10 întrebări importante despre păr și răspunsuri care v-ar putea surprinde

10 întrebări importante despre păr și răspunsuri care v-ar putea surprinde

Când vine vorba de frumusețe, ne arătăm adesea curioase în legătură cu orice. Uneori ne comportăm ca un copil care pune prea multe întrebări: ce, cum și de ce... și atunci începe potopul de toate variantele posibile referitoare la nutriție, tunsori, îngrijirea părului și toate celelalte. Evident, este o bună practică din partea noastră să aflăm cât mai multe despre părul, pielea și unghiile noastre, pentru că asta înseamnă că facem tot ce ne stă în putință pentru a le oferi ceea ce au nevoie.

Cu siguranță, și dumneavoastră sunteți o ființă curioasă, așa că ați dori să știți tot ce ține de îngrijirea părului. Mai sunt întrebări care au rămas fără răspuns? Vedeți dacă v-ați confruntat deja cu problemele de mai jos - explicațiile s-ar putea să vă surprindă cu adevărat. Iată răspunsuri nu atât de evidente la întrebări destul de evidente. Să nu le cunoașteți e ca și cum nu ați ști nimic despre îngrijirea părului. Distracție plăcută!

10 întrebări importante despre păr și răspunsuri care v-ar putea surprinde

1. Împătimitele a tot ce ține de păr au tendința de a folosi șampoane pentru copii. De ce, și oare ar trebui ca adulții să apeleze la produsele cosmetice pentru copii?

Se crede că șampoanele pentru copii au o acțiune excepțional de delicată, astfel încât îngrijesc cu blândețe scalpul și nu conțin substanțe iritante (sintetice, parabeni și SLS). În plus, apelăm la șampoanele pentru copii atunci când, din greșeală, ne suprasolicităm fie părul, fie scalpul. Este adevărat că șampoanele pentru copii au o acțiune delicată, curăță cu blândețe și tratează cu siguranță mai bine părul care necesită o atenție specială.

Totuși, aceste produse cosmetice delicate destinate copiilor au partea lor negativă și, din păcate, nu sunt lipsite de defecte. Chestia este că în compoziția lor se regăsesc doar niște urme de substanțe hrănitoare, în plus ar putea încuraja încurcarea și o curățare insuficientă a părului. Prin urmare, dacă doriți să optați pentru o îngrijire delicată a părului, limitați produsele comedogenice și greoaie de styling. De asemenea, puteți recurge la un șampon mai puternic, cu caracteristici de curățare intensă, o dată pe săptămână. O altă soluție potrivită este aplicarea unui peeling pentru scalp și combinarea acestuia cu un tratament pentru păr pe bază de ulei. La urma urmei, uleiurile naturale știu cum să lase scalpul perfect curat și să-i restabilească echilibrul.

2. Este posibilă repararea vârfurilor despicate?

Pe rafturile magazinelor întâlniți adesea produse care prezintă descrieri de genul "repară vârfurile despicate", dar este doar un exemplu clasic de discurs de vânzare. Din păcate, vârfurile despicate nu pot fi reparate cu nimic. Nu există niciun adeziv minunat care ar putea lipi firele despicate la loc. Singurul lucru pe care îl puteți face în această situație este să tundeți părul la salonul de coafură sau să continuați să protejați vârfurile zilnic, aplicând un ulei natural sau un ser special care luptă împotriva despicării. Datorită acestui lucru, partea inferioară a părului capătă protecție și nu se va deteriora excesiv. Cu alte cuvinte, puteți preveni vârfurile despicate, le puteți opri sau încetini, însă nu puteți inversa ireversibilul. Astfel, dacă vârfurile părului dumneavoastră au tendința de a se despica, doar tunsul le poate salva.

3. Este adevărat că e mai bine să nu vă vopsiți părul în timpul sarcinii?

Viitoarele mămici refuză în mod constant toate procedurile chimice posibile care urmează să fie efectuate pe părul lor, inclusiv vopsirea părului. Asta pentru că majoritatea împărtășesc o profundă convingere conform căreia componentele vopselelor de păr ar putea afecta în vreun fel copilul nenăscut. Absolut deloc adevărat!

Cercetările privind absorbția pigmenților și a coloranților demontează mitul larg răspândit despre vopsirea părului, cum că ar fi periculos sau dăunător. Înainte de a merge la coafor, puteți oricând să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a întreba despre problema vopsitului părului în timpul sarcinii. O altă idee pentru toate viitoarele mame este vopsirea părului cu coloranți naturali, cum ar fi henna, de exemplu.

4. Clorul folosit la igienizarea piscinelor îmi va face părul... verde?

Pare surprinzător, dar e adevărat. Nu trebuie să fiți Anne Shirley ca să aveți părul verde. Dacă frecventați bazinele și dacă aveți părul blond (de la foarte deschis spre mediu), probabil că ați observat deja că apa dă părului dumneavoastră o altă nuanță. Iată cauza: înainte de a da vina pe clor, aflați că nu acest element este responsabil pentru schimbarea culorii părului dumneavoastră, ci oxizii metalici pe care îi conține o soluție folosită pentru curățarea bazinelor de înot. Gândiți-vă doar la Statuia Libertății, care suferă o oxigenare treptată și, an de an, devine din ce în ce mai verde, în loc să rămână maro.

Evident, metalele se depun pe păr și se acumulează în cuticulă - acest lucru este ușor de observat pe firele blonde. Din fericire, procesul este complet reversibil. Ceea ce trebuie făcut într-o astfel de situație e folosirea unui șampon purificator care va spăla metalele care rezidă în cuticula părului.

5. Pot împrumuta un balsam de păr de la prietena mea cea mai bună și să fiu sigură că o să-mi dea aceleași rezultate?

Nu puteți fi niciodată sigură de acest lucru, deoarece părul e unic. Fiecare dintre noi are un alt "cod al părului" care este unic, la fel ca amprenta digitală. Prin urmare, chiar și în cazul aceluiași tip de păr (de exemplu, fin, vopsit, uscat etc.), același balsam ar putea produce efecte diferite la două persoane aparent similare.

Cel mai fiabil criteriu care definește tipul și starea părului este porozitatea. Gradul de ridicare a cuticulei de cheratină dezvăluie multe despre modul în care un anumit produs cosmetic va afecta părul și care sunt nevoile acestuia. Fiind conștiente de nivelul de porozitate, devine ușor să ne transformăm părul într-unul hrănit, puternic și strălucitor. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, nu există două tipuri de păr identice, prin urmare, chiar și cel mai compatibil produs, cum ar fi uleiul natural, ar putea funcționa pe părul dumneavoastră mai repede decât pe părul mai pretențios al unei prietene.

6. Soarele poate deteriora părul?

Probabil că ați observat deja că, după ce petreceți timp la plajă, părul dvs. își schimbă nuanța. Ca să clarificăm, părul are tendința de a-și deschide culoarea atunci când e expus la soare. În cele mai multe cazuri, este vorba doar de șuvițe individuale care devin mai deschise, dar uneori se întâmplă ca tot părul să își schimbe culoarea în mod vizibil. Decolorantul acesta natural este soarele și, mai exact - radiațiile UV care, din păcate, distrug pigmentul părului și privează stratul exterior al firului de păr de proteine și umectanți.

Acest ''balayage'' dat de soare dăunează considerabil părului - duce la deshidratarea, fragilizare și perturbarea structurii firului de păr. Cum protejați părul de acest gen de daune?

Atunci când plănuiți să petreceți ore îndelungate la soare, recurgeți la o pălărie care vă va proteja scalpul și rădăcinile părului. Aplicați produse pentru păr cu protecție UV, pe care uleiurile naturale o oferă. În timpul verii, continuați să vă expuneți părul la tratamente pe bază de ulei și aplicați uleiuri pe șuvițe de câteva ori pe zi. Acestea nu vor proteja părul doar de soare, ci și de apa sărată. Balsamurile sub formă de spray sunt o altă idee bună de care să vă folosiți, mai ales cele care nu necesită clătire și sunt ușor de aplicat. Printre acestea se numără cu siguranță balsamurile bifazice care au în compoziție silicon și ulei.

7. Suplimentele pentru păr funcționează?

Fără îndoială, părul necesită o hrănire constantă. Pentru a funcționa corect, întregul nostru organism are nevoie de un aport continuu de acizi grași esențiali, vitamine și minerale. Atunci când vine vorba de păr, acestuia îi place biotina, cunoscută și sub numele de vitamina B7, precum și aminoacizii (alanină, cisteină, lizină, acid glutamic, metionină, arginină). Pentru a vă bucura de un păr sănătos și puternic, este indicat să îl hrăniți din interior și de la exterior. Prin urmare, suplimentele pentru păr au sens, dar trebuie să fie susținute cu produse speciale care să întărească și să protejeze părul de la exterior. Doar în acest fel puteți oferi părului o îngrijire profesională și eficientă.

8. Alimentația și părul. Cum afectează vegetarianismul și veganismul starea și aspectul părului?

Urmarea unei diete echilibrate este, evident, fundația unui organism sănătos. În cazul veganilor și vegetarienilor, se observă frecvent problema gravă a deteriorării stării părului. Chiar și creșterea părului este considerabil încetinită, chiar dacă acest grup de persoane furnizează organismului vitamine și minerale prin consumul de legume și fructe. Cu toate acestea, cei care urmează o alimentație vegană și vegetariană sunt deseori afectați de lipsa colagenului (peștele este una dintre cele mai valoroase surse ale acestei proteine). Pentru a compensa o astfel de pierdere, se recomandă suplimentarea cu siliciu - acesta fiind responsabil pentru crearea de noi legături de cheratină și cunoscut pentru redarea unui aspect frumos părului. O altă alternativă valoaroasă pentru colagen este extractul ayurvedic de Boswellia (tămâia).

9. Cum diferă produsele de îngrijire a părului destinate femeilor față de cele destinate bărbaților?

Cosmeticele pentru bărbați au ca scop satisfacerea unor nevoi distincte și, incluzând mirosul, au o compoziție complet diferită care se adresează nevoilor organismului masculin. Trebuie să înțelegem că pielea bărbaților și a femeilor diferă. Două trăsături caracteristice principale care trebuie menționate sunt că pielea masculină este mai groasă și îmbătrânește mai lent. În plus, produsele de îngrijire pentru bărbați sunt deseori multifuncționale și simplu de utilizat. Iar acest lucru este valabil și pentru produsele de îngrijire a părului. Părul masculin este de multe ori mai gros și mai rigid, adesea cu porozitate scăzută. Recent, creșterea bărbii a devenit un adevărat trend. Fără îndoială, îngrijirea bărbii este strict legată de aplicarea de uleiuri speciale. Unul dintre cele mai bune este Nanoil pentru păr cu porozitate scăzută. Știe cum să răsfețe părul și pielea care aparțin de barbă și mustață. De ce este atât de importantă atenția acordată bărbii? Nu e vorba doar de aspectele vizuale și estetice. Se pare că bărbații sunt frecvent afectați de inflamația foliculilor și de keratoza foliculară. Mai mult, din cauza influenței androgenilor, bărbații sunt predispuși la așa-numita alopecie androgenică, precum și la bolile seboreice. Prin urmare, domnii sunt sfătuiți să opteze pentru produse cosmetice care să răspundă nevoilor lor strict legate de îngrijirea masculină.

10. Părul se obișnuiește cu șamponul și balsamul? Cât de des ar trebui schimbate aceste produse?

Este cazul să precizăm în mod clar, dacă un anumit șampon sau balsam vă satisface nevoile, nu e nevoie să îl înlocuiți cu alte produse cosmetice. Convingerea cum că părul se obișnuiește cu un anumit produs cosmetic în așa fel încât acesta nu mai acționează asupra firelor așa cum o făcea înainte nu este decât un mit. Motivul real pentru care părul nu mai reacționează la un produs cosmetic se datorează schimbării anotimpurilor, condițiilor climatice, hormonilor, suplimentelor și alimentelor pe care le consumăm. În consecință, părul ar putea avea nevoie de un alt set de substanțe decât avea înainte de respectivele schimbări.

De asemenea, se întâmplă ca părul să aibă nevoie de o curățare în profunzime a scalpului sau de o hrănire mai puternică. În astfel de cazuri, este mai bine să verificați dacă ingredientele șamponului dumneavoastră răspund nevoilor părului. Îngrijirea părului trebuie să satisfacă poftele acestuia. Uneori, doar o mică schimbare ar putea duce la o îmbunătățire semnificativă. De exemplu, adăugarea câtorva picături de ulei natural la un balsam ar putea fi suficientă pentru a vă îmbogăți rutina zilnică de îngrijire a părului cu substanțe suplimentare.

Cu alte cuvinte, dacă observați că șamponul pe care îl folosiți nu reușește să vă ajute, gândiți-vă puțin și concentrați-vă asupra nevoilor părului dumneavoastră și asupra stării sale actuale. Apoi, personalizați produsele de îngrijire a părului în funcție de nevoile pe care le are.

Dacă se întâmplă să folosiți multe produse de styling pentru păr, alegeți un șampon purificator. În timpul iernii, e indicat să apelați la un șampon hidratant și la un balsam care să vă realimenteze părul cu apă. Dacă vă vopsiți des părul, nu uitați să vă răsfățați cosițele cu o bombă de vitamine sub forma unei măști de păr hrănitoare.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate