Curiozități interesante despre păr. Informații despre păr care vă vor surprinde!

Curiozități interesante despre păr. Informații despre păr care vă vor surprinde!

Deși avem sute de mii de fire de păr pe cap, nu suntem conștienți de câte informații poartă fiecare dintre ele. Ce nu știți încă despre păr?

Într-adevăr, există sute de curiozități interesante despre păr. Noi nu cunoaștem decât jumătate dintre ele dacă nu lucrăm cu părul în mod regulat și profesional. Unele dintre informațiile enumerate mai jos nu vor influența modul în care tratezi părul în fiecare zi, însă pot schimba felul în care privești îngrijirea părului. Adevărul este că adesea ne așteptăm la minuni de la produsele cosmetice pe care le aplicăm pe șuvițele noastre. În curând veți afla de ce unele produse funcționează, în timp ce altele nu au niciun efect asupra părului nostru. Așadar, pentru a înțelege mai bine părul dumneavoastră, aflați curiozitățile interesante care v-ar putea surprinde. Iată secretele privind anatomia părului și îngrijirea acestuia.

STRUCTURA PĂRULUI

Este fiecare fir de păr construit în același fel?

Pe scurt, se spune că fiecare fir de păr este format din două părți: o tulpină care se află deasupra scalpului și o rădăcină care se află într-un folicul situat în dermă. Tulpina este alcătuită din trei straturi: cuticula (extern), cortexul (mijlociu) și măduva (interior). În mod interesant, părul subțire nu are deloc stratul interior, astfel încât există un spațiu gol acolo unde părul gros are măduva. Este important de notat că diferite tipuri de păr au forme diferite în secțiunea transversală. De exemplu, părul drept are formă rotundă, părul ondulat are formă eliptică, părul creț arată ca o ovală aplatizată, părul cărunt are formă de ficat, iar părul extrem de creț (cel mai puternic bucle) seamănă cu un croissant.

Este părul o parte vie a organismului?

Singura parte a părului care este vie este bulbul de păr. Aici au loc toate procesele, de exemplu, cele responsabile de creșterea părului. Partea rămasă a părului este moartă și este compusă din celule de keratină tari și cornificate.

Este părul alcătuit doar din keratină?

Nu se poate nega că keratina este o proteină care reprezintă principalul bloc de construcție al părului. De fapt, 85% dintr-un fir de păr este alcătuit din această proteină. Cu toate acestea, un păr sănătos ar trebui să conțină și aproximativ 10% apă, ceea ce face hidratarea părului atât de importantă. Celelalte elemente de construcție sunt minerale, lipide (care unesc celulele de keratină) și pigmentul - melanina, responsabilă pentru culoarea părului.

CREȘTEREA PĂRULUI

Cresc toate firele de păr cu aceeași viteză?

Părul care crește cel mai repede este cel facial. Viteza medie de creștere a părului de pe cap este de 1 cm pe lună. Desigur, rata maximă de creștere a părului depinde de mulți factori, atât externi, cât și interni, astfel că acest indicator poate varia de la o persoană la alta. Un alt fapt interesant este că durează 7-8 ani să obții un păr care ajunge la talie din momentul în care ai ras capul. Mai mult, conform cercetărilor, cel mai rapid creșterea a părului aparține oamenilor din Asia, părul crește într-un ritm moderat la oamenii din Europa, iar părul oamenilor din Africa este considerat a crește cel mai încet. În general, părul bărbătesc crește mai repede decât cel al femeilor, iar această informație probabil nu este ceea ce doresc femeile să audă. Cel mai interesant, viteza cea mai mare de creștere a părului este observată în timpul verii.

Tunsul părului accelerează creșterea?

Este unul dintre miturile în care multe persoane cred. Din păcate, nu există motive pentru a susține acest lucru. Pe scurt, tunsul nu are niciun efect asupra creșterii părului. Ceea ce contează cu adevărat este activitatea bulbului de păr.

Crește părul după moarte?

Părul nu crește după moarte, iar explicația este simplă. Când organismul nu mai este viu, toate procesele de diviziune celulară se opresc. Adesea, poți avea impresia că părul unei persoane decedate este mai lung, însă aceasta este doar o iluzie creată de contracția țesuturilor care sunt aproape de păr.

De ce unele bebeluși se nasc cu capul acoperit de păr?

Folliculii de păr se formează în a treia lună a dezvoltării prenatală. Merită menționat că pe parcursul întregii sarcini, bebelușul intră în contact constant cu hormonii mamei, a căror concentrație este mare. În mod natural, aceasta afectează în mod semnificativ creșterea părului la naștere. În plus, faptul dacă un bebeluș are sau nu păr după naștere depinde și de alți factori, printre altele, de genetica și de originea etnică. În majoritatea cazurilor, primul păr cade curând după naștere.

Care este numărul maxim de fire de păr care pot crește pe cap în același timp?

Fiecare om se naște cu un număr definit de foliculi. Desigur, acest număr poate fi sporit datorită procedurilor chirurgicale, precum transplantul de păr, de exemplu. Când discutăm despre problema grosimii părului, oamenii cu păr blond au cel mai mare număr de păr, cei roșcați cel mai puțin, iar oamenii bruneți au un număr mediu de păr. În mod natural, unele dintre foliculi pot fi inactivi. Acest lucru înseamnă că, datorită îngrijirii corespunzătoare, putem "trezi" foliculii adormiți și putem stimula creșterea unui păr nou. Numărul mediu de fire de păr umane este de 100-150 de mii. De asemenea, se estimează că 1 cm2 de piele găzduiește între 150 și 170 de fire de păr.

Părul crește toată viața?

Nu. Fiecare fir de păr are propriul său ciclu de viață și acesta este diferit pentru gene, pentru părul facial și pentru părul de pe cap. Când vine vorba de părul enumerat ca ultimele dintre ele, acesta rămâne în faza de creștere timp de 2 până la 7 ani. Desigur, durata de viață a unui fir de păr depinde de mulți factori, cum ar fi starea unui folicul, sexul, etc. În medie, 9 din 10 fire de păr sunt în faza de creștere. În același timp, 10% din păr este mort și în curând va fi împins de noi fire de păr din folicule. Pe parcursul întregii vieți, un folicul produce de la 20 la 30 de fire de păr.

CĂDEREA PĂRULUI

Este posibil să oprești căderea părului?

Căderea părului este un proces complet natural, legat de ciclul de viață al părului. În medie, pierdem între 80 și 100 de fire de păr pe zi, totuși, există surse diferite în care cifrele variază. Oricum, putem discuta despre problema căderii excesive a părului sau a cheliei atunci când pierdem mai mult de 100 de fire de păr pe zi.

Bolile sunt singurul motiv pentru căderea părului?

Există multe motive care au impact asupra creșterii problemei căderii părului. Adesea, aceasta este legată de o entitate de boală, cum ar fi probleme cu glanda tiroidă, cancer, anemie, precum și diferite tipuri de infecții. De asemenea, putem pierde în exces părul ca urmare a unui tratament cu antibiotice, de deficit de minerale (fier, zinc), menopauză sau andropauză, precum și de stres, tratament contraceptiv, sarcină și consum de stimulente. Adesea, nici nu suntem conștienți de faptul că primele etape ale cheliei pot fi cauzate de slăbire, o dietă inadecvată (prea săracă sau prin introducerea de schimbări drastice în ea) sau prin îngrijire și coafare necorespunzătoare, care implică utilizarea de cosmetice prea grele și supraîncărcarea, care nu se potrivește nevoilor părului nostru.

De ce căderea părului tinde să fie excesivă după sarcină?

Într-adevăr, sarcina, sau mai precis, hormonii care sunt legați de sarcină, este unul dintre motivele pentru căderea părului. Atunci când o femeie este însărcinată, nivelul de estrogen este foarte ridicat și scade rapid după nașterea copilului. Această scădere bruscă a hormonilor rezultă în căderea excesivă a părului.

PROPRIETĂȚILE PĂRULUI

Poate un fir de păr să susțină o greutate de câteva ori mai mare decât greutatea proprie?

Unul dintre cele mai frecvent menționate fapte interesante despre păr este rezistența acestuia. Un păr sănătos și gros este mai puternic decât un fir de cupru de aceeași dimensiune și poate suporta o încărcătură de 250 de grame. Merită menționat că un fir de păr de lungime medie cântărește 1/1000 dintr-un gram. Rezistența firului de păr este legată de rezistența sa la factorii mecanici, biologici și chimici.

Este părul cu adevărat elastic?

Una dintre caracteristicile fizice ale părului este flexibilitatea și elasticitatea sa. Un păr sănătos poate fi întins cu 10% din lungimea sa normală și acest lucru nu afectează în mod negativ structura sa. Merită menționat că părul umed se întinde, iar elasticitatea sa dispare când este expus la căldură. Mai mult, întinderea și elasticitatea părului depind de cantitatea de apă pe care o poate absorbi din mediu.

De ce părul natural roșcat este atât de rar întâlnit?

Este important să ne dăm seama că părul roșcat natural aparține doar pentru 4% persoane din întreaga populație umană. Această informație despre păr este înscrisă în gene și trebuie să fie transmisă de ambii părinți, deși aceștia nu trebuie să aibă păr roșcat. De asemenea, acest gen roșcat este adesea “adormit” pentru că întotdeauna pierde în competiție cu alte culori ale părului. Cu toate că oamenii cu păr roșcat sunt o raritate, aceștia se bucură de culoarea naturală a părului mai mult timp decât ceilalți pentru că părul roșu se albește mai lent.

Care este funcția părului?

Părul îndeplinește două misiuni foarte importante, și anume una termoregulatoare și una de protecție, cu toate acestea, când vine vorba de oameni, aceste funcții au devenit semnificativ limitate. Într-adevăr, părul de pe cap oferă încă protecție și menține temperatura la nivelul corespunzător, însă în majoritatea cazurilor, acest tip de păr este considerat doar un factor de înfrumusețare.

Părul bea apă?

Un păr sănătos are capacitatea de a absorbi în mod destul de dezvoltat apă. Rapoartele indică faptul că un fir de păr poate "consuma" apă care cântărește 30% din întreaga sa masă. Aceasta este exact motivul pentru care părul ud este mult mai greu decât atunci când este uscat. Desigur, cu cât părul este mai deteriorat, cu atât mai multă apă poate absorbi. Din nefericire, acest lucru este în defavoarea sa.

ALTELE

De ce studiul părului se numește tricologie, nu părologie?

Cu toate că poate părea că părologia ar fi un nume mai potrivit pentru studiul părului, domeniul medical care se ocupă de diagnosticarea și tratarea problemelor părului și a scalpului își are originile în cuvântul grecesc trikhos, care înseamnă păr.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate