterea corectă a părului, asigură o stare bună a acestuia, îl protejează împotriva uscării și distrugerii excesive. Inca inchi este un ulei extrem de delicat, care vindecă zgârieturile și iritațiile pielii, protejând chiar și pielea atopică.
  • Ulei de Amarant - cunoscut și sub numele de Amaranthus cruentus. Uleiul de amarant este o sursă valoroasă de acizi grași buni (în principal linoleici), precum și de squalene și tocotrienoli. Amarantul folosit în îngrijirea părului, regenerează, protejează și înfrumusețează fir cu fir. Acidul linoleic este responsabil pentru buna funcționare a pielii și a bulbilor de păr. Mai mult, este un excelent hidratant și o componentă a cimentului intercelular. Datorită acestui fapt, amarantul reprezintă o sursă de ceramide de tip 1 valoroase pentru păr și piele. Squalanul echilibrează nivelul de sebum și inhibă seboreea. Când vine vorba de pielea și părul deshidratat, sarcina sa este de a oferi ameliorare și doza potrivită de hidratare. Uleiul de amarant este indicat pentru ungerea părului, deoarece protejează perfect firele de efectele nocive ale condițiilor meteorologice. Nu se limitează doar la calmarea tuturor inflamațiilor, ci și la netezirea structurii părului, îmblânzirea firelor indisciplinate și lustruirea părului. Uleiul de amarant este adesea adăugat la măștile și balsamurile de păr. Acesta le lubrifiază ușor și face ca firele să capete elasticitate și aspect îngrijit.
  • Uncaria tomentosa - cunoscută și sub numele de gheara pisicii și adesea denumită Vilcacora (Uncaria tomentosa). O plantă cățărătoare cunoscută în întreaga lume. Cea mai mare recunoaștere și cele mai bune soiuri se întâlnesc în Peru. Gheara pisicii este ideală pentru îngrijirea părului slab și fragil, cu tendință spre cădere. Peruanii folosesc cu drag șamponul ce conține această plantă. Vilcacora face ca părul să aibă un aspect frumos, neted, moale, totodată sporind strălucirea și farmecul acestuia. Gheara de pisică ameliorează iritațiile scalpului. În alte părți ale lumii, se eliberează mai ales sub formă de tablete, ca supliment care susține lupta împotriva numeroaselor boli și afecțiuni. În Europa, cea mai comună denumire este cea de gheara pisicii.

Plin de temperament, exotic, bogat în zone sălbatice, virgine, nepoluate, continentul este o avere inepuizabilă de substanțe cosmetice naturale, perfecte, cu capacități enorme. Merită să le reținem și să le implementăm în rutinele de îngrijire a părului și a pielii. La urma urmei, femeile care trăiesc în America de Sud sunt renumite pentru părul lor bogat, frumos, des și sănătos, care crește lung și puternic, înduioșând inima fiecărui muchacho.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate