Anatomia părului. Partea 1: Structura interioară, subcutanată a părului

Anatomia părului. Partea 1: Structura interioară, subcutanată a părului

90 in² (580cm²) - pare a fi o suprafață mică, dar ne ocupă în mod constant capul... la propriu - la urma urmei, aceasta este dimensiunea exactă a scalpului uman. Bulbii de păr pe care îi găzduiește scalpul sunt „fabrica de păr” perfectă, care funcționează continuu. Se poate spune că capul nostru are multe „pe cap”. Într-adevăr, dorința de a avea un păr frumos și sănătos este în prim-planul minții noastre. Prin urmare, merită să ne dăm seama că secretul bunăstării părului este ascuns în bulbul său. Cunoașterea structurii sale este esențială pentru a avea grijă de păr în mod conștient și... eficient.

Să despicăm firul în patru - cum este construită structura sa interioară, subcutanată? Ce se întâmplă cu adevărat în scalpul nostru? Cum putem susține ceea ce nu poate fi văzut cu ochiul liber, dar care este esențial pentru a avea un păr extraordinar de frumos și sănătos?

STRUCTURA INTERIOARĂ A PĂRULUI - DERMA ȘI RĂDĂCINA PĂRULUI

Derma este o zonă vastă (groasă) a pielii situată chiar sub epidermă. Aici se află partea principală a părului, partea activă care poate fi comparată cu un sediul central. La urma urmei, acesta este exact locul în care se iau toate deciziile cheie privind creșterea părului, starea și aspectul acestuia. Prin urmare, tot ceea ce nu poate fi văzut pare a fi „însăși esența” părului.

Bulbul de păr este plasat în dermă. Aceasta este singura parte vie, capabilă să efectueze diviziunea celulară a părului. Cu alte cuvinte, aceasta este inima și rădăcina, a cărei stare de sănătate determină aspectul și starea firului de păr.

BULBUL DE PĂR - este locul în care apare părul. În interior, toate straturile de țesuturi epiteliale se conectează pentru a crea un conglomerat celular a cărui culoare poate fi fie deschisă (blondă), fie mai închisă (de la roșu la negru). Este vorba în special de bulbul pilos din care crește firul de păr și de unde sunt create toate straturile de țesut epitelial care îl înconjoară.

Bulbii „trăiesc” liniștit și confortabil într-un folicul de păr, iar partea sa interioară este acoperită de teaca exterioară și interioară. Organismul nostru este conectat la bulbul de păr prin intermediul capilarelor care își găsesc ieșirea în papila capilară. Acesta este chiar locul prin care toate substanțele esențiale luate din organism ajung în matricea părului. Fără aceste substanțe, creșterea corectă a părului și diviziunea celulară nu vor fi posibile. Revenind la papila părului, găzduiește fibre nervoase care permit transportul alimentelor către bulb. Cu alte cuvinte, papila părului ia microelemente esențiale pentru a ajuta părul să crească puternic.

TEACA PĂRULUI - aceasta este o parte a părului în care se află un bulb de păr. Învelișul de păr este conectat cu dermul datorită mușchiului erector. Direct în canalul său se golesc și canalele foliculare ale glandelor sebacee, atașate ferm de fiecare păr. Glandele sebacee, la rândul lor, sunt responsabile pentru lubrifierea și protejarea întregului fir de păr. Teaca de păr este o parte foarte importantă a părului, deoarece este percepută ca un fel de „centru de acțiune” în care celulele părului se diversifică. Pentru a clarifica, teaca părului este habitatul celulelor stem active și care se înmulțesc constant. Cu cât părul este mai bine hrănit, cu atât este mai intensă (și corectă) diviziunea celulară, iar celulele sunt capabile să se dividă chiar și la fiecare 23 de ore. Este un ritm destul de alert pentru organism. Consecința acestui proces este sinteza fibrelor de cheratină care formează cortexul, măduva și cuticula. Stratul cuticulei influențează aspectul și starea părului. Discutând în continuare această problemă, teaca părului este înconjurată de straturi mai subțiri:

  • teaca interioară a rădăcinii - țesut epitelial în trei straturi; numai unul dintre ele suferă procesul de cheratinizare
  • învelișul exterior al rădăcinii - peretele foliculului pilos; acesta este locul de inserție al mușchiului erector

MATRICEA PĂRULUI - este partea subcutanată a firului de păr care este unul dintre constituenții tecii părului și, pentru a fi mai precis, un constituent al bulbului acestuia. Pe scurt, matricea părului este alcătuită din celule tisulare și melanocite care „germinează” păr nou, sănătos. Mai mult, matricea părului este percepută ca cea mai importantă parte a rădăcinii părului numită bulb. De asemenea, este situat chiar sub papila părului care alimentează întreaga teacă și bulbul. Activitatea celulelor pe care le găzduiește matricea părului are un impact direct asupra proceselor adecvate de creștere a părului.

PAPILA PĂRULUI - este o indentare a părții inferioare a bulbului de păr. Suprafața papilei părului prezintă celule stem care sunt cruciale pentru dezvoltarea părului. Acestea sunt alimentate cu oxigen și substanțe nutritive prin capilare care sunt situate aproape de acesta.

CELULE STEM ALE PĂRULUI - cu alte cuvinte sunt progenitoarele părului. Datorită acestora, se produc celule noi (cheratinocite) care creează păr. Pentru ca procesul de diviziune al celulelor stem să aibă loc mai rapid, este necesară o cantitate adecvată de nutrienți și molecule de oxigen, care au un impact profund asupra creșterii corespunzătoare a părului. Cu alte cuvinte, unul dintre cele mai importante aspecte care determină firele lungi, groase și puternice este hrănirea adecvată a matricei. Acest lucru este important pentru ca părul nu doar să „crească”, ci să crească frumos și puternic. Pentru ca acest lucru să se întâmple, celulele stem trebuie să primească cantitatea potrivită de substanțe nutritive. Din acest motiv, celulele stem trebuie să primească suplimentarea adecvată, cum ar fi un set bine echilibrat de vitamine pentru păr.

Teaca de păr de țesut conjunctiv are anexele sale care reprezintă o altă „punte” între bulbul de păr și corpul nostru. Acestea includ mușchiul erector menționat mai sus și glanda sebacee.

Mușchiul erector - este un mușchi care ține părul. Funcția sa poate fi comparată cu cea a unei frânghii de ancorare a cortului - este, așa-numitul mușchi erector al părului. Nu numai că este responsabil pentru menținerea părului în interiorul foliculului de păr, dar, de asemenea, contracția sa ridică părul pentru a-l erecta. În termeni simpli, acest mușchi ne ajută părul să se ridice și astfel apare pielea de găină.

Glanda sebacee - după cum îi spune și numele, această glandă este responsabilă de producția de sebum. Această substanță este capabilă să protejeze părul împotriva deteriorărilor. De asemenea, sebumul este capabil să aplatizeze cuticulele părului și să îi netezească suprafața. Ceea ce este important de reținut, producția de sebum trebuie să fie echilibrată. Prea mult, sau prea puțin, influențează negativ starea părului.

Cunoscând structura firului de păr, acțiunea bulbilor de păr și a glandelor și fiind conștienți de modul în care este creat un fir de păr, devine în cele din urmă evident că esența unei îngrijiri adecvate a părului este egală cu stimularea și hrănirea constantă a bulbilor de păr, fără a neglija scalpul din care crește părul. Cu alte cuvinte, pentru a avea un păr sănătos și puternic, ceea ce contează cel mai mult este să acordăm atenție structurilor interioare ale părului. Acestea sunt chiar componentele părului care necesită îngrijire intensivă. Din fericire, avem o influență destul de mare asupra stării părului nostru și putem face multe pentru a-l îngriji corespunzător.

Interiorul este cel care contează, deci cum să aveți grijă și să întăriți bulbii de păr?

  1. Suplimentarea: hrană pentru păr - o cantitate atent selectată și echilibrată de vitamine reprezintă un element crucial al îngrijirii corecte a părului. Părul nu trebuie să fie susținut doar din exterior, ci și din interior. Acest lucru înseamnă că părul ar trebui să primească vitamine și nutrienți care să pătrundă în papila capilară prin capilare pentru a îmbunătăți procesul de diviziune celulară și pentru a furniza substanțe datorită cărora părul poate crește puternic și frumos.
  2. Îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului - creșterea circulației sângelui în țesutul subcutanat funcționează ca o detoxifiere a părului. Pur și simplu, ajută la eliminarea tuturor metaboliților inutili și potențial dăunători. În plus, masajul scalpului este, de asemenea, o modalitate perfectă de a stimula celulele și vasele de sânge din exterior. Pe scurt, masajul scalpului încurajează bulbii de păr să lucreze mai intens, îi întărește, alimentează pielea cu oxigen, precum și facilitează funcționarea țesutului conjunctiv al tecii părului și toate celelalte procese care au loc în matrice.
  3. Tratamentul cu ulei de păr - ungerea părului cu ulei este unul dintre cele mai bune tratamente naturale pentru păr care pot fi aplicate în siguranță pe scalp. Moleculele uleiurilor pătrund prin piele pentru a ajunge la bulbi și îi hrănesc intensiv. În același timp, bulbii sunt stimulați și întăriți semnificativ pentru a combate problema căderii părului. Uleiurile naturale sunt sursa de acizi grași esențiali, vitamine, steroli vegetali și flavonoide. Sunt recunoscuți ca fiind balsamul de păr perfect pe care natura l-a creat vreodată. Dacă este efectuat în mod regulat, tratamentul cu ulei de păr este suficient de puternic pentru a vindeca părul chiar de la rădăcină și pentru a-i îmbunătăți structura, precum și pentru a accelera diviziunea celulară. La urma urmei, ungerea părului este legată de masajul scalpului care stimulează absorbția substanțelor nutritive și ajută la buna funcționare a pielii.

Pentru a face părul să crească puternic și pentru a-l ajuta să îi uimească pe ceilalți cu frumusețea sa, merită să privim problema îngrijirii părului dintr-un unghi diferit și să începem să întărim părul de la rădăcini. Tratamentele care se concentrează în principal pe scalp și pe bulbii pe care scalpul îi găzduiește sunt unele dintre cele mai bune tratamente pe care le putem „dărui” părul nostru.

Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi opinia dumneavoastră despre articole.


Comentarii: #0


Adăugaţi comentariul. Acesta va fi publicat după ce va fi aprobat de moderator.
Ulei de ricin
Ulei de jojoba
Ulei de argan
Politica de Confidențialitate

Website-ul nostru folosește module cookie și module cookie terțe pentru utilizarea instrumentelor externe. În cazul în care utilizatorul nu își dă consimțământul, doar modulele cookie esențiale vor fi folosite. Puteți schimba setările browserului dumneavoastră în orice moment. Vă dați consimțământul pentru utilizarea tuturor modulelor cookie?

Politica de Confidențialitate