Cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului. Cauze și tipuri

Cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului. Cauze și tipuri

Mâncărimile neplăcute ale scalpului și căderea părului sunt probleme care sunt adesea cauzate de afecțiunile scalpului. Descoperiți care sunt cele mai frecvente afecțiuni care pe care le puteți întâmpina și învățați cum să le tratați eficient pentru a vă bucura de un păr sănătos și frumos.

Afecțiunile scalpului devin o problemă frecventă de sănătate. Acestea afectează persoane de toate vârstele și nu depind de gen. Ele apar deoarece scalpul este deosebit și cu siguranță diferit față de alte zone ale pielii noastre. Este foarte sensibil, este un mediu ideal pentru dezvoltarea diferitelor infecții.

De ce se infectează scalpul?

Printre trăsăturile caracteristice ale scalpului sunt un număr mare de receptori și o cantitate mai mare de sebum ce este secretat, în comparație cu alte zone ale corpului. Scalpul păros este un mediu din care nu lipsește căldura - un loc ideal pentru dezvoltarea ciupercilor și a microorganismelor.

În plus, scalpul are cu siguranță o sensibilitate mai mare - fie că aceasta este o cauză congenitală sau a apărut ca rezultat al unor factori externi negativi. Din această cauză scalpul se irită foarte ușor și inflamația este destul de dificil de vindecat.

Dacă mai adăugăm și hidratarea necorespunzătoare cauzată de utilizarea frecventă a șampoanelor care curăță și usucă foarte mult, o alimentație neadecvată și alergiile ... se pare că scalpul este o parte a pielii noastre care este susceptibilă la diverse afecțiuni.

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate la nivelul scalpului?

Așa cum am menționat mai sus, scalpul poate fi expus la tot felul de afecțiuni. Mai exact care sunt acestea? Merită să aflați care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului, astfel încât, în viitor, va fi mai ușor să determinați o posibilă problemă și să aplicați un tratament adecvat. 

Cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului includ: infecția fungică, dermatita seboreică, psoriazisul scalpului, mătreața, pediculoza și alopecia cu evoluții variate.

Cum să tratați afecțiunile scalpului?

Metodele de tratament depind de afecțiunea cu care ne confruntăm. Unele produse vor ajuta la eliminarea mătreței, în timp ce altele vor servi la eliminarea pediculozei. În orice caz merită să consultați un tricholog sau un dermatolog pentru ca acesta să vă ofere metodele corecte de tratament.

Cu toate acestea, puteți aplica o serie de reguli care merită să fie încorporate în îngrijirea zilnică indiferent de caz. Afecțiunile scalpului îl slăbesc și îl irită semnificativ, motiv pentru care o soluție bună este atenuarea aceste iritații și de a oferi pielii tot ceea ce este necesar - vitamine, minerale, acizi grași, agenți de umezire (umectanți). Cum putem face asta?

  1. Asigurați-vă că oferiți o hidratare optimă a scalpului, acesta nu trebuie să fie uscat.
  2. Pentru spălarea părului și a scalpului folosiți numai șampoane delicate. 
  3. Evitați lucrurile care pot irita, de exemplu, cosmeticele cu alcool, produsele cosmetice pentru coafat (styling). 
  4. Reduceți uscarea prin suflare, îndreptarea și coafarea termică. 
  5. Înlocuiți cosmeticele sintetice cu uleiuri naturale. 

Când vine vorba de uleiuri, merită menționat că, dacă sunt folosite în mod rezonabil și în conformitate cu recomandările, acestea vor contribui la îngrijirea sănătății părului și a scalpului. Alegerea uleiului natural potrivit este o alegere corectă pentru îngrijirea zilnică, deoarece sprijină tratamentul afecțiunilor scalpului. Cel mai recomandat ulei pentru scalp, care întărește rădăcinile părului, previne căderea părului, vindecă cauza mătreței, reduce îngrășarea părului și accelerează creșterea acestuia, este uleiul de ricin.

Cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului 

PEDICULOZĂ DE CAP (infestare cu păduchi de cap)

Aceasta este o problemă care le amintește multor persoane de anii de școală. Se pare că școala este un loc în care vă puteți infecta de pediculoză, o afecțiune de care este responsabil păduchele uman - o mică insectă care se hrănește cu sângele de la nivelul scalpului. Primul pas în tratamentul pediculozei de cap este, din păcate... tunderea părului. Ulterior, trebuie utilizat un tratament farmacologic, de exemplu sub formă de șampoane cu permetrină. Unul dintre gadgeturile eficiente care vă ajută să scăpați de păduchi este pieptenele electronic. Cu toate acestea, bineînțeles, puteți apela și la metode făcute în casă pentru a scăpa de păduchi (de exemplu, uleiuri esențiale, oțet, balsamuri cu rozmarin) și pentru a asigura o igienă adecvată.

MICOZA (infecție fungică)

Căderea excesivă a părului, precum și descuamarea, mâncărimile și arsurile sunt primele simptome ale micozei scalpului. Motivul acestor simptome sunt ciupercile, care atacă în special persoanele cu imunitate scăzută. Este important faptul că afecțiunile fungice nu afectează doar pielea, ci și părul în sine. În cazul acestei afecțiuni a scalpului, este foarte important să reacționați imediat după descoperirea primelor simptome, pentru că în acest fel, tratamentul micozei va fi mai ușor.

Micoza scalpului are mai multe varietăți:

  • Tricofitoza - se manifestă prin pete întunecate și căderea parțială a părului, ceea ce duce la apariția unor zone fără păr și cu mâncărimi;
  • Microsporoza - prezintă pete pe piele similare cu cele menționate mai sus, dar se răspândește mult mai repede decât alte tipuri ale acestei afecțiuni;
  • Favus - se manifestă prin pierderea celor mai multe fire de păr și prin exfolierea de culoare galbenă a pielii, care nu numai că provoacă mâncărimi, dar are și un miros foarte neplăcut.

Un diagnostic precis este primul pas pentru aplicarea unei îngrijiri și a unui tratament adecvat. Este necesar să se utilizeze preparate cu componente fungicide (de obicei orale), unguente pentru dezinfectare, precum și șampon cu ketoconazol. Infecția fungică a scalpului necesită, de asemenea, tunderea frecventă și înlocuirea tuturor accesoriilor de păr, cum ar fi perii, piepteni etc. 

MĂTREAȚĂ

Atunci când discutăm despre afecțiunile scalpului, este imposibil să nu menționăm mătreața. Este o afecțiune neplăcută care, din păcate, afectează din ce în ce mai mulți oameni. Uneori este o problemă punctuală, dar poate avea caracter recurent. Cauzele mătreței sunt, de asemenea, diferite: de la afecțiuni genetice, stres și tulburări hormonale, până la greșeli în îngrijirea zilnică și... ciuperci!

Există mai multe tipuri de mătreață:

  • Mătreață din cauza pielii uscate - cea mai frecventă variantă, fără inflamație, care se manifestă prin pete mici, albe, de piele uscată care se desprind și cad;
  • Mătreața din cauza scalpului gras - se dezvoltă adesea ca urmare a mătreței uscate, este însoțită de inflamație și prurit, se manifestă prin scuame galbene pe piele și păr gras;
  • Tinea versicolor - este o infecție fungică a pielii, care se manifestă prin decolorări închise sau gălbui pe piele (nu neapărat doar pe cap) și prurit;
  • Pitiriazisul rozat - afectează adesea copiii și adolescenții, se manifestă prin mici pete roșii în diferite părți ale corpului, care dispar spontan după aproximativ o lună;
  • Mătreața seboreică - o variantă de mătreață cauzată de ulei tratată ca alergie, care este, de asemenea, însoțită de seboree, nu prezintă descuamări galbene ai pielii, ci sunt albe și uscate.

Cel mai simplu mod de a scăpa de mătreață este să folosiți șampoane anti-mătreață, dar merită să vă amintiți că acestea pot crea dependență. Deci, cum tratați mătreața? Este bine de știut că îngrijirea părului cu mătreață nu este deloc o sarcină ușoară. Sfatul meu: cel mai bine este să mergeți la medic.

DERMATITĂ SEBOREICĂ

Este o afecțiune a scalpului adesea menționată ca fiind un tip de mătreață. De ce? Pentru că unul dintre simptomele dermatitei seboreice este exfolierea puternică a pielii. Cea mai mare problemă care rezultă din această afecțiune este inflamația cronică cu tendință de reapariție, precum și eritemul și crusta care se formează pe suprafața pielii. Interesant este că dermatita seboreică este sezonieră - este mai probabil să apară toamna și iarna. Mai mult, nu există o singură cauză a D. S. - boala este rezultatul mai multor schimbări, inclusiv hormonale, imunologice, precum și externe (ciuperci, dietă, igienă).

PSORIAZIS

Una dintre cele mai grave afecțiuni ale scalpului este psoriazisul. Aceasta este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar atacă alte celule din organism. Psoriazisul scalpului se manifestă prin procese perturbate de reînnoire și exfoliere a epidermei. Celulele pielii se înmulțesc prea repede, epiderma crește, iar apoi se descuamează și formează scuame mari. Simptomele psoriazisului nu pot fi confundate cu oricare altele. Din păcate, tratamentul acestei afecțiuni este foarte dificil - nu puteți folosi preparate pe bază de ulei și groase pe părul dvs., ci doar medicamente prescrise de un dermatolog și șampoane speciale.

ALOPECIE 

Alopecia este o altă boală gravă a scalpului. Bineînțeles, este vorba în principal despre căderea părului în cantități mult prea mari și necontrolate. Printre cele mai frecvente cauze ale calviției se numără stresul, deficitul de fier și de acid folic, sarcina, afecțiuni cronice, administrarea de medicamente și tulburările hormonale, de exemplu hipotiroidismul.

Alopecia poate avea mai multe forme:

  • Căderea părului cu tipar, care poate fi masculin și feminin (MPHL sau FPHL) - alopecia androgenică - cu siguranță este cea mai frecventă cauză a căderii părului (afectează până la 70% dintre bărbați și 40% dintre femei), care rezultă din modificări ale nivelului de dihidrotestosteron;
  • Alopecia areata - o boală autoimună a scalpului, în care părul cade în totalitate, lăsând zone fără păr;
  • Effluvium telogen - este cel mai adesea cauzat de dispariția foliculilor de păr ca urmare a tulburărilor hormonale, a otrăvirii, a infecțiilor sau a utilizării anumitor medicamente;
  • Alopecia cicatriceală - alopecia cauzată de inflamații cronice, defecte congenitale, cancer sau leziuni mecanice, al căror efect este pierderea ireversibilă a părului.

Terapia cu antibiotice este cel mai frecvent tratament pentru alopecie. Puteți folosi, de asemenea, fiole de păr, loțiuni pe bază de plante pentru scalp, măști de față și uleiuri naturale care, atunci când sunt masate pe scalp, restabilesc activitatea naturală a foliculilor de păr și stimulează activitatea bulbilor piloși.

Important! Fiecare boală a scalpului necesită un consult la un tricolog sau dermatolog, deoarece numai un specialist poate determina cu exactitate tipul, cauza și poate oferi metoda corectă de tratament a bolii!

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de argan
Ulei de jojoba
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate