Parabeni, siliconi, sulfați și toate celelalte. Cum provoacă daune părului și cum să le evităm?

Parabeni, siliconi, sulfați și toate celelalte. Cum provoacă daune părului și cum să le evităm?

Conservanții și agenții de legare sunt utilizați în producția de produse cosmetice de zeci de ani. O concentrație semnificativă a acestor substanțe a fost observată în principal în șampoanele și balsamurile de păr. Până acum, nu s-a spus mare lucru despre efectele adverse pe care le produc. În prezent, majoritatea brandurilor de cosmetice renunță la a mai folosi tocmai aceste substanțe în produsele lor și încearcă să înlocuiască toți agenții periculoși cu echivalenții lor naturali. De ce parabenii, siliconii și alte substanțe controversate dispar încet, dar treptat și sistematic, din produsele de îngrijire a părului? Pot acestea să provoace cu adevărat daune părului și, dacă da, cum fac acest lucru?

Substanțe chimice nocive din produsele cosmetice pentru păr

1. Parabeni

Ce sunt parabenii?

Sunt conservanți adăugați în produsele cosmetice pentru a păstra proaspete atributele și calitatea nutritivă a șampoanelor și balsamurilor. Parabenii sunt frecvent utilizați în produsele cosmetice deoarece nu influențează și nici nu modifică acțiunea asigurată de anumite produse de înfrumusețare, deci, cu alte cuvinte, nu au niciun impact asupra eficienței produsului. În plus, conservanții și-au dobândit popularitatea datorită puterii lor de a întârzia înmulțirea microorganismelor care se adună pe pielea noastră. De asemenea, protejează produsele cosmetice de toți microbii posibili.

Sunt parabenii dăunători?

De reținut este faptul că parabenii nu provoacă reacții alergice și sunt bine tolerați de piele. Cu toate acestea, în cantități mari, ei pot fi foarte dăunători, din păcate; sunt considerați agenți cancerigeni care perturbă echilibrul hormonal (adică încurajează producția de estrogen). Cei mai populari și cei mai frecvent utilizați parabeni în șampoane sunt, printre alții, fenoxietanolul, metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul, butilparabenul, izobutilparabenul - fiecare dintre ei are un "prag de nocivitate" diferit și nu prezintă acțiuni potențial dăunătoare pentru sănătatea umană, cu condiția ca concentrația sa într-un anumit produs cosmetic să fie suficient de scăzută. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că frecvent folosim mai mult de un singur produs care conține parabeni - dozele acestor substanțe livrate organismului cresc, la fel și acțiunea toxică, care se și adună. Din acest motiv, când alegem un produs cosmetic cu care să ne răsfățăm corpul, este bine să limităm pe cât posibil cantitatea de parabeni livrată împreună cu respectivul produs. E valabil mai ales pentru cosmeticele care se pun direct pe scalp. Din acest motiv, șampoanele și uleiurile ar trebui să fie complet lipsite de parabeni. Cei mai nocivi compuși care ar trebui să fie retrași din produsele de îngrijire a părului sunt formaldehida și poliacrilamida. Acțiunea lor este recunoscută ca fiind toxică, iar substanțele, în general, sunt cancerigene, prin urmare ar trebui evitate în mod voit.

Cum să evitați parabenii?

Adevărul trist este că nu este posibil să excludem complet parabenii din îngrijirea părului și a corpului. Cu toate acestea, e indicat să să îi folosiți în cantități reduse sau să alegeți produsele care conțin cel mai puțin nociv tip de paraben, și anume metilparabenul. În loc să aplicați măști de păr sintetice, este mai bine să alegeți uleiurile; o soluție bună în acest caz este oferită de amestecurile de uleiuri concepute cu precizie, care conțin ingrediente naturale și de înaltă calitate. Din nou, ar fi înțelept să optați pentru șampoane fără parabeni, însă nu trebuie să respectați această regulă atunci când alegeți un balsam de păr, deoarece acest produs cosmetic se aplică doar pe fire (de la jumătatea lungimii în jos). Deoarece acest produs nu intră în contact cu pielea, nu este nevoie de o rigurozitate atât de mare atunci când vă alegeți unul. Un alt aspect care e adesea trecut cu vederea este acela că există și alte substanțe recunoscute ca alternative la parabeni (substanțe care permit unui produs cosmetic să-și păstreze calitățile mai mult timp), iar acestea sunt în special: vitamina C, vitamina E, uleiuri esențiale și ulei de cocos. Evident, acestea sunt întotdeauna binevenite în compoziția unui produs cosmetic.

2. Siliconi

Ce sunt siliconii?

Acesta este cel mai favorizat grup de substanțe adăugate frecvent în șampoanele și balsamurile de păr. Siliconii apar adesea în loțiuni, balsamuri leave-in, spray-uri termoprotectoare, sunt amestecați cu uleiuri, balsamuri și măști. Mai mult, aceste substanțe sunt adesea numite "uleiuri de silicon" din cauza consistenței lor grase și ușor lipicioase. Create prin combinarea siliciului și a oxigenului, acestea determină consistența unui produs și influențează modul în care un anumit produs este distribuit fie pe piele, fie pe păr. De fapt, siliconii sunt ușor de găsit în multe produse cosmetice pentru păr, deoarece aplicarea lor induce o îmbunătățire imediată a stării părului; firele devin netede și strălucitoare.

Sunt siliconii dăunători?

Siliconii ar putea irita scalpul, mai ales atunci când sunt folosiți ca ingredient al măștilor de păr sau al loțiunilor spray. Odată inclus în compoziția acestui tip de produse, există un risc ridicat ca siliconul să intre în contact cu pielea și să pătrundă prin celule. Produsele pentru păr sunt considerate a fi net superioare atunci când conțin siliconi în forma lor volatilă. O cantitate considerabilă din aceştia este eliberată în aer în momentul aplicării, astfel încât nu lasă reziduuri pe piele. Trebuie să realizăm că atât siliconii grei, cât și cei nevolatili sunt la fel de des adăugați în produsele cosmetice precum siliconii blânzi. Un alt punct cheie este că siliconii nu sunt supuși procesului de descompunere biologică, astfel încât se acumulează în țesuturile și celulele organismului. E important să realizăm că multe uleiuri de silicon irită pielea și sunt comedogene. Grupul de siliconi cel mai puțin prietenos cu sănătatea include siliconi grei. Pe scurt, aceștia nu se evaporă de pe suprafețe și rămân pe păr, creând o barieră prin care nu pot trece nici substanțele bune (de care are nevoie părul), nici cele rele.

Cum să evitați siliconii?

Cea mai bună soluție este să renunțați la utilizarea acelora mai dăunători, care au tendința de a irita scalpul împreună cu zona delicată a pielii urechilor. Acest grup de siliconi se numește siliconi grei și include: Simethicone, Trimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trimethylsilylamodimethicone.

3. SLS, SLES

Ce sunt SLS, SLES?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - este un detergent cu acțiune agresivă, utilizat în diverse produse, care nu întotdeauna au legătură cu îngrijirea părului.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) - asemănător cu substanța menționată mai sus, care este formată din oxid de etilenă. Este un derivat de petrol și are caracteristici de spumare intensă, prin urmare este adăugat frecvent în șampoane și produse de curățare (inclusiv în produsele de curățare a locuinței).

Sunt SLS, SLES dăunătoare?

Aceștia sunt detergenți sintetici care au o influență negativă, foarte iritantă asupra pielii. Ca să clarificăm, aceștia pot provoca mâncărimi, acnee, coșuri, eczeme și deshidratare. De asemenea, se întâmplă ca aceștia să fie combinați cu dioxanul, cunoscut pentru caracteristicile sale cancerigene. Acești detergenți sunt recunoscuți ca fiind comedogeni, iar particulele lor pătrund prin piele ajungând în organism.

Cum să evitați SLS, SLES?

Este sugerat să verificați lista de ingrediente a unui anumit produs înainte de a-l cumpăra. În cele mai multe cazuri, puteți găsi aceste substanțe sub denumirea de Sodium Lauryl Sulfate și Sodium Laureth Sulfate (INCI).

4. Uleiuri minerale

Ce sunt uleiurile minerale?

Acestea nu sunt bine-cunoscutele uleiuri vegetale naturale, așa că în niciun caz nu trebuie să fie corelate între ele. Uleiurile minerale sunt toate derivatele posibile ale uleiului de petrol, inclusiv ceara de parafină, de exemplu. Ele sunt obținute prin procesul de distilare a țițeiului. Apar în produsele cosmetice în principal datorită caracterului lor de refacere a lipidelor, deci, cu alte cuvinte, acționează asupra pielii și părului ca emoliente. Pe scurt, ele nu doar stabilizează substanțele, ci și protejează epiderma și firele împotriva pierderii de apă. În plus, sunt relativ ieftine, ceea ce le face să fie atât de apreciate de mulți producători de cosmetice.

Sunt dăunătoare uleiurile minerale?

Fără îndoială, sunt comedogenice, deci, în cuvinte simple, înfundă porii pielii. Mai mult, se pot acumula la suprafața pielii și pot crea un fel de peliculă impermeabilă, un strat ocluziv care împiedică schimbul de gaze al celulelor pielii. Pentru a clarifica, această peliculă blochează oxigenul și "sufocă" celulele pielii scăzându-le eficiența și agravându-le acțiunea. De asemenea, nimeni nu a reușit încă să demonteze mitul care afirmă că uleiurile minerale se adună în rinichi și ficat.

Cum evitați uleiurile minerale?

Uleiurile minerale, în principal ceara de parafină și vaselina, ar trebui eliminate complet, însă nu ar trebui să facă prea mult rău atunci când sunt folosite în cantități mici și rezonabile. Pentru a evita uleiurile minerale din produsele cosmetice, se recomandă orientarea către produse de înfrumusețare care conțin alți emolienți naturali și siguri, iar printre aceștia se numără uleiurile naturale și unturile vegetale. Este de reținut faptul că ceara de parafină inclusă în produsele cosmetice poate fi găsită sub denumirea de (ulei de) parafină/Paraffin (oil), ceară sintetică/Synthetic Wax, isoparafină/Isoparaffin, parafină lichidă/Parrafinum Liquidum. Alte uleiuri minerale care pot fi abordate în timp ce citiți etichetele produselor pentru păr sunt: Petrolatum (vaseline), Ceresin, Isobutan, Isopropan.

5. Săruri de aluminiu

Ce sunt sărurile de aluminiu?

Aluminiul este cel mai frecvent utilizat ingredient inclus în produsele cosmetice care au ca scop reglarea (sau, mai exact, blocarea) secreției de sebum și de transpirație.

Sărurile de aluminiu sunt dăunătoare?

Sărurile de aluminiu se găsesc mai ales în deodorante, spray-uri de păr și unele șampoane uscate. Acestea blochează porii pielii, ceea ce împiedică transpirația și producția de sebum. Totuși, aceste substanțe se acumulează în țesuturi, iritând simultan sistemul imunitar; sărurile de aluminiu sunt capabile să pătrundă și să dăuneze și altor sisteme. E important să conștientizăm că există dovezi care leagă utilizarea antiperspirantelor de dezvoltarea tumorilor maligne la sân.

Cum evitați sărurile de aluminiu?

Cea mai frecventă formă de sare de aluminiu adăugată în produsele cosmetice este etichetată ca Aluminum Chlorohydrate. Alte substanțe patogene sunt Aluminium Chlorohydrate (ACH) și Aluminium–Zirconium (Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). Cu alte cuvinte, cel mai simplu mod de a evita sărurile de aluminiu este să fiți prudenți și să acordați atenție cuvântului "aluminiu" care apare frecvent la începutul unei anumite substanțe pe care o prezintă lista de ingrediente.

6. PEG, PPG

Ce sunt PEG, PPG?

Pur și simplu, aceștia sunt polietilen glicoli. În produsele cosmetice, ei sunt folosiți cu rol de agenți de emulsifiere, solvenți și toate tipurile posibile de substanțe responsabile de creșterea rezistenței unui produs cosmetic. Merită menționat faptul că în procesul de producție a PEG și PPG se utilizează oxid de etilenă și dioxani cancerigeni.

Sunt PEG, PPG dăunători?

Pot fi dăunători dacă sunt folosiți din abundență. De fapt, sunt cunoscuți pentru acumularea lor treptată în organism de-a lungul anilor, rămânând în celule și organe. După cum probabil că e de la sine înțeles, cu cât se găsesc mai puțin într-un produs cosmetic, cu atât mai bine. Adevărul este că nocivitatea lor este determinată de substanțele toxice care sunt necesare a fi folosite în procesul de producție a glicolului.

Cum să evitați PEG, PPG?

Cei mai frecvent utilizați glicoli de tip PEG și PPG sunt foarte ușor de recunoscut, din fericire. În general, aceștia poartă prefixul "PEG/PPG", spre exemplu, PEG-40 Sorbitan Disostearate, PPG-15 Stearate, sau sufixul "-eth", cum ar fi Laureth-8-Phosphate.

7. Alcooli

Ce sunt alcoolii?

Alcoolii formează o grupă foarte mare atunci când vine vorba de substanțele utilizate în produsele cosmetice pentru păr și corp. Vestea bună este că putem găsi zeci de alcooli care asigură o acțiune pozitivă asupra părului și scalpului. Pentru a clarifica, aceștia sunt cunoscuți pentru că au capacitatea de a hidrata și de a condiționa firele, fiind în același timp un important agent de legare a emulsiei. Tocmai acest tip de alcooli sunt cei care fac parte din grupele de alcooli polihidroxi, dihidroxi și cu lanț lung. Aceștia creează un strat protector la suprafața părului și redau catifelarea firelor de păr. Cel mai popular alcool "bun" este glicerina.

Sunt alcoolii nocivi?

Din nefericire, există un grup de alcooli "răi" existenți care oferă o acțiune foarte deshidratantă. Aceștia nu numai că deteriorează părul, dar pot provoca și alergii ale scalpului. Este vorba de toți alcoolii cu grupări monohidroxi. Pe scurt, ei furnizează o acțiune foarte negativă pentru păr, deoarece acești alcooli fac firele de păr semnificativ mai slăbite, le privează de strălucire și elasticitate.

Cum să evitați alcoolii?

Cu siguranță, nu trebuie să evitați acei alcooli "buni". În schimb, învățați cum să descoperiți alcoolii dăunători care contribuie la înrăutățirea stării părului. De exemplu, aceștia sunt: alcoolul denat/SD (Alcohol Denat/SD), alcoolul benzilic (Benzyl Alcohol), alcoolul etilic (Ethanol Alcohol), alcoolul de cereale (Grain Alcohol), alcoolul izopropilic (Iisopropyl Alcohol, Isopropanol Alcohol (IPA)) şi alcoolul propanol (Propanol Alcohol), ca să numim câțiva.

Unde pot fi găsite produse cosmetice fără parabeni și siliconi?

Există o listă de produse cosmetice care, datorită caracterului și scopului pe care îl servesc, sunt lipsite de substanțe nocive, comedogene și iritante. Următoarele produse, de exemplu:

  • uleiuri naturale destinate tratamentelor pentru păr și (mai ales) pentru scalp,
  • distilate din plante care pot fi aplicate pe scalp și pe lungime,
  • argile cosmetice - atunci când sunt amestecate cu uleiuri și/sau distilate din plante, acestea creează măști hrănitoare și de purificare,
  • săpunuri pentru păr - naturale, create după rețete vechi, sunt potrivite nu numai pentru îngrijirea corpului, ci și a părului,
  • șampoane fără SLS și fără parabeni, care sunt naturale și complet sigure pentru piele (în cele mai multe cazuri, acestea sunt produse eco, certificate, deseori complet organice).

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de argan
Ulei de jojoba
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate